Práve čítate

Ako som sa zbavila akné? Môj príbeh a rady dermatológa

5120  
Zdieľať: 

Ako som sa zbavila akné? Môj príbeh a rady dermatológa

Akné je vôbec najrozšírenejšie ochorenie pokožky. Najčastejšie si ho vybavíme v súvislosti s pubertálnym obdobím, ale bohužiaľ trápi aj značné percento ľudí v dospelosti. A nevyhlo sa ani mne. Bojovala som s pomerne ťažkou formou akné približne 3 roky. Čo mi pomohlo?

9. 12. 2020 5 min. čítania Jekatěrina Nagy
Ako som sa zbavila akné? Môj príbeh a rady dermatológa

Mám mastnú pleť so sklonom k akné. Genetika. V puberte, kedy sa akné vyskytuje najviac, sa u mňa skoro neprejavilo. Sem tam nejaký väčší pupienok, ale v podstate som bojovala skôr len s nadmernou produkciou mazu. Až hormonálny kolotoč po dvadsiatke mi spôsobil pomerne ťažkú formu akné. Objavili sa škaredé hrče (noduly, teda uzly, a cysty) na čele, lícach a brade. Bolela ma tvár bez toho, aby som si ju chytala. Ale napriek tomu som sa jej dosť často dotýkala, čím som si do mokvajúcich rán zanášala ďalšie baktérie a ešte situáciu zhoršovala.

Často som ráno plakala pred zrkadlom, že takto predsa nemôžem medzi ľudí. Akné mi dosť ničilo sebavedomie, pretože nešlo ničím zakryť. Boj s akné som vyhrala asi po 3 rokoch, ale následkov po tomto období som sa ešte dodnes na 100 % nezbavila. Stále mám nerovný povrch pleti, jazvičky a rozšírené póry.

Čo som teda robila nesprávne?

Nemala som ustálenú a vhodnú starostlivosť o pleť, kupovala som klasické vysušujúce produkty na problematickú pleť, nehydratovala som ju, a to všetko spôsobilo, že sa mi pleť ešte viac mastila, póry sa ďalej upchávali a vznikali ďalšie boľačky. Často som produkty striedala – vždy, keď niečo po pár týždňoch nezabralo alebo sa stav pleti iba trochu zhoršil.

Čo som naopak robila dobre?

Riešila som svoj stav pleti s dermatológmi (aj keď som na nich nemala bohužiaľ veľmi šťastie), chodila som na manuálne aj ultrazvukové čistenie pleti, absolvovala som aj koncentrovaný chemický peeling.

Od odmietania liekov k ich prijatiu

Odmietala som hormonálnu antikoncepciu a Roaccutan (silné orálne retinoidy s množstvom obmedzení a možných negatívnych vedľajších účinkov). K zmene názoru som dospela až neskôr.

Verila som, že na tom nie som ešte tak zle a zvládnem to vyriešiť inak. Veľkým zlomom bol pre mňa špeciálny laser Smoothbeam. Mal mi pomôcť s aktívnymi prejavmi akné a znížením tvorby mazu v mazových žľazách. So zapálenými pupienkami mi bohužiaľ veľmi nepomohol, ale výrazne mi zmenil štruktúru pleti. Naozaj som sa začala menej mastiť, póry sa stiahli a trochu sa mi zjemnil povrch pleti.

To ma nakoplo ešte viac zapracovať na starostlivosti o svoju pleť, a tá vyzerala stále spokojnejšia. Nakoniec som si po absolvovaní kompletných krvných testov nechala predpísať vhodnú hormonálnu antikoncepciu. Nie kvôli pleti, ale ako metódu plánovaného rodičovstva. Vo finále to ale bol posledný víťazný úder. Brala som ju iba dva roky. Teraz ju už dva roky neužívam a akné sa v takej podobe našťastie zatiaľ nevrátilo – ani v tehotenstve a po pôrode. Po roku od zlepšenia som si zašla ešte na ošetrenie frakčným CO2 laserom, ktoré čiastočne vyhladilo jazvy po akné, vyrovnalo tón pleti a zase trochu znížilo tvorbu mazu. Ten si určite zopakujem.

Päť vecí, ktoré mi najviac pomohli

Za ten čas, čo som bojovala s akné, som vypozorovala, čo mi najviac pomohlo:

akné u dospělých

  1. Zostaviť si stálu rannú a večernú rutinu v starostlivosti o pleť, ktorú som používala každý deň (čistenie, tonizácia, hydratácia, lokálna starostlivosť o pupienky, SPF).
  2. Ovládať sa a čo najmenej sa dotýkať tváre a hlavne si nevytláčať pupienky.
  3. Častejšie prať obliečky a používať na utieranie tváre po čistení pleti jednorazové vreckovky (neskôr som prešla k ekologickejšiemu riešeniu a nakúpila si malé bavlnené uteráky, ktoré mením každý deň).
  4. Vnímať svoje telo a hľadať “spúšťače” zápalov vo svojej životospráve a jedle a zapracovať na tom. Na mňa má veľký vplyv stres, nepravidelný režim a sladké.
  5. Investovať čas do hľadania dermatológa, ktorý mi sadne a bude so mnou riešiť akné komplexne a dlouhodobo.

Dermatologička odpovedá, ako vyzerá odborná liečba

Dermatologička MUDr. Nykola Vološčuk sa v ordinácii najčastejšie stretáva s adolescentmi a dospelými s papulopustulóznym až nodulárnym akné, čo zodpovedá stredne ťažkému až ťažkému akné. Ako pracuje s pacientmi?

akné u dospělých

Prvým krokom je dôkladná anamnéza. Pýtam sa na rodinnú, osobnú anamnézu (akékoľvek choroby, na ktoré sa pacient liečil alebo lieči), koníčky, pracovno-sociálne podmienky. Na záver sa pýtam na kožnú anamnézu, či bol pacient niekde liečený a čím. Vždy od pacientov vyžadujem kópie správ z predchádzajúcich návštev u iného lekára a kópie výsledkov vyšetrení, ktoré daný lekár vykonal. Až potom sa dostávam k aktuálnemu ochoreniu, kde v podstate pacient popíše časovú os, kedy problém začal, čo s ním robil, robí apod. Vždy sa pýtam na denný režim v súvislosti s pleťou od prebudenia po spánok. Vystopujem tým všetko, čo má s pokožkou priamy kontakt.

V rámci kapacity ordinácie sa vždy snažím pacientom dať aspoň základný návod, ako sa o pleť (okrem lekárom určenej starostlivosti) starať. V štátnom zdravotníctve je dermatológ obvykle tlačený do 15 20 minút na pacienta. V súkromnom je časová situácia lepšia, dĺžka vyšetrenia sa pohybuje od 30 do 60 minút. Ale aj tak musíme v danom čase stihnúť prebrať veľa vecí.

Zároveň je dôležité, aby pacient spolupracoval s praktickým lekárom, gynekológom a eventuálne aj psychológom, ktorý  pomôže zvládnuť úzkosť spojenú s týmto ochorením. Dokonalá pleť (aj keď sa nám to médiá a sociálne siete snažia vtlačiť do hlavy) neexistuje. Občasný pupienok potrápi každého z nás, ale trpieť v súčasnosti ťažkou formou akné, a byť bez akejkoľvek liečby, je zbytočné.

akné u dospělých

Akné a rúška alebo ako na maskne

Časté a dlhé nosenie rúšok našu pleť “dusí” a množí sa pod nimi množstvo baktérií. Akné pod rúškom je dnes úplne bežný jav. Čo s tým?

  1. Ak je to aspoň trochu možné, noste dobre priedušné rúško, jednorazové alebo bavlnené.
  2. Naozaj poctivo dodržujte hygienu, jednorazové rúško vyhoďte najneskôr po jednom dni, bavlnené perte každý deň, ideálne v jemnom prostriedku (napr. detskom alebo pre alergikov).
  3. Snažte sa pod rúškom nenosiť toľko make-upu.
  4. Poctivo pleť čistite ráno a večer (večer dvojfázovo, čo najskôr po zložení rúška).
  5. Používajte ľahučký hydratačný krém s kyselinou hyalurónovou.
  6. Zaraďte do rannej rutiny antioxidanty, ktoré pôsobia protizápalovo (zelený čaj, niacinamíd, kyselina azelaová alebo CBD).
  7. Pupienky ošetrujte lokálne (na noc) špeciálnymi produktmi s koncentrovanými aktívnymi látkami alebo kalamínom, nepresušujte celú oblasť produktmi proti akné.
  8. Zaraďte do večernej rutiny na oblasť pod rúškom 2 – 3x týždenne AHA/BHA chemický peeling (kyselina mandľová, mliečna, salicylová), alebo v naozaj ťažkých prípadoch lokálne benzoylperoxid, ale nikdy nepoužívajte oboje naraz.
  9. Nezabúdajte ráno na krém s SPF30 nebo SPF50.

Boj s akné je maratón, nie šprint. Neexistuje jeden zázračný produkt alebo metóda, ako sa ho zbaviť raz a navždy. Je to kvôli tomu, že vo väčšine prípadov má genetický alebo hormonálny pôvod. Obrňte sa trpezlivosťou a nevkladajte všetky nádeje ani do rúk doktorov. Len vy poznáte svoje telo najlepšie. Zistite si o svojom probléme čo najviac, spolupracujte s lekármi a vnímajte svoje telo, výsledok sa dostaví. Držím palce!

Advent v pohodlí

Advent v pohodlí

Vychutnajte si vianoční čas s rodinou v teple a pohodlí. Všetko potrebné pre vás máme na Tchibo.sk.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články