Práve čítate

Hubový burger v bezlepkovej žemli

2950  
Zdieľať: 

Hubový burger v bezlepkovej žemli

Ehm, ehm... Úvodom môjho príspevku mi dovoľte poďakovať sa všetkým, ktorí s nami zdieľali prvý diel herbára a napísali nám krásne aj menej krásne komentáre. Za celý tím vám zo srdca ďakujem! Tak, už sme pretrhli štartovú pásku a makáme! V ďalšom diele sme dobehli až do lesa.

25. 9. 2015 3 min. čítania Kateřina Winterová
Hubový burger v bezlepkovej žemli

Podľa scenára sme mali nazbierať kôš húb a predstaviť vám pestré hríbové hody, no príroda tomu tento rok chcela inak a na nás zostalo len zopár kuriatok. Pochutnali sme si na nich a keď sme potom zháňali hríby po všetkých čertoch, narazila som v obchode na šampiňóny portobello. A čo čert nechcel, do relácie sa nakoniec nedostali. Ale pretože nám to bolo ľúto, aspoň sme vám tento recept nafotili. A zjedli.

Priznávam, že bezlepkové jedlá mám rada. Táto žemľa na hamburger chuťou pripomína zemiakové cesto, to znamená, že je pekne vláčna a dá sa jesť aj sama. Čo sa o väčšine hamburgerových žemlí povedať nedá. No a srdce toho hamburgera je skromné, čisté, pôstne, vegeteriánske a jednoduché, ale nie bezduché, takže by nám ho môže závidieť nejeden hipster. Preto neváhajte a posilnite sa touto večerou, nech naberiete sily bežať s nami k ďalšiemu dielu herbára.

Bezlepková žemľa

adam holy023

Suroviny:
200 g bezlepkovej múky + na pomúčenie
100 ml vody
4 lyžice slnečnicového oleja
15 g čerstvého droždia
1 lyžička trstinového cukru
1 vajce
½ lyžičky soli
3 lyžičky sezamových semienok

Postup
Do hrnčeka rozdrobíme droždie, osladíme, premiešame a zalejeme vodou a olejom, znovu premiešame a vlejeme do misy s múkou a soľou. Rozklepneme vajcia a rukami alebo ručným šľahačom vymiesime hladké pevné cesto. Spočiatku môže byť veľmi lepkavé, ale hnetieme neohrozene ďalej. Len čo cesto získa tvar, misu zakryjeme utierkou a cesto necháme jednu hodinu kysnúť. Potom ho vyklopíme na pomúčenú dosku, párkrát premiesime a rozdelíme na štvrtiny. Z každej uhnetieme bochník prekladaním okraja do stredu, bochníky dáme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ešte 15 až 20 minút kysnúť.

Rúru predhrejeme na 200 °C. Bochníky potrieme vlažnou vodou, posypeme sezamovými semienkami a pečieme 15 minút dozlatista.

Hubový burger

adam holy030

Suroviny
4 šampiňóny, druh portobello
2 lyžice olivového oleja
soľ a čerstvo pomleté ​​čierne korenie
4 vajcia
2 lyžice strúhaného parmezánu
4 vetvičky pažítky
100 ml kyslej smotany
2 strúčiky cesnaku (podľa chuti)
10 lístkov mäty
4 lístky šalvie
4 lístky medovky
4 bezlepkové žemle
1 hrsť rukoly

Postup
Rúru predhrejeme na 250 ° C. Šampiňóny očistíme, zľahka vydlabeme a rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a vložíme na 5 minút do rúry. Do predpečeného klobúčika každého šampiňónu rozklepneme vajcia, osolíme, posypeme strúhaným parmezánom a vložíme do rúry. Teplotu znížime na 200 °C a zhruba 15 minút pečieme, kým bielky nestuhnú a žĺtka zostanú mäkké. Vyberieme a posypeme nasekanou pažítkou.

Medzitým pripravíme omáčku. Kyslú smotanu zmiešame s drveným cesnakom a posekanými bylinkami, osolíme a okoreníme.

Žemle pozdĺžne rozkrojíme a reznou stranou opečieme na grile (zhruba 1 minútu). Potrieme ochutenou smotanou, na jednu polovicu žemle položíme šampiňóny so syrom, posypeme rukolou a priklopíme druhou polovicou žemle.

PS: Keď nemáte šampiňóny portobello, tak tam dajte ananás. :) 

adam holy024

adam holy008

adam holy012

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články