Práve čítate

Saunovaním idem v ústrety silnej imunite, hebkej pokožke a vnútornému pokoju

4212  
Zdieľať: 

Saunovaním idem v ústrety silnej imunite, hebkej pokožke a vnútornému pokoju

Sauna je takový malý dřevěný zázrak. K téhle víře jsem aspoň byla od počátku svého života vedena. Narodila jsem se totiž dvěma nadšeným saunařům, kteří chodili do sauny každou neděli po celý rok.

29. 7. 2020 10 min. čítania Lucie Feriková
Saunovaním idem v ústrety silnej imunite, hebkej pokožke a vnútornému pokoju

U nás doma sa chodilo do sauny aj v lete, čo musím zdôrazniť, ak tieto riadky čítate v horúcom letnom dni. To, že je saunovanie záležitosťou jesene a zimy, je dávno vyvrátený mýtus. V saune je totiž stále rovnako. Väčšinou 90°. A najlepšie účinky má práve vtedy, keď sa navštevuje naozaj pravidelne, počas celého roku.

Čo teda od sauny očakávať?

Najčastejšie sa v spojitosti so saunovaním hovorí o posilnenej imunite. Vďaka otužovaniu a trénovaniu tela zvládať teploty, ktoré sú preň menej prirodzené, sú ľudia, ktorí sa saunujú správne a pravidelne, o polovicu menej náchylní na sezónne chrípky a podobné virózy.

Riziko, že vás v lete po horúcom dni zloží klimatizácia v aute alebo prvý zimný mrazík, je potom výrazne nižšia, pretože telo si s takouto situáciou hravo poradí. Ja osobne na saune najviac milujem, ako dokáže v okamihu zatočiť s chmúrami a stresom. Tri hodinky v saune sú pre mňa ten najúžasnejší relax, aký si viem predstaviť. Tým, že uvoľňuje aj svaly a bolesti, sa po nej úžasne zaspáva a zlepšuje kvalitu spánku – to sú samozrejme ďalšie nevyhnutné podmienky na správne fungovanie imunity.

Na ľudskú psychiku pozitívne pôsobí už len to množstvo dreva a jeho vôňa. Telo tu začne vyplavovať endorfíny a ich hladina sa udržuje ešte niekoľko dní po odchode zo sauny. Z toho dôvodu môže mať saunovanie naozaj blahodarný vplyv aj na depresie a úzkosti. Bežné každodenné stresy potom rozpustí ako kocku masla na panvičke.

Do sauny chodím, len keď som zdravá

Sauna je tiež skvelou prevenciou kardiovaskulárnych ochorení, pretože trénuje srdce, ale pozor vtedy, ak už nejaký problém so srdcom máte.

saunování

Na dýchacie cesty potom pôsobí pozitívne nielen fínska sauna, teda tá klasická suchá, väčšinou 90°, ale aj turecký kúpeľ– u nás často nazývaný para alebo parná sauna. Opäť ale platí, že ak už ste nejakého bacila chytili, saunu vynechajte. Niekoľkokrát som sa musela presvedčiť o tomto zlatom pravidle sama. Do sauny s nachladnutím = ráno na pohotovosť s angínou. Sauna je pre telo záťažou a ak už organizmus s niečím akútnym bojuje, dáte mu k tomu v saune ešte takú peknú podpásovku, nehovoriac o tom, že to nie je veľmi ohľaduplné voči ostatným návštevníkom.

Vysaunovať sa do krásy…

Nakoniec saune nie je možné uprieť ani blahodarný vplyv na kvalitu pokožky. Spolu s potom odvádzate z tela veľa odpadových látok a odumretých buniek, čo môžete podporiť použitím kefy alebo peelingu.

Pokožka sa prehrieva a prekrvuje, čo dokonca spomaľuje starnutie. Nečakajte ale žiadny prírodný botox. Rovnako ak do sauny chodíte, aby ste zhodili prebytočné kilogramy. Sauna je fajn doplnok pri chudnutí, ale ak by ste čakali, že v nej necháte každú nedeľu kilečko tuku, tak by ste sa sklamali. Pomáha hlavne vtedy, keď sa do nej idete zregenerovať po náročnom cvičení. Tiež telo očisťuje od všelijakých toxínov, zvyškov alkoholu, škodlivín získaných fajčením alebo nezdravou stravou, čo je pre redukciu váhy samozrejme prínosné.

Ako teda začať?

Veľa toho potrebovať nebudete. Vo väčšine dnešných zariadení dostanete aj plachtu alebo uterák. Ja si ale vždy rada prinesiem aj svoje, aby som napríklad neskôr nemusela byť zabalená v mokrom a mohla sa na záver pohodlne osušiť do suchého.

Čo po vás budú istotne vyžadovať všade sú šľapky k bazénu. Tie vás chránia jednak pred pošmyknutím, ale hlavne pred bradavicami a ostatnými nepríjemnosťami, ktorými môže trpieť iný návštevník. Ja si navyše nosím kefu na telo, peeling, podušku do vane, knižku alebo stíšený mobil, turban na vlasy, župan a pravdupovediac aj desiatu. Pred saunou by ste sa určite nemali moc prejedať, lenže ja osobne v nej vždy ukrutne vyhladnem. Väčšinou je v bare možnosť objednať si niečo na zahryznutie, ale v mojej saune nemajú problém, ani keď si prinesiem toastíky svoje.

Čo si nebrať? PLAVKY. Fakt nie. Kto sa bojí, nech nejde do lesa a kto sa hanbí, nemôže do sauny. Plavky vám spoľahlivo v saune vyčarujú napríklad náramný gynekologický (aj iný) zápal a rozpálená umelá látka vášmu telu tiež určite neprinesie nič dobré. Bohužiaľ, „plavkáči“ týmto všetkým nepriamo ohrozujú aj ostatných saunovačov, a preto bývajú často štamgastami hneď po príchode vykázaní, alebo sa na nich prinajmenšom pozerá cez prsty.

Budete sa diviť, ale poznám veľa hanblivých ľudí, čo chodia celý život do sauny. Napríklad moju maminku. Ak ste na tom podobne, nie je problém byť po celý čas v plachte a zložiť si ju len v sprche, kde je obvykle súkromie. Aj ochladzovacie bazéniky bývajú stranou a takmer vždy sa dá počkať na okamih, kedy budete sami. Časom si na letmé odhalenie určite zvyknete, a to podľa mňa tiež nie je vôbec na škodu.

1. Poriadne sa osprchovať

Začať by ste mali dôkladnou sprchou v šatniach a pokračovať hneď do sauny, pričom šľapky sa nechávajú pred saunou. Asi to znie ako zbytočná informácia, ale práve včera na lavici nad mojím miestočkom sedel pán a nôžky aj s topánkami mal položené presne tam, kde si ukladám hlavu.

2. Správne používať uteráky a plachty

Správne by ste sa mali jedným uterákom podložiť, aby sa žiadna nahá časť tela nedotýkala dreva– ani nohy, na čo ľudia radi zabúdajú. Úplne najzdravšie je rozprestrieť si plachtu alebo uterák pod seba a sedieť, prípadne ležať tak, ako nás boh stvoril. Nechať pokožku všade poriadne prehriať a vypotiť. Nie je ale problém, ak budete chcieť byť zavinutý v plachte alebo napríklad praktickom saunovom kilte. Ja sa medzi hanblivcov určite neradím, ale sú aj dni, kedy sa mi nechce byť odhalená.

3. Nájsť si vhodné miesto a urobiť si pohodlie

Najradšej pri saunovaní ležím– celé telo je potom v rovnakej teplote a umožňuje mi to maximálne uvoľnenie. Práve vtedy využijem svoju podušku do vane – tie drevené, ktoré v saunách mávajú, mi veľmi pohodlné nepripadajú. Je dobrým zvykom sa ale zdvihnúť do sedu, ak sa sauna začína zapĺňať, aby si každý mohol vybrať lavicu podľa svojej zdatnosti. Tu platí, že čím nižšie si sadnete, tým je sauna znesiteľnejšia. Ak sa po sprche neosušíte, budete to zvládať lepšie, ale začnete sa potiť neskôr. Keď už vám je horúčava nepríjemná, choďte von. Je bežné, že prvé kolo zvládnete napríklad 15 minút a to posledné už len 5.

Ako deti sme sedávali napríklad na zemi a mohli tak vydržať skoro rovnako dlho ako naši, ktorí si sadli hore. Nenechajte sa mýliť, dole nesedia len začiatočníci. Ja si napríklad spodnú lavicu vyberám takmer vždy a považujem sa za pokročilú saunovačku. Smelo si sadnite dole a skúste vydržať čo najdlhšie.

4. Ochladiť sa

Názory na správne ochladenie sa rozchádzajú – jeden tábor odporúča ochladzovanie postupné a druhý šokové. Šokové ochladzovanie mám vlastne asi aj najradšej, je to rýchlo za mnou a cítim sa po ňom naozaj ako znovuzrodená, ale je možné len v saunách, kde majú prírodné jazierko. Vo všetkých ostatných sa musí najskôr pot umyť v sprche, ktorá obvykle ľadová nie je, aj keď môže byť celkom studená, a až potom sa môže zaliezť do bazénika.

saunování

Veľa ľudí vám povie, že sprcha úplne stačí. Chápem to – mne sa tiež do toho bazéna nikdy nechce! Ale prekonajte sa, skúste to. Ak si dáte jedno kolo ochladenia len sprchou a druhé aj v ľadovom bazéniku, hneď ten rozdiel pocítite sami. Rovnako vrelo odporúčam ochladzovať celé telo aj s hlavou. Sú dni, kedy po saune ešte niekam musím ísť a tiež si ju nenamáčam, ale ten zážitok potom jednoducho nie je kompletný a dokonca ma niekedy po celej saunovacej seanse rozbolí hlava. To je jasný signál, že niečo bolo nesprávne a v tomto prípade je to celkom určite nedostatočné ochladzovanie, prípadne málo doplnených tekutín.

Po správnom ochladení by ste mali byť šťastný, odpočinutý a nemala by vám byť minimálne niekoľko minút zima, ani keď je pri bazéniku možno 0°. Práve podľa pocitu chladu, ktorý niekedy mám bezprostredne po saunovacom kole, poznám, že som sa ochladila málo.

5. Dostatočne relaxovať a piť

Super je, ak môžete ešte chvíľu odpočívať vonku, na vzduchu. Poriadne sa vyvetrať a potom zamieriť k baru alebo do oddychovej miestnosti. Tu je rozhodne nutné doplniť vypotené minerály vodou, minerálkou, bylinkovým čajom… Alkohol neodporúčam, aj keď jedno pivo, ktoré tam väčšinou chlapi vypijú, asi neuškodí. Občas, keď mám pocit, že by som tomu chcela dodať punc výnimočnej príležitosti, dám si vínny strek. Viac už je ale naozaj na škodu.

Aby vám zo sauny nebolo neskôr zle, alebo sa nerozbehla migréna, je potrebné venovať odpočinku minimálne dvakrát toľko času ako saunovaniu. S ďalšími kolami je potom potrebné pauzy ešte predlžovať. Z toho dôvodu neznášam sauny, kde je vstup časovo obmedzený. Ak je to na 4 hodiny, ešte sa to dá pochopiť, ale keď niekde čítam, že sauna je na 120, alebo nedajbože 90 či 60 minút, tak vidím na červeno. Taká sauna ide podľa mňa priamo proti pravidlám zdravého saunovania.

Najlepšie je začítať sa do knižky, započúvať sa do hudby v slúchadlách, alebo si poklebetiť so sauna-parťákom (ja dodnes chodím najčastejšie s našimi) a poriadne si vydýchnuť. Nezriedka, hlavne keď ideme do nejakého väčšieho saunového sveta na celý deň, si pokojne dám aj šlofíka.

6. Saunovanie, ochladzovanie a relax opakovať

Väčšina naozaj profesionálnych saunovačov vám povie, že tieto celodenné návštevy sáun vlastne veľmi zdravé nie sú. Úplne najvhodnejšie je dať si 3 kolá a to dvakrát až trikrát týždenne. To si ale drvivá väčšina ľudí, či už z časových alebo finančných dôvodov, dovoliť nemôže. Ak sa budete naozaj poctivo ochladzovať a ešte poctivejšie odpočívať, myslím, že môžete zostať aj na 4 – 5 kôl.

saunování

Ja osobne napríklad začínam niekoľkými kolami vo fínskej saune a neskôr už chodím do pary, aróma sauny, infra sauny a sem-tam na záver si sadnem aj do vírivky. Celodenné saunovacie wellness dni si ale sem-tam, na dovolenke, doprajem tiež. Opäť neprekračujem 4 – 5 kôl fínskej sauny za deň a celé to beriem skôr tak, že si tam idem prečítať knižku, poriadne si oddýchnuť, vypnúť a okrem toho si občas zájdem do sauny, ktorú preložím bazénom, parou alebo tepidáriom.

Ak už do sauny chodíte, možno ste vnútri streli niekoho, kto je síce úplne nahý, ale na hlave má vlnenú čiapku. Pamätám si, keď som to videla prvýkrát. Myslela som si, že sa ten človek zbláznil. Neskôr som sa od jedného saunovača dozvedela, že čiapka sa nosí proti prehrievaniu hlavy. Najčastejšie sú vidieť práve na mužoch, ktorí sedia na horných laviciach a hlavu majú až úplne pri strope, kde už panuje celkom solídna teplota. Ak máte v saune pocit, že je toho na hlavu veľa, alebo vás po saunovaní často bolí a čiapku by ste chceli vyskúšať, môžete pokojne využiť turban na vlasy.

Saunové rituály jednoducho musíte skúsiť!

Ak sa vám saunovanie zapáči, určite musíte skúsiť saunové rituály. Dnes sa robia v každom lepšom spa centre, v saunových svetoch už sú samozrejmosťou.

Na scénu prichádza saunér, ktorý má za úlohu previesť vás intenzívnym saunovacím zážitkom. Niekedy sú rituály zamerané na naozaj silné prehriate (tie mám ja asi najradšej), inokedy ide zároveň aj o aromaterapeutickú kúru. Už som bola aj na hudobných rituáloch. Tie sú väčšinou na nejakú konkrétnu tému – 70. roky, soundtrack ku kultovému filmu, alebo prierez hudobnou kariérou jedného umelca. Dokonca už sa robia aj rituály s príbehom, ktoré majú navodiť napríklad pocit, že letíte na dovolenku na Malibu beach, alebo rituály divadelné, kde saunér hrá rôzne postavy a veľakrát má k sebe aj ďalších hercov, niekedy nenápadne schovaných medzi ostatnými saunujúcimi.

V podstate ide ale vždy o to isté. Saunér počas rituálu polieva pec vodou s vonnými esenciami, čím sa v saune zvyšuje vlhkosť aj teplota. Horúci vzduch potom pomocou uterákov a rôznych vejárov rozháňa do všetkých kútov sauny a tiež priamo na ľudí, vytvára tzv. tepelné nárazy. Pri tých najlepších rituáloch dostanete niekedy v polovici aj prírodný peeling, napríklad kávu s medom, s ktorým si potom v priebehu rituálu masírujete pokožku.

Po skončení majú väčšinou fakt dosť aj tí najostrieľanejší saunovači, takže sa celá sauna vyvalí do spŕch a následne do bazénu. Práve vtedy najviac odporúčam schladiť naozaj každý milimeter a chvíľku vo vode vydržať. Odmenou vám bude pocit totálneho blaha a znovuzrodenia.

Voľné oblečenie na cestu zo sauny

Na cestu zo sauny si vyberte voľné a pohodlné oblečenie. V zime pokojne chodím v teplákovke, v lete vo voľných šatách. Nie je totiž nič horšie ako súkať sa po saune s vlhkou pokožkou do skinny džínsov a priliehavého roláka.

Dúfam, že si túto saunovaciu kultúru zamilujete rovnako ako ja, sauny u nás ďalej budú pribúdať ako huby po daždi a už nikdy nestretnem v saune žiadneho plavkáča. Na saunu som v priebehu života nalákala veľa kamarátok a tiež svojho, do tej doby saunou nepobozkaného, muža. Teraz sa snažím prehovoriť aj svojho trojročného Doriana, ale zatiaľ to ide úprimne len „horko – ťažko“. :-)

saunování

Moje najobľúbenejšie saunové svety:

Wellness Horal–  tie najlepšie a najpoctivejšie saunové rituály, čo som skúsila. Vždy je k nim aj prírodná peelingová zmes a je to tu parádne intímčo. Sáun tu síce nie je veľa, ale vlastne to úplne stačí.

Infinit Maximus– asi najznámejší saunový svet u nás v Česku. Stretnete tu síce viac ľudí, ale je tu nespočítateľné množstvo rôznych sáun a bazénikov. Robia krásne, príbehové a hudobné, rituály.

Podbanské resort– obrovský saunový svet v nádhernom prostredí Tatier s úžasným výhľadom na Kriváň, pod ktorým sa okúpete v ľadovo studenom prírodnom jazierku. Stretla som tu úžasnú saunérku Kashu, ktorá mi ukázala ďalší rozmer saunovania. Veľmi odporúčam zistiť si vopred, kedy má šichtu. :-)

Health park– tu sa saunujem najčastejšie a fotky v článku sú práve odtiaľto. 6 parádnych sáun na naše mesto je viac, ako by som si mohla priať. Majú vyhradené hodiny pre rodičov s deťmi, takže sa nemusím báť, že Doroš veľmi vyrušuje. Malé deti sa tu navyše saunujú zdarma.

Fotky: http://dorataj.com/

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články