Práve čítate

Otlaky a babské rady – ktorá mi pomohla, aby som si mohla zase obuť topánky bez bolesti?

11058  
Zdieľať: 

Otlaky a babské rady – ktorá mi pomohla, aby som si mohla zase obuť topánky bez bolesti?

Každý rok sa zaprisahám, že si kúpim iba kvalitnú, pohodlnú obuv, z ktorej sa mi určite neurobia otlaky. Napriek tomu ale nie je leto, kedy by som nemusela tieto boľačky riešiť. Rozhodla som sa dať dokopy návod pre všetkých, čo trpia ako ja.

22. 6. 2022 4 min. čítania Linda Stárková
Otlaky a babské rady – ktorá mi pomohla, aby som si mohla zase obuť topánky bez bolesti?

Leto pľuzgierom bohužiaľ nahráva viac ako iné ročné obdobia. Aj v otvorených topánkach sa totiž noha potí a vlhko a teplo hrá v tomto prípade proti nám. Potom už len stačí, aby topánka tlačila alebo sa niekde o nohu otierala, pretože zle sedí, a je to.

Keď už je nešťastie na svete

Mohla by som tu písať o tom, aké dôležité je mať správne veľké topánky, ktoré dobre sedia, na leto navyše ideálne kožené. Lenže ja osobne napríklad začnem letné sandáliky zháňať až vtedy, keď je horúco a to už je väčšinou neskoro a výber je obmedzený. A nebudeme si klamať, krásne remienkové topánočky na podpätku urobia viac radosti ako ortopedická obuv. Budeme teda predpokladať, že otlak už je na svete. Teda skôr na päte.

Trocha prevencie a KPZka

Čo mi jednoznačne pomáha, je preventívna starostlivosť o nohy a chodidlá. Keď je pokožka ošetrená krémami, lepšia si poradí s odieraním, je pružnejšia a vyživená, takže sa aj lepšie hojí. Nie je to ani žiadna práca navyše, pretože v otvorených topánkach chcem mať nohy pekné, preto ich každý večer poctivo natieram. Osvedčila sa mi klasická modrá Indulona, kto znesie ešte mastnejšiu konzistenciu, ten môže skúsiť vazelínu. Určite existujú aj viac “nóbl” varianty, mne ale pomer cena-výkon v tomto prípade príde úplne najlepší.

Ďalšia letná povinnosť je mať v peňaženke aspoň jednu náplasť. Hneď ako cítim, že ma niečo tlačí, sadnem si na lavičku a podlepujem a prelepujem, ako to len ide. Na okamžité ošetrenie mi stačí obyčajná a úplne najradšej mám širokú textilnú náplasť v páske bez vankúšikov. Dá sa aj bez nožničiek odtrhnúť, koľko potrebujem, a aj na spotenej nohe drží skvelo. Nie je síce neviditeľná, ale v tomto bode je už neskoro hrať sa na hrdinu a robiť parádu.

Dokrívala som domom s otlakom, čo teraz?

Aké zlo topánky napáchali väčšinou zistíme, až keď sa doma vyzujeme. Moje prvé kroky vedú pod ľadovú sprchu, ktorá väčšinou uľaví od bolesti a potom už podľa typu otlaku prichádza na rad prvá pomoc. Každý typ ale potrebuje niečo iné.

Prvé štádium je obyčajná otlačenina. Keď ju prekryjete náplasťou s vankúšikom a na ďalšiu výpravu si vyberiete extra pohodlné topánky, dosť pravdepodobne sa ani nenaleje tekutinou. Tá sa tvorí, aby ochránila podráždenú pokožku pod ňou. Akokoľvek je teda naliaty hrboľček nepríjemný, je vlastne na vašej strane a urýchľuje hojenie. Vydržať s ním je ale hrôza a napríklad ja sa neustále strachujem, že otlak praskne.

Na neporušený otlak  internet odporúča hneď niekoľko receptov. Môžete vyskúšať obklady z ricínového oleja alebo jablčného octu, ktoré zmäkčujú pokožku, ricínový dokonca aj pomáha vstrebaniu tekutiny z otlaku. Ani jedno z toho doma nemám, ale ako pestovateľka začiatočníčka mám aspoň aloe. Na otlak ho využijete rovnako ako na popáleninu, stačí rozlomiť list, priložiť a potierať. Môj extra tip je dať ho predtým na chvíľku do chladničky, pretože potom chladí ešte viac.

Prepichovať, alebo neprepichovať?

Večná otázka. Väčšina odborníkov radí neprepichovať, je to ale hlavne z toho dôvodu, aby ste si do rany nezaniesli nepríjemnú infekciu. Nedávno sa mi ale urobil otlak na päte, kde kvôli silnejšej pokožke nie a nie zmiznúť. Potrebovala som ísť na tréning, takže som po dvoch týždňoch pristúpila k radikálnemu riešeniu.

  1. Pripravte si na čistý uterák všetko, čo budete potrebovať. Použila som alkoholové servítky, papierovú vreckovku a ihlu na šitie, ktorú som predtým krátko vyvarila.
  2. Umyte si postihnuté chodidlo a poriadne nohu osušte.
  3. Ešte raz poriadne očistite. Aby som čo možno najlepšie zabránila infekcii, otrela som ešte pľuzgier a jeho okolie dezinfekčnou vlhčenou vreckovkou .
  4. Opatrne prepichnite sterilnou ihlou. Osvedčilo sa mi urobiť dierky dve, aby som potom mohla tekutinu dobre vytlačiť a otrieť papierovou vreckovkou. Kožu neodtrhávajte, ani nestrihajte.
  5. Prilepte hydrokoloidnou náplasťou. Keďže som chcela udržať ranu v čistote a pomôcť hojeniu, prelepila som ešte celý otlak špeciálnou náplasťou. Tu budete možno musieť byť trochu kreatívne a vystrihnúť si ten správny tvar, aby skutočne po všetkých stranách priľnul a neprepustil k pľuzgieru žiadnu špinu.

Na strhnutý pľuzgier dávajte špeciálne pozor!

Najbolestivejšie sú pľuzgiere prasknuté alebo úplne odtrhnuté. Úprimne, mám rada bylinky a alternatívne metódy tam, kde mi to dáva zmysel, ale sú prípady, kedy verím klasickej medicíne a neexperimentujem.

Predstava zapálenej rany na chodidle je hrozivá, takže v takom prípade odkladám aloe a dokrívam k lekárničke, ktorú mám na tieto prípady dobre vybavenú . Prvý krok je určite dezinfekcia. Keď je otlak bez tekutiny, je spodná odrená vrstva pokožky bez ochrany a musíme ju dodať umelo. Hydrokoloidné náplasti na takzvané vlhké hojenie už dnes kúpite nielen v lekárni, ale aj v každej drogérii a často napríklad aj v trafike alebo na benzínke. Náplasť musí dobre priliehať zo všetkých strán. Navyše vám sama ukáže, že hojenie je hotové, keď sa začne odlepovať. Určite ju nestrhávajte skôr, chce to len trpezlivo vyčkávať, kým odpadne.

Obrňte sa trpezlivosťou a hor sa do kopcov

Podľa mojej slečny lekárničky sa do úplného zahojenia otlaku musí počítať s dvoma až tromi týždňami. V ponuke sú dnes spreje, náplasti, vypchávky do topánok a veľa ďalšieho. Ja už som sa jednoducho nejako zmierila s tým, že raz za čas sa otlak objaví. Občas mi totiž topánky sedia pekne, ale v horúcom počasí sa noha spotí a opuchne a mám nakoniec aj tak smolu. Budem vám aj sebe držať palce, ďalej chodidlá natierať a v kabelke budem mať vždy dosť náplastí aj pre ostatných, pretože my dievčatá musíme držať spolu.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články