Práve čítate

Ako to robím, že v zime nemám popraskané pery?

753  
Zdieľať: 

Ako to robím, že v zime nemám popraskané pery?

Kým v lete sa o svoje pery zvládam starať pomerne ľahko, s nástupom chladnejších mesiacov ma začnú trápiť viac. Sú vysušené, a niekedy to dospeje tak ďaleko, že zvetrajú a popraskajú. Pýtajú si jednoducho extra starostlivosť. Ako na to?

21. 10. 2020 3 min. čítania Jekatěrina Nagy
Ako to robím, že v zime nemám popraskané pery?

Starostlivosť o pery je hlavne o prevencii. Dôvodov, prečo sa môžu pery extrémne vysušiť a popraskať, sú mraky. Dehydratácia (nedostatočný pitný režim alebo nesprávne stravovanie), nedostatok vitamínov (hlavne vitamínu B a vápnika), alergia, herpes (opar) – to všetko môže byť príčinou. S tým si ale starostlivosť o pery zvonka bohužiaľ neporadí.

A potom sú tu matné rúže alebo sezónne záležitosti ako slniečko (napríklad to horské môže byť dosť zákerné), prechody z tepla do zimy, kúrenie a vlhký studený vietor. Dokonca dýchanie ústami v mrazivom počasí dokáže na perách urobiť šupinatú katastrofu.

Základné pravidlá prevencie proti popraskaným perám sú:

  • zbytočne si pery nechytať
  • neolizovať si ich
  • neobhrýzať šupinky
  • hydratovať, hydratovať, hydratovať!

Je dôležité kúpiť si naozaj kvalitný balzam, ktorý bude obsahovať dostatok hydratačných a výživných zložiek, aby vytvoril ochrannú vrstvu na perách. Moje najobľúbenejšie balzamy sú od značiek Carmex, Blistex, Burt’s Bees, EOS, Rituals alebo Body Shop, a potom môžem odporučiť napríklad Weleda Skin Food Lip Balm, L’Occitane Ultra Rich Lip Balm alebo Dior Lip Glow Color Reviver Balm.

Keď prevenciu zanedbám a pery už mám suché a popraskané, prichádzajú na rad ťažšie kalibre. Pre lepší efekt nasledujúce kroky robím skôr pri večernej rutine, aby pery mohli cez noc regenerovať:

1. Zbavím kožu odumretých buniek

Najskôr urobím exfoliáciu – zbavím pokožku na perách prebytočných odumretých buniek (šupiniek).

Na to najlepšie poslúži peeling, konkrétne takzvaný scrub na pery. Ja používam už hotový produkt, osvedčili sa mi napríklad scruby od Lush alebo Pout Prep Lip Exfoliant od Tarte. Ale pomerne jednoducho je možné si ho vyrobiť aj doma. Jemne scrub rozotriem po celých perách, aspoň minútku masírujem a potom umyjem vlažnou vodou.

Recept na domáci scrub na pery

Ak sa doma chcete pustiť do výroby vlastného scrubu na pery, možno budete prekvapení – pre ingrediencie totiž pôjdete pravdepodobne do kuchyne. :-) Peeling je tak zároveň sladkou a chutnou záležitosťou.

Čo budete potrebovať:

  • malý kalištek
  • cukor kryštál
  • kokosový olej
  • med

Postup:

  1. Do kališteka nasypte cca do ¾ výšky kryštálový cukor.
  2. Pridajte kokosový olej a trochu medu.
  3. Poriadne premiešajte a váš scrub je hotový.

Nemusíte si nutne vytvárať celý kalištek scrubu, môžete ponoriť vatovú tyčinku do vazelíny, potom obaliť v cukre a hneď aplikovať na pery.

V stave núdze, ak nemám poruke špeciálny produkt ani suroviny na výrobu scrubu, robím si peeling jednoducho čistou zubnou kefkou. Ale tu je naozaj potrebné dbať na to, aby na nej neboli zvyšky pasty.

2. Pery dobre hydratujem

V druhom kroku musím pery dobre hydratovať, a nakoniec všetku vodu a živiny na perách niečím uzavrieť.

popraskané rty

Ak to ešte nie je také strašné, nanesiem na pery silnejšiu vrstvu balzamu, alebo použijem špeciálnu nočnú masku na pery. Mám veľmi rada masky od kórejskej značky Laneige. Ak už je to fakt zlé a pery sú rozpraskané do krvi, nanesiem masku a potom ešte vrstvu vazelíny, ktorá nedovolí, aby maska na perách vyschla, ale naopak sa celá vstrebala.

Najlepšie je celý tento proces urobiť aspoň pol hodiny pred spaním, inak totiž všetko skončí utreté o podušku. Ráno je potom potrebné namiesto klasického balzamu použiť nejaký aspoň s SPF30. Bude citlivú a tenkú obnovenú pokožku na perách chrániť před UV lúčmi a vetrom. Napríklad L’Occitane majú balzam s SPF30 a La Roche Posay v rade Anthelios balzam s SPF50.

Scrub a masku si doprajem raz týždenne v rámci prevencie. Keď mám pery presušené alebo popraskané, robím to každý deň, kým sa stav nezlepší, a navyše sa snažím dobre hydratovať a chrániť pery cez deň.

Niekedy si pery natieram aj každú hodinu. Aby som na to nezabúdala, mám v každej kabelke nejaký balzam. :-) Ak si chcem dať matný rúž, z ktorých drvivá väčšina vysušuje pery, nanesiem balzam asi 10 minút predtým, ako si budem pery líčiť, a počas dňa ľahkým poklepkávaním vrstvu balzamu obnovujem priamo cez matný rúž.

Dúfam, že vám moje tipy pomôžu a vaše pery budú krásne po celý rok!

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články