Práve čítate

Záhradka v pohári alebo praktické rady pre domáce klíčky

25350  
Zdieľať: 

Záhradka v pohári alebo praktické rady pre domáce klíčky

Tomu pocitu, keď si vypestujete vlastné jedlo, sa nedokáže vyrovnať taška s nákupom žiadnej veľkosti. Môj mestský minibalkónik ale nedá miesto ani na kvetináče s paradajkami – nehovoriac o tom, že mi vždy po pár týždňoch zvädnú aj bylinky. Vypestovať si klíčky ale zvládam kedykoľvek, keď som pár dní doma, a stačí mi k tomu jedna miska alebo pohár na zaváranie.

20. 4. 2018 5 min. čítania Marie Háková
Záhradka v pohári alebo praktické rady pre domáce klíčky

Klíčky sú super. Pamätám si, ako ma s nimi asi pred 20 rokmi zoznámila teta, ktorá pravidelne kupovala v supermarkete tácky s naklíčeným mungom. Bolo to takým zvláštnym spôsobom dobré a hlavne, ako mi teta zdôrazňovala, veľmi zdravé. Semená sú totiž nabité živinami, aby mali z čoho vyhnať celú veľkú rastlinku. Stačí ich prebudiť vo vode.

V obchode vidím najčastejšie naklíčené mungo a zelené záhončeky žeruchy. Jedna tácka jedného aj druhého stojí okolo 1 eur, čo vyzerá ako celkom málo. Akurát že si ich môžem vypestovať sama za desatinu ceny alebo menej (áno, porcia za 10 centov! :)) a hlavne ich mať absolútne čerstvé.

Na domácich klíčkoch sa mi tiež páči, že nikde necestujú (ahoj, uhlíková stopa), a viem, kto sa ich chytal. V neposlednom rade je jednoducho príjemný aj ten pocit, že som si aspoň niečo vypestovala sama.

Ako na domáce klíčenie?

Pri každom type klíčkov opakujete tri kroky: namočiť, prepláchnuť, nechať odkvapkať. Aby klíčky nevyschli alebo naopak nezahnívali, je potrebné venovať sa im 2x denne. Vždy to zaberie len pár minút, ale neoplatí sa vynechať.

Takže keď chcete klíčiť, nevyrazíte v polovici času klíčenia na víkend preč. To je jediné obmedzenie.

Väčšina klíčkov je hotová za 5 dní a na konci ich môžete dať na nejaký čas do chladničky. Tam klíčenie zastavíte a rastlinky jednoducho čakajú, kým ich budete mať čas zjesť. Čerstvé vydržia pár dní až týždeň, podľa druhu.

Klíčenie vám ukážem prakticky na dvoch najpopulárnejších druhoch, ktoré potrebujú každý inú starostlivosť: žerucha a mungo.

Najskôr potrebujete nádobu

Klíčiaca miska (žerucha)

Malé semienka, z ktorých sú zelené “kytičky” a ktoré okolo semena často najskôr produkujú taký zvláštny gél (žerucha, rukola, chia a ľan), potrebujú klíčiacu misku. V tej ležia semienka jedno vedľa druhého, takže nemajú šancu hniť.

Špeciálna miska stojí cca 10 € a mne sa naozaj vyplatila. Existujú aj terakotové misky, ale tie pre siatiny („kvetinový typ“) vhodné nie sú. Misku kúpite na Tchibo.sk.

Môj tip: úplne v prvej chvíli semienka vo vode nepočúvajú. To je v pohode, zhluky ľahko upravíte po prvých 12 alebo 24 hodinách.

Pohár (mungo)

Veľké semená, typicky strukoviny, sú spokojné v pohári. Môžete si kúpiť ten špeciálny na klíčenie (s tým sa vraj dá aj cestovať), ale ja som sa zatiaľ uspokojila s pohárom na zaváranie. Dôležité je len to, aby mal široké hrdlo.

Ľanové alebo konopné vrecko

Možnosť klíčenia vo vrecku sa hodí pre rovnaký typ semien – tie, čo NErobia gél a NEpotrebujú svetlo. V zásade teda pre strukoviny. Zatiaľ som ho nevyskúšala, ale klíčenie by malo byť rovnaké ako v pohári. Na rozdiel od neho môžete ale s vreckom cestovať.

Vrecko by malo niekde visieť, nie stáť, a tak v ňom stále prúdi vzduch.

Máte nádobu? Šup do obchodu pre semená

Semienka všetkého možného, kľudne už aj namiešané, zoženiete väčšinou v bio obchodíkoch a v zdravej výžive. Semená určené na klíčenie sú testované na parazity (napr. E.Coli) a bývajú obvykle v bio kvalite.

Vraj sa neodporúča používať semená určené na varenie, pretože majú horšiu klíčivosť. Ja som ale klíčila mungo (pravda, v bio kvalite) kúpené normálne v potravinách, a klíčilo skvele. Úplne bežné semená ošetrené pesticídmi by som ale radšej nepoužila. Rozdiel v cene tam síce je, ale keď si ju rozpočítate medzi všetky klíčiace dávky, je úplne minimálny.

Pokiaľ by ste si semienka miešali sami, vyberte tie, ktoré majú podobný čas klíčenia / dozrievania, nech sú všetky klíčky hotové naraz. Zaujímavá kombinácia je napr. pikantná reďkovka so sladkou ďatelinou.

A môžeme klíčiť

Klíčenie v miske pre klíčky s lístkami (žerucha)

Semienka vysypte do misky a naplňte vodou tak, aby boli semená namočené. Prvé dva dni je lepšie držať ich v tme (dávam misku do špajze), potom už na svetle.

Vodu meňte 2× denne.

Hotové klíčky dozrievajú niekoľko dní, zvykla som si ich odoberať postupne. Žeruchu rada spotrebujem aj celú ako základ šalátu (namiesto zelených šalátových listov). Z jednej misky mám šalátovú porciu pre dvoch.

Balíček semienok som kúpila asi za 3,5 Eur. Už som z nej vypestovala niekoľko misiek a mám pocit, že neubudlo vôbec nič. V porovnaní s malou vaničkou za 1 eur už je to rozdiel. :-)

Pohár pre väčšie klíčky bez lístkov (mungo)

Pohár je máličko náročnejší, ale myslím, že výsledok za tú prácu stojí.

Semená nechajte cez noc alebo v tme namočené. Stačí ich dať na dno vážne len trochu, objem totiž zmnohonásobia.

Po prvých namočených 12 hodinách vodu zlejte. Ďalej už budú semená len vlhké. 2× denne je treba dopriať im kúpeľ vo vode (zvykla som si dať ich do sitka a misy s vodou vždy, keď idem ráno a večer do kúpeľne), potom zliať a ďalej nechať klíčiť po svojom. Pri zlievaní klíčky kontrolujem a vyhadzujem poškodené, aby neplesniveli.

Semená sa budú časom „vyzliekať“ z prvotného obalu. Ja opadané šupky vyberám pri kúpeľoch, aby v pohári nehnili. Keby sa na klíčkoch robil sliz, stačí ich dať na ďalších 12 hodín do chladničky.

Keď už sú klíčky hotové, tak opäť: chladnička. Tam vydržia až týždeň. Ja som si navyše zvykla ich odoberať už v trochu naklíčenom stave, vždy, keď už viac-menej sú a pohár moc nabobtná. :-)

Polkilový sáčok munga stojí okolo 2 eur. Veľký pohár na zaváranie naklíčim z malej hrste. S cenou 1 eur za tácku opäť neporovnateľné.

K čomu sa klíčky hodia?

K každému jedlu! :-) Mám ich veľmi rada do šalátu, ako samostatnú prílohu aj na dozdobenie.

Keď viem, že budem aspoň 5 dní doma, s chuťou sa do nich pustím. Môžem tak mať jar na tanieri po celý rok.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články