Práve čítate

5 spôsobov, ako sa efektívne zbaviť nenoseného oblečenia

12598  
Zdieľať: 

5 spôsobov, ako sa efektívne zbaviť nenoseného oblečenia

Keď skriňa praská vo švíkoch, a pritom z nej dobrú polovicu nenosím, je čas na vytriedenie. Lenže: čo potom s kôpkami, ktoré majú ísť z domu? Do smetiaka to predsa nevyhodím. Našťastie existujú oveľa lepšie spôsoby, ako s vytriedeným oblečením naložiť.

5. 2. 2018 3 min. čítania Zuzka Košutová
5 spôsobov, ako sa efektívne zbaviť nenoseného oblečenia

Špeciálny prípad sú veci, ktoré nie sú v dobrom stave. Tie hneď putujú do kontajnerov na textil, kde ich (na rozdiel od bežných kontajnerov) spracovateľ ekologicky využije alebo zlikviduje. Aj tam však patrí len čisté a suché oblečenie, aby sa nezničili ostatné veci, ktoré už v kontajneri ležia.

S tými ostatnými kúskami, ktorých býva nielen v mojom šatníku väčšina (nenosím, ale niekomu inému urobia radosť), sa dá urobiť hneď niekoľko super vecí:

1) Môžem usporiadať večierok pre kamarátky

Pretekajúca skriňa je ideálnou zámienkou pre babskú jazdu. Každá z nás prinesie, čo jej už dlhší čas leží v skrini, a iná by to vynosila s väčším nadšením. Nad pohárom vína si potom môžeme meniť nielen klebety, ale tiež blúzky a topy.

Len si budem musieť dať pozor, aby som nakoniec neskončila s ešte plnšou skriňou ako predtým. :)

2) Môžem urobiť dobrý skutok

Dokonca aj u mojich rodičov na dedine stojí na námestí kontajner na textil, do ktorého sa dajú prebytky zo šatníka jednoducho nahádzať. Patrí doň nielen nepotrebné oblečenie, ale tiež staré topánky, deky alebo uteráky. Nemusia práve voňať novotou, ale mali by byť čisté a najlepšie znovu použiteľné.

Vyradené oblečenie putuje ľuďom v núdzi, do detských domovov, či domovov pre seniorov, do second-handov a deky napríklad aj do útulkov pre psov. Jeho triedenie dáva prácu ďalším ľuďom. Čo presne sa s ním stane, to sa dočítate priamo na kontajneri.

Niektoré patria súkromným firmám, iné neziskovkám. Naraziť môžete napríklad na biele od Humany alebo modré od zbernej spoločnosti A.S.A.

Ako vytriediť oblečenie?

3) Môžem skúsiť shwopping

Nie, nie je to preklep. Toto slovo naozaj existuje. Je to kombinácia slov „swap“ (vymeniť) a „shopping“ (nakupovanie).

V praxi to vyzerá tak, že do vybranej predajne, ktorá túto možnosť ponúka, prinesiete staré oblečenie a za odmenu dostanete zľavu na nákup. Obchody potom obnosené kúsky pošlú charitatívnym organizáciám, ktoré z nich vykúzlia nové materiály, alebo ich využijú ako zdroj energie v spaľovniach.

Obchody o tejto možnosti informujú zvyčajne priamo na predajniach.

4) Môžem si privyrobiť pár drobných

Niektoré bazáre alebo second-handy si od vás zoberú tovar väčšinou do komisu, čo znamená, že peniaze dostanete, až keď danú vec s určitou províziou predajú. Alebo vám vo svojich priestoroch za symbolickú sumu prenajmú poličku alebo tzv. debničku, kde svoje vyradené oblečenie vystavíte a oni ho ponúkajú na predaj. Za zarobené peniaze si potom môžete napríklad dopriať jeden vysnívaný drahší kúsok.

Bazáre existujú aj online. Azda najznámejším je modrykonik.sk, kde okrem detského oblečenia predáte aj to svoje alebo napríklad bazos.sk. Pokiaľ máte ďalšie overené tipy, určite mi ich napíšte dole do komentárov.

Hodí sa vedieť: podľa zákona sú príjmy z predaja hnuteľných vecí oslobodené od dane, pokiaľ daná hnuteľná vec nebola zaradená do obchodného majetku. A to asi nebol žiadny z nenosených kúskov vo vašej skrini, tak sa pustite do triedenia :)

Recyklácia nenoseného oblečenia je ľahká

5) Môžem byť kreatívna

Sama som na ručné práce ľavá, ale napríklad moja skvelá stará mama dokáže za šijacím strojom hotové kúzla. Z kvetinových šiat, ktoré už mi nesedia v páse, mrknutím oka ušije parádnu obliečku na vankúš, zo starého svetra zase trendy patchwork deku. Ani tie roztrhané plátenky nemusím hneď hádzať do koša, výborne mi ešte poslúžia ako handra na okná – sú totiž zo super materiálu, ktorý na skle nezanechá šmuhy.

Aj my v redakcii by sme sa chceli pár vecí zbaviť – tešte sa na blšák!

Miesto nenoseného oblečenia nám pomaly rastie kôpka vecí, ktoré sme pre vás fotili napríklad na blog, ale už máme hotovo a veci ďalej nevyužijeme. Do obchodu ich vrátiť nemôžeme, a tak poslúžia vám. Sledujte náš Facebook, čoskoro sa zase ozveme s obľúbeným „blšákom“.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články