Práve čítate

Všetko, čo potrebujete vedieť, keď sa chcete dostať do formy plávaním

4461  
Zdieľať: 

Všetko, čo potrebujete vedieť, keď sa chcete dostať do formy plávaním

Pokiaľ mi niekto povie: „Viem, že by som sa mala hýbať. Ale keď ja sa tak nerada potím!“ moja odpoveď je jasná: plávanie je pre vás dokonalý šport. Aj pokiaľ sa nebudete venovať ničomu inému, pomôže vám dostať sa za pár týždňov do vysnívanej formy. Takže prečo vlastne chudnúť do plaviek, keď môžete chudnúť v plavkách, že? :-)

13. 6. 2018 7 min. čítania Veronika Wisiorková
Všetko, čo potrebujete vedieť, keď sa chcete dostať do formy plávaním

5x áno pre plávanie

  • Nezaťažujete zbytočne kĺby. Takže sa do neho môžete pustiť aj vtedy, ak je pre vás klasické cvičenie vyslovene nevhodné. Vek, váha ani kondícia nehrajú rolu.
  • Zapojíte komplexne celé telo.
  • Úplne prirodzene posilňujete zanedbávaný stred tela (tzv. core), ktorý vás drží vzpriamených a hlavne často ovplyvňuje bolesť chrbta.
  • Nepotrebujete žiadnu drahú výbavu. A na rozdiel od bežeckých topánok si plavky môžete vybrať naozaj sami, iba podľa svojho vkusu.
  • Bazén je skoro v každom meste, vstupné nebýva drahé a môžete vyraziť hneď dnes.

Môžem plávaním schudnúť?

To je skoro rečnícka otázka. Samozrejme áno!

Pokiaľ sa teraz nevenujete žiadnemu inému športu, choďte plávať 3x týždenne.

Plavecký bazén meria zvyčajne 25 alebo 50 metrov. Preto sama zhodnoťte, s akým počtom zaplávaných bazénov budete začínať. Môj osvedčený tip, aby vás na začiatku neodradila bolesť svalov, je prvý týždeň začať so 4 bazénmi (tými 25 metrovými). Samozrejme pri každej návšteve, nie spolu za ten týždeň. :-) Každý týždeň si pridajte 1 bazén navyše. Dostať by ste sa mali až na taký počet, aký Vám zaberie asi hodinu času.

Samozrejme to neznamená, že teraz môžete po každom plávaní zjesť tortu na posedenie. Pokiaľ vám to urobí radosť, tak prečo nie. :-) Kvôli redukcii váhy je ale potrebné nielen športovať, ale tiež dodržovať zdravú stravu.

Druhá výhoda plávania: prestanete fučať do schodov a celkovo lepšie zvládnete ostatné športy

Prečo plávanie veľmi rada odporúčam je druhý faktor: pomáha vám zvýšiť kapacitu pľúc a tzv. VO 2 max. Zadýchavate sa do schodov? Robia vám problém horské túry a keď beháte, vzdávate to skôr kvôli pľúcam ako kvôli nohám? Tak to skúste rozplávať.

VO 2 max určuje, ako veľa kyslíku dokážete pri športe využiť. Keď máte hodnotu nízku, pri pohybe vám „chýba vzduch“. Ten je úplne zásadný – čím vyšší VO 2 max, tým lepšia je vaša výkonnosť. Laicky: tým menší problém vám bude robiť akýkoľvek iný pohyb. Meranie tejto hodnoty sa robí v mililitroch na kilogram telesnej hmotnosti za minútu.

Pokiaľ sa chce niekto venovať ďalším športom, ale neudýcha ich, plávanie mu určite veľmi odporúčam ako doplnkovú aktivitu.

Pozor na najčastejšie chyby

Nezabúdajte na rozcvičku a prehriatie nakoniec

Často sa nováčikovia vrhnú hneď do vody, ale čoskoro ich odtiaľ vyženie kŕč. To väčšinou znamená, že vám chýbajú minerály v strave, ale pomôže aj to, keď sa pred plávaním trochu pretiahnete: ruky, nohy, stred tela. Pozor, saune sa pred samotným plávaním radšej vyhnite, je pre telo pomerne náročná.

Po plávaní sa do sauny naopak kľudne vydajte. Prehrejte si krčnú alebo bedrovú chrbticu, pokiaľ ju cítite, znovu sa mierne pretiahnite a urobte si pohodu. Za svoj výkon si ju zaslúžite!

 

Pite

Paradoxne, plávate síce vo vode, ale telo sa v bazéne dehydruje. Aj keď sa viditeľne nepotíte, dávate mu poriadne zabrať, rovnako ako pri inom cvičení.

Po tréningu si teda doprajte pol litra čistej vody.

Prečítajte si tiež: Čo piť, keď idete cvičiť?

Keď plávate štýl „prsia“, dajte si pozor na krčnú chrbticu

Pretože sú prsia najmenej náročné, sú obľúbené hlavne u začínajúcich rekreačných plavcov. Často ale môžete vidieť štýl „pani elegantná“ s hlavou nad vodou. Úplne tomu rozumiem – plávajúca si nechce namočiť hlavu. Bohužiaľ, bez toho to nepôjde, pokiaľ si nechcete zablokovať krčnú chrbticu a kríže. V takomto prípade by som radšej odporučila neplávať vôbec.

Správne by mala byť hlava a chrbtica v jednej rovine: tvár by mala byť ponorená do vody a hlava sa zdvíha iba na nádych. A samozrejme súmerná práca rúk a nôh – aj to sa dá časom natrénovať. Dávajte si pozor, či rukami robíte naozaj maximálny záber; tu sa plavci často okrádajú o dĺžku tempa.

Pokiaľ je to pre vás na začiatku ťažké a máte pocit, že to ani neudýchate, skúste sa to postupne naučiť: jedno dve tempá s hlavou hore, jedno tempo správne s hlavou pod vodou. A časom pridávajte viac a viac správnych temp. Ako som písala vyššie, kapacita pľúc sa vám bude s ďalšími tréningami zvyšovať a časom to určite pôjde.

 

Keď plávate štýl „znak“, držte telo v osi

Často sa na to zabúda, ale po niekoľkých bazénoch jedným štýlom vám bude druhý pripadať ako príjemná úľava. Moja obľúbená kombinácia je práve prsia + znak.

Telo by malo byť v jednej rovine, zadok by vám nemal príliš padať do vody. Nohy držte rovno a mierne nimi kmitajte, akoby ste chceli do niečoho kopnúť. Ruky by mali držať os tela a prechádzať okolo uší.

Keď plávate štýl „kraul“, strážte si postavenie hlavy

Kraul je rýchly a náročnejší, ale keď sa trochu rozplávate, asi vám bude pripadať najefektívnejší.

Dajte si pozor na postavenie hlavy. Nádych by mal byť iba do boku, hlava by sa nemala zdvíhať príliš nad hladinu, zase kvôli prirodzenému postaveniu chrbtice. Pri kopaní pekne natiahnite nohy a naopak ruky držte trochu pokrčené.

Tip z redakcie: dámy to majú trochu náročnejšie

Autor: Marie Grafová

Či chodiť, alebo nechodiť na bazén v čase vašich dní by malo byť otázkou pre gynekológa / gynekologičku, ale bežne sa odporúča v tento čas plávanie vynechať. Telo je oveľa náchylnejšie na infekciu a studená voda vám nemusí vôbec robiť dobre. Skúste napríklad jogu.

Potom je tu ešte druhý faktor: niektoré dámy nechodia na bazén vôbec nikdy, pretože si z neho často prinesú infekciu. Tá býva spôsobená tým, že chlórovaná voda naruší prirodzené prostredie intímnych partií a potom sa tu premnožia nevhodné baktérie. Opäť odporúčam poradiť sa s lekárom: existujú špeciálne probiotické tampóny, ktoré sa bez ohľadu na fázu cyklu používajú len na pobyt v bazéne. Osobne s nimi nemám skúsenosť, ale počula som na ne veľa chvály.

Kam si ísť športovo zaplávať?

Samozrejme nepoznám každý bazén v republike, ale v redakcii sme sa pozreli na tie najobľúbenejšie v najväčších mestách. Pokiaľ máte ďalšie svoje tipy, určite ich pridajte do komentárov pre ostatných čitateľov!

Bratislava

Plaváreň Pasienky

Kryté športovisko ponúka pre aktívnych plavcov 50 m plavecký bazén s 8 dráhami. Pre verejnosť je prístupný podľa rozvrhu plávania verejnosti, ktorý sa líši pre každý deň. Návštevu je teda vždy dobré naplánovať vopred podľa rozpisu na stránkach.

Hotel NIVY

Priamo v hoteli NIVY sa nachádza 25 m krytý plavecký bazén, ktorý je prístupný aj pre kondičné plávanie neubytovaných návštevníkov. Bazén je prístupný denne v čase 10-22 h.

Plaváreň a sauna IUVENTA

Plávanie pre verejnosť ponúka aj Slovenský inštitút mládeže IUVENTA. Krytý plavecký bazén je 25 m dlhý a prístupný podľa týždenných rozpisov, ktoré sú dostupné priamo na stránkach IUVENTY.

Košice

Mestská plaváreň Rumanova

V košickom mestskom parku nájdu záujemcovia o športové plávanie vonkajší 50 m plavecký bazén, ktorý je otvorený od júla do augusta denne v čase 9-19 h.

Mestská krytá plaváreň Košice

Mestská plaváreň ponúka 50 m a 25 m kryté plavecké bazény, ktoré sú okrem súkromných hodín prístupné aj pre kondičné plávanie verejnosti. Otváracia doba je v pracovné dni 6-22 h, cez víkend 10-20, ale dostupnosť dráh je lepšie si vždy skontrolovať priamo pred návštevou.

Prešov

Aquapark Delňa Prešov

V Prešove môžu záujemcovia o tréningové plávanie navštíviť krytý areál Aquaparku Delňa, kde nájdu 25 m plavecký bazén. Ten je pre verejnosť otvorený denne 10-21 h.

Žilina

Mestská plaváreň Žilina

V Žiline sa nachádza 50 m krytý bazén, ktorý ponúka večerné plávanie pre verejnosť, a to väčšinou denne v čase 18.00-20.30. Bazén je otvorený pre verejnosť aj inokedy, okrem súkromných hodín, návštevu je ale dobré si naplánovať podľa rozpisu na stránkach.

Nitra

Mestský kúpeľ

Nitra ponúka pre záujemcov o kondičné plávanie 25 m krytý bazén, ktorý je prístupný ut-pia 6.30-20.30 (s pauzou medzi 12 a 14.30) a so-ne 11.00-19.30.

Banská Bystrica

Plaváreň Štiavničky

50 m plavecký bazén Štiavničky je pre kondičné plávanie verejnosti otvorený po-pia 7-15 h a 17-22 h, v sobotu 9-22 h a v nedeľu 11-22 h.

Martin

Plaváreň Sunny Martin

Mestský plavecký bazén Sunny ponúka 25 m dlhý krytý bazén s 6 dráhami. Vstup pre verejnosť nie je stály, ale líši sa každý deň podľa vyťaženosti súkromnými hodinami. Aktuálny rozpis je dostupný na stránkach športoviska.

Trenčín

Krytá plaváreň Trenčín

V Trenčíne je pre kondičné plávanie verejnosti prístupný 25 m krytý bazén s celkom 8 dráhami. Otváracia doba závisí na dni, je preto dobré si návštevu vždy naplánovať podľa rozpisu na stránkach mesta.

Poprad

Aquacity Poprad

V popradskom plaveckom centre sa nachádza 50 m krytý bazén s 8 plaveckými dráhami. Pre tréningové plávanie verejnosti je prístupný v pondelok 11-21 h, ut-št 8-21 a pia-ne 8-22 h.

Michalovce

Plaváreň Michalovce

V Michalovciach nájdete 25 m krytý plavecký bazén, ktorý je pre kondičné plávanie verejnosti prístupný iba vtedy, pokiaľ sa v ňom nekonajú súkromné hodiny. Návštevu je tak dobré vždy plánovať podľa rozpisu, ktorý nájdete na stránkach mesta.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články