Jedlo prekvapivo zachutilo aj mojej mamičke, ktorá varí skvelé klasické jedlá. Tá si však recept vylepšila mletým mäsom. Mimochodom, na špagetových tekviciach prežíval kruté zimy v Kanade Vráťa Brabenec z The Plastic People of the Universe, keď tam bol v exile. Hovoril mi to v jednom pražskom bare a ja mu verím, veď je to posledný mohykán.
Suroviny:
1 špagetová tekvica
soľ
1 chilli paprička pokrájaná nadrobno alebo 1 lyžička chilli vločiek
2 strúčiky cesnaku posekaného na plátky
2 lyžice olivového oleja
Postup:
Rúru predhrejeme na 180 °C. Špagetovú tekvicu rozrežeme pozdĺžne na polovicu, osolíme, posypeme pokrájanou chilli papričkou (alebo chilli vločkami) a plátkami cesnaku, pokvapkáme olivovým olejom a zhruba na 1 hodinu vložíme do vyhriatej rúry. Dužina zmäkne a vytvorí aglio olio v tekvici, v ktorej ich môžeme rovno podávať.