Práve čítate

3 druhy cukroviniek s vôňou kávy, nad ktorými nestrávite polovicu noci

3564  
Zdieľať: 

3 druhy cukroviniek s vôňou kávy, nad ktorými nestrávite polovicu noci

Nič proti kuchárskym knihám, ale myslím si, že recepty sa najlepšie šíria odovzdávaním lístočkov. To pre mňa obzvlášť platí pri cukrovinkách aj iných sladkých dezertoch. Rada sa s vami podelím o tie kávou prevoňané, ktoré som si opísala z babičkinej kuchárky. Pripravte si lístočky, o tieto recepty vás pravdepodobne poprosí hneď prvý človek, ktorý tieto kávové mňamky ochutná.

17. 12. 2018 3 min. čítania Erika Pilátová
3 druhy cukroviniek s vôňou kávy, nad ktorými nestrávite polovicu noci

Babička vždy na prelome novembra a decembra vytiahla svoj rokmi preverený „šalátový“ zošit receptov a vyberali sme spolu, do čoho sa pustíme najskôr. Jej kuchyňa prevoňaná vanilkou, škoricou aj kávou je pre mňa nezabudnuteľná. Rovnako aj jej rady, ruky s mozoľmi od varešky a schopnosť vytvoriť z obyčajných ingrediencií cukrárske skvosty. O tom, že v jej kuchyni neboli žiadne šľahače a robotoch ani nehovorím. Vďaka tomu viem, že sa bez nich väčšinou tiež sama zaobídem.

Vybrala som pre vás recepty, ktoré sú prevoňané kávou, sú rýchle a zároveň vyzerajú luxusne. Či už ich budete piecť samy, s kamarátkami alebo deťmi, užite si tie okamihy naplno.

Kávové guľôčky

Sú nadýchané, ľahunké a nikdy vám nebude stačiť jedna. Môžete ich pripraviť do malých košíčkov, dať do ozdobnej krabice a venovať ich niekomu ako jedlý darček v podobe bonboniéry k nakusnutiu.

Na 30 až 35 kúskov budete potrebovať:

Na základ:

  • 300 g bielej čokolády
  • 1 lyžicu instantnej kávy (odporúčame výraznú Tchibo Gold Selection)
  • 1 lyžicu masla
  • 100 ml smotany (33 %)

Na zdobenie:

  • kvalitné kakao
  • nastrúhanú bielu čokoládu
  • tmavú čokoládovú ryžu

Postup:

Smotanu zahrejte a vmiešajte do nej instantnú kávu. Potom pridajte na kúsky nakrájané maslo a nalámanú čokoládu a nechajte všetko úplne rozpustiť. Zmes iba zahrievajte, ale nevarte. Potom ju dajte do chladničky a nechajte stuhnúť do druhého dňa. Na druhý deň z nej pomocou lyžice odoberajte kúsky alebo tvarujte pravidelné guľôčky. Každý kúsok potom obaľujte v kakau, čokoládovej ryži alebo nastrúhanej bielej čokoláde. Nakoniec dajte guľôčky do papierových košíčkov.

Stiahnite si recepty


Môžete si ich vytlačiť do svojej domácej kuchárky alebo napríklad pripnúť na chladničku. Stiahnite si PDF.

Kávové ováliky

Kávové sušienky chutia fantasticky aj „nasucho“. V takom prípade je dobré vaľkať cesto embosovaným valčekom, vyzerajú potom luxusne. Pokiaľ zvolíte variant s krémom, nechajte ich pár dní odležať, potom budú dokonalé vláčne.

Na 35 až 40 kusov budete potrebovať:

Na cesto:

  • 100 g hladkej múky
  • 80 g mandľovej múky
  • 120 g masla
  • 60 g trstinového cukru
  • 1 žĺtok
  • ½ lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry
  • 1 lyžicu instantnej kávy (siahnite po chuťovo výraznej BLACK’N’WHITE)

Na krém:

  • 100 g zmäknutého masla
  • ½ lyžice kakaa
  • 1 lyžicu trstinového cukru
  • semienka z ½ vanilkového struku
  • 80 g rozpustenej tmavej čokolády

Na polevu:

  • 100 g práškového cukru
  • 1 lyžičku zmäknutého masla
  • 2 – 3 lyžice horúcej kávy
  • zrnká kávy na zdobenie (hodí sa buď 100 % arabica Milano s jemnejšou chuťou, alebo výraznejšia Sicilia, ktorá v sebe má časť robusty)

Postup:

Do misy nasypte špaldovú a mandľovú múku, pridajte na kúsky nakrájané maslo, cukor, žĺtok, kávu a citrónovú kôru. Potom všetko dôkladne premiešajte a vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do potravinovej fólie a nechajte asi pol hodinky odpočinúť v chlade. Medzitým si pripravte krém. Do misy dajte maslo s cukrom a všetko vyšľahajte do nadýchanej peny. Potom do krému postupne zašľahajte kakao, semienka z vanilkového struku a rozpustenú čokoládu.

Odležané cesto vyvaľkajte na tenký plát a vykrajujte ováliky alebo iné tvary podľa priania. Poukladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie a sušienky pečte 8 až 10 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Po upečení ich nechajte vychladnúť na mriežke alebo inej podložke. Po vychladnutí ich spojte čokoládovým krémom.

Práškový cukor zmiešajte s horúcou kávou a potom do zmesi vmiešajte maslo. Naplnené ováliky ozdobte polevou buď po celej ploche alebo ich len pofŕkajte. Nakoniec ozdobte kávovým zrnom.

Nepečené kávové zrná

Ideálna voľba na poslednú chvíľu alebo pokiaľ nechcete žhaviť rúru. Ja sama do týchto zŕn obvykle spracujem zvyšky sušeného ovocia a orechov z iného pečenia. Chutia vždy inak, ale vždy výborne. Sú bleskovo hotové a rovnako rýchlo aj miznú zo stola.

Na 30 zŕn budete potrebovať:

Na základ:

  • 80 g masla
  • 1 lyžičku najemno pomletej kávy (pokiaľ neviete, ktorú vybrať, skvelá bude káva Tchibo Espresso Milano Style)
  • 1 lyžicu mletých vlašských orechov
  • 1 lyžicu najemno nasekaných brusníc
  • 3 nadrobno nasekané sušené marhule
  • 80 g mletých piškót
  • ½ lyžice rumu
  • štipku nastrúhanej citrónovej kôry
  • 2 lyžice práškového cukru
  • semienka z ½ vanilkového struku

Na polevu:

  • 100 g tmavej čokolády
  • 1 lyžicu masla

Postup:

Všetky suroviny dôkladne premiešajte v mise. Základnú hmotu môžete tiež dať do nádobky mixéru a dôkladne rozmixovať na hladkú hmotu. Lepšie sa vám budú tvarovať zrná, ale oba varianty majú dobrý výsledok. Z hotovej zmesi potom odoberajte kúsky, vytvarujte valčeky a uprostred urobte ryhu. Ja ju robím obrátenou stranou príborového noža. Zrná dajte do chladu a medzitým pripravte polevu.

Čokoládu nalámte do misky a potom ju nechajte vo vodnom kúpeli rozpustiť. Pridajte maslo, premiešajte a hotovou polevou zrná prelejte. Čokoládu nechajte stuhnúť a potom zrná rozdeľte do papierových košíčkov.

Čítajte tiež

ďalšie články