Práve čítate

Kávy som sa nevzdala ani v tehotenstve, dodržiavala som však niekoľko pravidiel

2285  
Zdieľať: 

Kávy som sa nevzdala ani v tehotenstve, dodržiavala som však niekoľko pravidiel

Moja mamina vraj bezpečne spoznala tehotenstvo podľa toho, že jej bolo zle a nemohla kávu ani cítiť. Ako som sa ja bála rovnakého scenára. U mňa to našťastie dopadlo trochu inak - nevoľnosti som mala pri oboch deťoch, ale chuť na cappuccino sa mi vždy vrátila po prvom trimestri. Ovoniavala som hrnček s kávou a sama seba som sa pýtala: Vonia? Nevonia? Voňala. A ako!

28. 3. 2024 4 min. čítania Kateřina Šefrová
Kávy som sa nevzdala ani v tehotenstve, dodržiavala som však niekoľko pravidiel

Tehotenstvo je úplne nepredvídateľný stav, ktorý v ženách prebúdza dovtedy nepoznaný strach o nenarodeného potomka. Bojíme sa hermelínu aj čaju. Skúmame etikety potravín a gúglime, čo aká zložka v jogurte znamená a či nemôže bábätku ublížiť.

Káva vo všeobecnosti patrí k pôžitkom, ktoré v tehotenstve nemajú presné kontúry. Už len preto, že potrebu hodnotiť správanie tehotných má blízke okolie aj náhodní okoloidúci. Sama som niekoľkokrát čelila otázke – Ty piješ kávu a čakáš dieťa?!

Opatrnosť verzus tradícia

Vhodnosť pitia kávy počas gravidity je určite jedna z prvých vecí, ktorú tehotné vyhľadávajú na internete. Môžu však byť trochu zmätené, pretože jednotný pohľad na vec nemajú ani vedci naprieč kontinentami. Kým Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) považuje za bezpečnú dávku do 300 mg kofeínu, Americká asociácia pôrodníkov a gynekológov je prísnejšia a podľa nich je maximálna bezpečná dávka 200 mg kofeínu.

V Európe obvykle pijeme kávu ráno na raňajky a po obede. Naopak v USA je zvykom pripraviť si ráno celú kanvicu filtrovanej kávy a tú potom vypiť počas dňa. Vďaka tomu je v USA celkový príjem kofeínu všeobecne vyšší. – ženská lekárka Monika Větrovská

K nižšej konzumácii, teda do 200 mg kofeínu, sa prikláňa aj britský profesijný spolok Royal College of Obstetricians and Gynecologists, ktorého názory sú medzi európskymi lekármi považované za špičkové. “Jednoznačne by som sa ako Európanka riadila odporúčaniami pre Európu, ktoré sú pre nás vždy najvhodnejšie,” dodáva gynekologička Větrovská.

Čo presne to znamená? Že si denne môžete pokojne dopriať až dve espressá. Ale pozor, kofeín sa skrýva aj v ďalších pochutinách, a preto je dôležité si strážiť celkový denný príjem. A tiež platí, že každá žena je jedinečná a to isté platí o tehotenstve – ak tápete, spýtajte sa svojho lekára.

  • Pri zelenom čaji
  • Energetických nápojoch
  • Čokoláde
  • Kole

Aby sa to ešte trochu zamotalo – obsah kofeínu sa líši naprieč rôznymi druhmi kávy, pričom na silu espressa má vplyv aj druh zrnka. Robusta má v porovnaní s arabikou až dvojnásobný obsah kofeínu. Počas druhého stavu je tiež lepšie namiesto instantnej kávy piť čerstvú. Už len preto, že čerstvo pripravený nápoj krásne vonia a má v sebe najmenej pridaných látok.

Koľko kofeínu obsahujú obľúbené nápoje

  • Espresso priemerne obsahuje približne 60 mg kofeínu.
  • Prekvapkávaná káva v šálke s objemom 240 ml má približne 100 až 165 mg kofeínu.
  • Káva z kapsule má 55 mg kofeínu.
  • Šálka čierneho čaju obsahuje medzi 25 až 48 mg kofeínu.
  • Energetické nápoje mávajú medzi 28 až 87 mg kofeínu.

Ženské telo dokáže úžasné veci a medzi ne určite patrí aj sebaregulácia v príjme kofeínu – úplná väčšina tehotných si kvôli nevoľnosti v prvom trimestri kávu nedá. A po prekonaní prvých mesiacov sú ženy obozretné. “Navyše, za nebezpečnú dávku kofeínu sa považujú až tri a viac šálok silnejšej kávy denne,” hovorí Monika Větrovská. Takže jedna kávička, ak na ňu máte chuť aj v očakávaní, je stále bezpečná pre vás aj pre bábätko.

Nižší tlak? Jednu kávu, prosím!

V niektorých prípadoch aj samotní lekári kávu v tehotenstve odporúčajú. Jedna šálka čerstvo pripraveného nápoja teda pôsobí aj ako životabudič, ktorý môže pomôcť ženám trpiacim na nízky tlak.

Tehotenské chute sú zradné a žena v očakávaní často nevie, čo jej prikážu zjesť. A niekedy tento nerovný súboj prehrá. Z občasného mierneho prekročenia denného odporúčaného množstva kofeínu sa nestrieľa, problém by nastal, ak by k tomu dochádzalo pravidelne.

Čo sa môže stať, keď to preženieme s kofeínom

  • Káva zvyšuje krvný tlak a tep – ak máte v tehotenstve vyšší tlak, dajte si pozor a radšej pite bezkofeínový variant.
  • Kofeín sa cez placentu dostane k bábätku, ktoré si s ním, na rozdiel od dospelých, nedokáže poradiť.
  • Pitie kávy v popoludňajších hodinách a vo väčšom množstve môže rozhodiť spánkový režim vás aj plodu.
  • Kofeín je močopudný, čo môže byť pre tehotné zvlášť nepríjemné.

Experimentálne štúdie na hlodavcoch ukazujú, že kofeín môže ovplyvňovať nielen schopnosť oplodneného vajíčka zahniezdiť sa, ale aj vývoj plodu v jeho počiatočných fázach. „Pri nadmernej konzumácii kávy v neskorších štádiách tehotenstva potom môže prísť k nižšej pôrodnej váhe dieťaťa a zvyšuje sa aj riziko jeho budúcej nadváhy či obezity,“  objasňuje Monika Větrovská.

Rituál, ktorého sa nemusíte vzdať

Pitie kávy veľakrát býva takmer rituálnou záležitosťou. Stretávame sa s blízkymi, odpočívame, čítame si alebo len tak sledujeme okolie. Ak sa o tento zážitok nechcete pripraviť ani v tehotenstve, ale zároveň sa potrebujete kofeínu vyhnúť, skúste kávu bez kofeínu.

Je mi jasné, ako sa niektoré z vás práve tvária. Že decaf aj tak spoznáte? Mala som to rovnako. Musela som poriadne vyberať, kde a akú bezkofeínovú kávu si dám. Nie vždy to dopadlo dobre, ale naozaj existujú chutné varianty, ktoré dokážu perfektne prekabátiť zmysly. Pila som ich väčšinou v popoludňajších hodinách, kedy som už nechcela telo zaťažovať ďalšou dávkou kofeínu.

Čo teda piť?

Po vyškrtnutí kávy a čierneho či zeleného čaju sa stenčujú možnosti. Vhodnou alternatívou sú bylinkové čaje. Ale pozor – aj pri ich výbere musíte skontrolovať, či sú vhodné pre tehotné. Žihľavový alebo šípkový čaj môžete piť bez obmedzenia, zázvor zase pomáha na ranné nevoľnosti. Naopak sa vyhnite ľubovníku, ženšenu či sladkému drievku.

Tip: Skúste meltu. Možno vás, rovnako ako mňa, jej vôňa prenesie naspäť do detstva. Babička ju každé ráno varila v kastróliku na sporáku. Osladila medom a po dúškoch popíjala. A kedy inokedy si zaspomínať ako v momente, kedy sa rodí niečo nové?

Keď už je bábätko na svete

Po príchode bábätka sa dojčiace mamičky rozdeľujú na dva tábory: niektoré vynechávajú kávu, aby neovplyvnili spánok novorodenca, kým iné si svoju šálku doprajú s tým, že ich bábätko aj tak spať nebude.

Pravidlá pre konzumáciu kávy počas dojčenia sú podobné ako v období gravidity. Je dôležité neprekročiť maximálnu odporúčanú dennú dávku kofeínu. Z celkového množstva prijatého kofeínu sa do materského mlieka dostane asi jedno percento, čo nie je zanedbateľné množstvo. Kým organizmus dospelého sa s povzbudzujúcou látkou vyrovná za pár hodín, malé telíčko s ňou zápasí dlhšie. Ja osobne som počas dojčenia dodržiavala rovnaké pravidlá ako v čase očakávania: dopriala som si jednu kávu doobeda, po obede som už pila decaf alebo čaj.

Kávoví pomocníci na vašu ideálnu šálku kávy

Kávoví pomocníci na vašu ideálnu šálku kávy

Užite si s nami Festival kávy a vyberte si všetko, čo na svoju obľúbenú šálku potrebujete. Od zrniek až po kávovar.

Zistiť viac
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články