Práve čítate

Zdravé maškrty k televízii aj s rýchlymi receptami

2409  
Zdieľať: 

Zdravé maškrty k televízii aj s rýchlymi receptami

Klasický triatlon gauč–televízor–chipsy dokáže pekne nabúrať odhodlanie jesť dobre. A pretože občasného zhrešenia sa nevzdám, vymyslela som si aspoň zdravšie varianty.

5. 1. 2019 4 min. čítania Tereza Olivová
Zdravé maškrty k televízii aj s rýchlymi receptami

Buďme k sebe úprimní. Čokoľvek, čoho zjete veľkú kopu a ešte k tomu neskoro večer, vám pekáč buchiet na bruchu samo nevyrobí. Môžete ale maškrtiť aj dobroty, ktoré vás nenadopujú hromadou soli, tuku alebo éčok.

Dáte si slaný, alebo sladký variant?

Bonboniéra trochu inak

Mám veľmi rada kokos a bielych zasnežených guľôčok som predtým jedla väčšie ako malé množstvo. Keď som ale vo všeobecnosti začala brzdiť s cukrom, začali pre mňa byť až príliš sladké. A tak som ich vymenila za guľky zo sušeného ovocia.

Recept na müsli guľôčky

Suroviny:

  • 50 g sušeného mäkkého drobného ovocia (brusnice, hrozienka alebo vykôstkované višne)
  • 1 lyžica orechov – makadamové, kešu, prípadne mandle
  • 2 lyžice ovsených vločiek – buď použite jemné vločky alebo klasické, ale rozmixujte ich, aby z guliek „nevyčnievali“
  • 1 lyžička obľúbeného korenia – škorica, semienka vanilky, kurkuma, kakao, alebo nesladená kvalitná zmes korenia na sušienky, perník,…
  • 2 lyžice škorice, kakaa alebo mletého kokosu na obalenie

Postup:

  1. Oriešky a sušené ovocie dajte najskôr na dve hodiny namočiť. Vo vode sa orechy „prebudia“, zmäknú a sú ľahšie stráviteľné. Ovocie môžete vylepšiť tým, že ho namočíte do kvalitného rumu, pomarančového likéru alebo silnej kávy. (Ale pozor, pokiaľ chudnete, myslite na to, že tak pridávate ďalšie cukry.) Potom ich sceďte a nechajte mierne preschnúť. Nechajte si trochu tekutiny z ovocia, keby zmes potrebovala „doriediť“.
  2. Potom mixujte: najskôr orechy (na jemnú mrveničku), potom zvlášť ovocie (kým vytvorí jemnú pastu).
  3. V miske premiešajte mleté alebo jemné vločky s vybraným korením. Pridajte orechy a ovocie a dôkladne premiešajte. Potom nechajte zmes odpočinúť 10–20 minút, aby sa všetko chuťovo spojilo.
  4. Mokrými rukami tvarujte guľky. Každú z nich potom obaľte v kokose, kakau alebo škorici.

Skladujte v chladničke alebo na chladnom mieste v uzatvorenej nádobe. Keďže namáčaním sme suroviny otvorili, spotrebujte guľky do 7 dní.

Slané: vymeňte vyprážané za pečené

Vedeli ste, že keď každý deň zjete balenie chipsov, za rok tak do seba dostanete päť litrov oleja, ktorý je navyše karcinogénny? Úprimne, mňa to dosť vystrašilo.

„Chipsové obdobia“ mám hlavne v zime. Navrch pohár malinovky alebo piva, a telo má prácu na celú noc. Buď miesto nich môžem chrúmať čerstvú zeleninu, alebo, keď to nejako nie je ono, aspoň to skúsiť bez takého množstva oleja a soli.

Moja náhrada sú tortilky pečené v rúre (recept je nižšie) alebo keď som lenivá na pečenie, tak nesolené oriešky.

Recept na domáce nachos s paradajkovou salsou

Suroviny na mexické nachos:

  • 2 hrnčeky kukuričnej múky
  • 1 hrnček studenej vody
  • soľ podľa chuti – nie viac ako pol lyžičky

Suroviny na paradajkovú salsu:

  • 1 konzerva sekaných paradajok (štandardná veľkosť 400 g)
  • 1 menšia cibuľa, nakrájaná na štvrtiny
  • 2 strúčiky cesnaku (zbavené stredového klíčka)
  • malá hrsť listov čerstvého koriandra
  • na špičku noža vločky chilli papričiek
  • ½ čajovej lyžičky rímskeho kmínu
  • čerstvo vytlačená šťava z jednej limetky
  • vločková soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • ľubovoľne môžete pridať nakladané jalapéňo papričky

Postup:

  1. Na cesto zmiešajte múku s vodou a soľou. Vareškou ľahko zapracujte a podľa potreby pridajte ešte 2-3 lyžice vody. Kukuričná múka saje vždy inak a je dôležité ju hlavne nepreliať. Výsledné cesto musí byť hladké a nelepivé, zároveň sa nesmie drobiť.
  2. Cesto nechajte 30 minút odpočívať pod utierkou. Kukuričná múka trochu naberie na objeme.
  3. Potom cesto vyvaľkajte medzi dvomi papiermi na pečenie na tenkú rovnomernú placku. Zložte horný papier a dajte ju piecť na 250 °C do rúry na cca 5 minút, potom ju opatrne vytiahnite a teplotu stiahnite na 200 °C.
  4. Placku rýchlo potrite tenkou vrstvou oleja, posypte troškou soli a nakrájajte na trojuholníčky (osvedčilo sa mi koliesko na krájanie pizze).
  5. Potom vráťte nachosky do rúry s nižšou teplotou, nechajte niekoľko minút dopiecť z jednej strany, otočte a dopečte ďalších 3–5 minút, kým naberú zlatý nádych a skrútia sa. Keď sa trochu polámu, nie je to žiadna tragédia, každý kúsok je chutný.
  6. Najlepšie je nechať nachos na plechu vychladnúť a potom ich opatrne z papiera nasypať priamo do misky.
  7. Zatiaľ čo sa pečú placky, stihnete vyrobiť salsu. S mixérom je hotová skoro hneď, stačí všetko (zatiaľ bez limetky, soli a korenia) rozmixovať, buď dohladka, alebo len zľahka, aby v salse boli viditeľné kúsky surovín. Dochucovadlá pridávam až nakoniec a premiešam ručne.

Salsu je lepšie spotrebovať hneď, prípadne v chladničke vydrží až tri dni.

Čo ešte ľahko nahradíte v zdravšej verzii?

  • Vášmu spánku pomôže už len to, keď vymeníte perlivé sladené limonády za pohár vody.
  • Vyhnite sa potravinám s dlhým zoznamom surovín na obale. To vždy zaváňa zbytočnými prídavnými látkami, ktoré nie sú telu nijako prospešné.
  • Sladené mliečne ryže a kvázi ovocné jogurty skúste vymeniť za kvalitný tučný biely jogurt s čerstvým sezónnym ovocím. (Čokoľvek, čo na obale nemá doslova „jogurt“, ale napríklad „jogurtové niečo“, už obsahuje veľa ďalších prídavných látok.)
  • Pokiaľ dostanete chuť na údeninu, vyberajte šunky a salámy s vysokým obsahom mäsa a kvalitným zložením. Veľa údenín je plných sóje, škrobu, múky a vody a s mäsovým produktom toho veľa spoločného nemajú.
  • Domáce jednohubky a nátierky boli fenoménom generácie našich rodičov, a nie je v tomto prípade vôbec zlé sa k nim vrátiť. Základom je, že doma vždy viete, čo do nátierky dáte.
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články