Práve čítate

Ako dostať do domova viac zelenej (a zelene)

11290  
Zdieľať: 

Ako dostať do domova viac zelenej (a zelene)

Keď mi chýba príroda (ako asi mnohým mestským ľuďom na konci zimy), mám chuť si ju vynahradiť zelenou v byte. Ako na to, aby som neutratila majland a súčasne si priniesla domov kúsok jari?

21. 2. 2018 5 min. čítania Marie Háková
Ako dostať do domova viac zelenej (a zelene)

Spýtala som sa bytových architektiek Andrey & Martiny a skúsenej kvetinárky Michaely Krobovej z pražského Green Decor. Doplnky na fotkách sú zo zelenej kolekcie Tchibo (v e-shope bude do vypredania zásob alebo do 26. marca 2018).

Zelený interiér

Zelená: radšej na doplnkoch ako maľovať a meniť nábytok

Samozrejme sa môžete vrhnúť aj do kompletnej rekonštrukcie a zmeniť byt na trvalú zelenú oázu. Sviežosť a harmóniu zelenej ale do bytu dostanete aj jednoduchšie:

Zelené doplnky

Oplatí sa poobzerať sa po drobnostiach, ktoré vás denne potešia: podušky, prikrývky alebo dekoratívne úložné priestory.

Bytová architektka Andrea odporúča: „Nebojte sa kombinovať rôzne odtiene zelenej farby. Ani v prírode nevidíte celý les a lúku v jedinom rovnakom odtieni.“

Určite by sme ale vraj mali siahnuť po tlmených, prirodzených tónoch. S  krikľavo zelenou si to radšej dobre rozmyslite, aby ste neskôr neľutovali. Väčšine ľudí robí radosť prvých pár dní, ale čoskoro sa opozerá a hlavne vás veľmi neukľudní.

Detaily v zelených odtieňoch rozžiaria celý byt

Všetky doplnky na fotke sú z kolekcie Tchibo Zelená poriadku.

Rastlinné motívy

Ukľudňujúcim a príjemným dojmom pôsobí, keď skombinujete ako jednofarebné plochy, tak aj abstraktné vzory alebo rastlinné motívy. Tie sú skvelé hlavne vtedy, pokiaľ doma nemôžete mať kvetiny (napríklad kvôli alergiám alebo pokiaľ vám ich, ako kedysi mne, likvidujú mačky :-)).

Botanické motívy sú v poslednom čase naozaj obľúbené – a ja sa tomu vôbec nedivím. Frčí na plagátoch, ako potlač alebo napríklad samolepky na stenu.

Zelené škatuľky s rastlinnými motívmi z aktuálnej kolekcie Tchibo

Jednorazové dekorácie: vyskúšajte washi pásky

Špeciálne dekoračné papierové pásky sa ľahko lepia, ale hlavne odlepujú bez toho, aby po sebe nechávali lepidlo alebo strhávali omietku. Sú teda obľúbené napríklad na lepenie plagátov, ale tiež na dozdobenie rôznych predmetov.

Ja som s nimi skúsila vytvoriť vlastnú originálnu vázu. Čo na ňu poviete? :-)

Detail vázy s dekoračnými papierovými páskami v zelenej

Kvetiny v byte

Ten najjednoduchší spôsob, ako priniesť do domova viac zelenej a prírody, sú určite kvetiny, či už rezané, v kvetináči alebo ako bylinky.

Rezané kvetiny

Kvetina vám vydrží niekoľko dní až približne dva týždne. Jarnú náladu do bytu prinesú tradičné tulipány, alebo sasanky, iskerníky, kosatce, čemerice, hyacinty alebo narcisy.

Aby vám vydržali čo najdlhšie, radí Michaela z Green Decor:

  • Dávajte ich do vymytej vázy s najstudenšou vodou (môžete pridať aj niekoľko kociek ľadu).
  • Pred vložením do vody stonky kvetín zrežte, budú lepšie prijímať vlahu.
  • Vodu vymieňajte každý deň a kvetiny nenechávajte v blízkosti kúrenia ani misky s ovocím, to skracuje ich trvanlivosť.
  • Na noc ich môžete dať napríklad do chladnej chodby alebo, pokiaľ nemrzne, na balkón. Vydržia vám potom ešte dlhšie.

Pri voľbe kvetín sa môžete inšpirovať na Instagrame, napríklad práve na profile Green Decor.

Bylinky

Zútulnia a presvietia každú kuchyňu a ešte budete mať vždy čerstvé bylinky na varenie. :-) Pokiaľ vám nenapadá, kam s nimi, skúste barový pult alebo kuchynský roh, kde obyčajne vyzerajú najlepšie. Vždy ale samozrejme tak, aby mali dosť svetla.

Skvelá teória, ale – tiež vám bylinky odídu pár dní po tom, ako si ich prinesiete z obchodu, nech už ich pestujete a zalievate ako chcete? Takže som sa samozrejme spýtala, čím to je. Architektka Andrea radí si bylinky vypestovať doma sama, pretože tie v supermarketoch sú zvyčajne vyhnané tak, aby boli svieže v deň predaja, a domáce prostredie im nestačí. Tento rok to určite skúsim.

Kvetiny v kvetináči

Hovorím im kvetináčovky, veľmi sa mi páčia a vždy som ich do bytu rozmiestňovala tak nejako podľa citu. Architektka Andrea mi poradila niekoľko jednoduchých tipov, ako si ich vybrať systematicky, a flóristka Miša doplnila, ako sa o takéto kvetiny starať.

Minimalistický byt oživí 1 dominantná kvetina, vizuálne skôr jednoduchá, napríklad fikus alebo monstera. Do tienistejších miest sa hodí napríklad zamioculcas.

Bohémsky byt s mnohými drobnými doplnkami a dekoráciami doplní podobný štýl kvetín: skôr viac drobnejších kvetín, kľudne zozbieraných postupne.

Bežne zariadenému bytu môže veľmi sedieť jedna veľká zelená oáza vo vyhradenom kúte.

My sme ju vyskúšali takto:

Zelený kút v byte tvorený kvetinami a zelenými dekoráciami

Oázu tvoří: 2 väčšie kvetiny, 4 menšie, 2 vázy s rezanými kvetmi a samolepky na stenu.

Flóristka Miša pridáva rady, ako sa správať ku kvetinám, ktoré si prinesiete domov v chladnejších obdobiach: „Počas mrazov si treba dávať pozor len na to, aby bola rastlina dobre zabalená na trasport a ’neprechladla’, mohli by jej potom opadať listy alebo kvety. Radšej by som sa ale vyhla vyložene chúlostivým kúskom. Medzi tie odolné patrí chamaedorea elegans</a, jasminum polyanthum alebo napríklad asparagus.“

Ako sa starať o nové kvetiny?

Nová rastlina utrpí menší či väčší šok z každého presunu, takže Miša odporúča ich ďalej nestresovať, teda dať im odporučené svetelné aj tepelné podmienky. Na otázku, ako často zalievať, hovorí, že univerzálna rada neexistuje, pretože v bytoch je rôzna teplota aj vlhkosť. Namiesto toho odporúča skúsiť prstom, či je substrát na povrchu vlhký – pokiaľ je, zalievať ich ešte nemusíme.

S čím kombinovať zelené tóny v byte?

Pokiaľ nechcete z domova vytvoriť čisto zelenú džungľu, odporúča Andrea miešať zelenú s:

  • ďalšími prírodnými farbami a drevom,
  • bielym alebo čiernobielym interiérom,
  • prípadne ešte jedným výrazným farebným akcentom.

Ako doplňujúci materiál skvelo funguje nielen spomínané drevo, ale tiež:

  • korok,
  • hrubé štruktúry,
  • prešívanie,
  • meď a mosadz (v poslednom čase sú veľmi trendy!).

Napríklad v kuchyni bude vyzerať krásne, keď prestriete stôl hrubším (napr. ľanovým) obrusom a zelenú pridať pomocou prestierania a kvetiny, alebo jednou výraznou zelenou misou. Teda skôr neutrálne plochy doplnené zeleným akcentom.

Detailné fotky zelených dekorácií z aktuálnej kolekcie Tchibo

Nečakané zelené detaily

Pokiaľ ste sa do zelenej zamilovali a chcete ju mať doma natrvalo, poteší vás táto limitovaná edícia kávovaru Cafissimo Mini. :-)

Kávovar Cafissimo Mini Pastels v zelenej farbe

Prípadne siahnite po ďalších bytových doplnkoch. Napríklad takto:

Zelená rohožka z aktuálnej kolekcie Tchibo

Zelený verdikt: mám doma jar!

Musím priznať, že zelená oáza pri okne, kam sme nanosili všetky kvetiny, ma nadchla. Takéto miesto by som chcela doma natrvalo, je to naozaj oáza kľudu.

 

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články