Práve čítate

Hubový burger v bezlepkovej žemli

2576  
Zdieľať: 

Hubový burger v bezlepkovej žemli

Ehm, ehm... Úvodom môjho príspevku mi dovoľte poďakovať sa všetkým, ktorí s nami zdieľali prvý diel herbára a napísali nám krásne aj menej krásne komentáre. Za celý tím vám zo srdca ďakujem! Tak, už sme pretrhli štartovú pásku a makáme! V ďalšom diele sme dobehli až do lesa.

25. 9. 2015 3 min. čítania Kateřina Winterová
Hubový burger v bezlepkovej žemli

Podľa scenára sme mali nazbierať kôš húb a predstaviť vám pestré hríbové hody, no príroda tomu tento rok chcela inak a na nás zostalo len zopár kuriatok. Pochutnali sme si na nich a keď sme potom zháňali hríby po všetkých čertoch, narazila som v obchode na šampiňóny portobello. A čo čert nechcel, do relácie sa nakoniec nedostali. Ale pretože nám to bolo ľúto, aspoň sme vám tento recept nafotili. A zjedli.

Priznávam, že bezlepkové jedlá mám rada. Táto žemľa na hamburger chuťou pripomína zemiakové cesto, to znamená, že je pekne vláčna a dá sa jesť aj sama. Čo sa o väčšine hamburgerových žemlí povedať nedá. No a srdce toho hamburgera je skromné, čisté, pôstne, vegeteriánske a jednoduché, ale nie bezduché, takže by nám ho môže závidieť nejeden hipster. Preto neváhajte a posilnite sa touto večerou, nech naberiete sily bežať s nami k ďalšiemu dielu herbára.

Bezlepková žemľa

adam holy023

Suroviny:
200 g bezlepkovej múky + na pomúčenie
100 ml vody
4 lyžice slnečnicového oleja
15 g čerstvého droždia
1 lyžička trstinového cukru
1 vajce
½ lyžičky soli
3 lyžičky sezamových semienok

Postup
Do hrnčeka rozdrobíme droždie, osladíme, premiešame a zalejeme vodou a olejom, znovu premiešame a vlejeme do misy s múkou a soľou. Rozklepneme vajcia a rukami alebo ručným šľahačom vymiesime hladké pevné cesto. Spočiatku môže byť veľmi lepkavé, ale hnetieme neohrozene ďalej. Len čo cesto získa tvar, misu zakryjeme utierkou a cesto necháme jednu hodinu kysnúť. Potom ho vyklopíme na pomúčenú dosku, párkrát premiesime a rozdelíme na štvrtiny. Z každej uhnetieme bochník prekladaním okraja do stredu, bochníky dáme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ešte 15 až 20 minút kysnúť.

Rúru predhrejeme na 200 °C. Bochníky potrieme vlažnou vodou, posypeme sezamovými semienkami a pečieme 15 minút dozlatista.

Hubový burger

adam holy030

Suroviny
4 šampiňóny, druh portobello
2 lyžice olivového oleja
soľ a čerstvo pomleté ​​čierne korenie
4 vajcia
2 lyžice strúhaného parmezánu
4 vetvičky pažítky
100 ml kyslej smotany
2 strúčiky cesnaku (podľa chuti)
10 lístkov mäty
4 lístky šalvie
4 lístky medovky
4 bezlepkové žemle
1 hrsť rukoly

Postup
Rúru predhrejeme na 250 ° C. Šampiňóny očistíme, zľahka vydlabeme a rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a vložíme na 5 minút do rúry. Do predpečeného klobúčika každého šampiňónu rozklepneme vajcia, osolíme, posypeme strúhaným parmezánom a vložíme do rúry. Teplotu znížime na 200 °C a zhruba 15 minút pečieme, kým bielky nestuhnú a žĺtka zostanú mäkké. Vyberieme a posypeme nasekanou pažítkou.

Medzitým pripravíme omáčku. Kyslú smotanu zmiešame s drveným cesnakom a posekanými bylinkami, osolíme a okoreníme.

Žemle pozdĺžne rozkrojíme a reznou stranou opečieme na grile (zhruba 1 minútu). Potrieme ochutenou smotanou, na jednu polovicu žemle položíme šampiňóny so syrom, posypeme rukolou a priklopíme druhou polovicou žemle.

PS: Keď nemáte šampiňóny portobello, tak tam dajte ananás. :) 

adam holy024

adam holy008

adam holy012

Čítajte tiež

Vymeňte majonézu za tieto dipy
Vymeňte majonézu za tieto dipy2952
Vyměňte majonézu za tyto dipy
Vyměňte majonézu za tyto dipy3549
Paradajkový kečup zo strany 50
Paradajkový kečup zo strany 52094
ďalšie články