Práve čítate

Paradajkový kečup zo strany 50

2260  
Zdieľať: 

Paradajkový kečup zo strany 50

Mali sme doma hrubú knihu v kožených doskách so zlatým lemovaním. V detstve ma fascinovali jej prázdne, zažltnuté stránky bez príbehov. Postupne som pochopila jej zmysel. Mama do nej totiž začala písať naše rodinné recepty. Strašne ma bavilo listovať knihou plniacou sa receptami a poznámkami, veľmi živo si na to spomínam.

18. 9. 2015 2 min. čítania Kateřina Winterová
Paradajkový kečup zo strany 50

Raz mama prišla za mnou na statok a hovorí: „Tento rok bude veľa paradajok …“ a podala mi vytrhnutú stránku z našej rodinnej kuchárky. A začalo sa variť. Vonku na dvore. A bolo toho veľa.

Tento kečup mám rada. Dá síce trochu práce, ale zatiaľ ho každý ocenil. Deti, chlapci zo štábu herbára, Adam Holý i mama. Rodinný recept som trochu vylepšila o plody čiernej bazy. Hustú paradajkovú omáčku krásne zafarbia a navyše vylepšia jej chuť. Super zrelé paradajky a plody bazy sa totiž v lete zídu. Rovnako ako aj my sa opäť zídeme nad hrncami vriacich paradajok a receptom zo str. 50. Super!

_MG_3145

Suroviny:

4 kg paradajok pokrájaných na kúsky
8 ks väčších pokrájaných cibúľ
5 malých naberačiek octu
2 polievkové lyžice sladkej papriky
24 dag cukru
3 kávové lyžičky soli
½ lyžičky mletého klinčeka
1 lyžička mletej škorice
½ lyžičky zázvoru
½ lyžičky muškátového kvetu
2 polievkové lyžice horčice
1 a ½ lyžičky mletého čierneho korenia
na špičku noža chilli
hrsť plodov bazy čiernej

Postup:

Všetko 2 hodiny varíme a počas varenia často miešame. Potom zmes prepasírujeme alebo rozmixujeme a ďalej varíme, až kým kečup nezhustne. Horúci kečup nalejeme do pohárov, zazátkujeme a poháre obrátime hore dnom. Necháme vychladnúť a kečup už nemusíme sterilizovať.

_MG_3096

_MG_3225

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články