Práve čítate

Čo robiť so zápachom z úst alebo Rady, ktoré mi dala dentálna hygienička

8410  
Zdieľať: 

Čo robiť so zápachom z úst alebo Rady, ktoré mi dala dentálna hygienička

Keď som bol malý, mal som jednu tetu, s ktorou bolo každé privítanie hrôzostrašným zážitkom. Bolo jej totiž cítiť z úst, a to úplne príšerne. Mal som ju veľmi rád, ale niečo to vo mne zanechalo – strach zo zápachu z úst. Čo ak to raz postihne aj mňa? A ako sa tomu vyhnúť?

9. 8. 2022 3 min. čítania František Čech
Čo robiť so zápachom z úst alebo Rady, ktoré mi dala dentálna hygienička

Tiež si pamätáte na to, že keď vám vyrástli druhé zuby, rodičia vám hovorili, že o tieto už sa musíte starať poriadne? Vtedy mi to prišlo len ako ďalšia rodičovská poučka. To som ale netušil, koľko stojí zubár, aké nepríjemné môže byť posedenie v zubárskom kresle a že bez poriadneho čistenia mi bude smrdieť z pusy. Niežeby som sa o svoje zuby vtedy nestaral, ale určite som nebol taký dôkladný ako teraz. A medzizubné kefky? Tie boli iba v plienkach.

Po rozhovore s dentálnou hygieničkou Janou Prchal Křepelkovou sa mi ale celkom uľavilo. Myslím, že o svoje zuby sa zatiaľ starám dobre.

Veľký podiel na sviežom dychu má samozrejme dôkladné a pravidelné odstraňovanie zubného povlaku zo zubov, z medzizubných priestorov, ale aj z ďasien a povrchu jazyka. Nemenej dôležité je aj odstraňovanie zvyškov potravy napríklad spod zubných mostíkov. Jedlo v týchto miestach občas uviazne. Nie je ho síce vidieť, ale cítiť ho,“ vysvetľuje dentálna hygienička.

Dôležitá je takisto pravidelná návšteva na dentálnej hygiene, kde si necháte vyčistiť nánosy zubného kameňa nad aj pod ďasnami a nastavíte si s hygieničkou hygienický plán.

Medzizubné kefky – ako poctiví s nimi ste?

Pre mňa boli medzizubné kefky niečo, čo som používal len raz za čas. Jednoducho keď som si spomenul alebo keď sa mi chcelo.

Určite to poznáte – niekedy prídete domov takí unavení, že zalomíte na pohovke a z nej sa potom v noci plynule presuniete do postele bez toho, aby ste to zobrali cez kúpeľňu. Keď som ale bol na svojej prvej dentálnej hygiene, prišiel som na to, že svoje medzizubné priestory dosť zanedbávam a hygienička mi vysvetlila, že práve toto môže byť častým dôvodom zápachu z úst. Odvtedy už medzizubné kefky vynechávam naozaj len v krajnom prípade.

Niekoľko dní nečistený povlak v medzizubných priestoroch je cítiť pekelne. Človek si môže pričuchnúť k medzizubnej kefke vytiahnutej z dlho nečisteného medzizubného priestoru a presvedčí sa sám. Ibaže by mal poruchu čuchu (aj to sa môže stať). Navyše nečistenie medzizubných priestorov spôsobuje zápal v ďasnách a zápal sám o sebe väčšinou zapácha.

Žuvačka – riešenie, alebo len maskovanie problému?

Ja osobne mám pri sebe žuvačky takmer stále, pretože chcem, aby bol môj dych stále svieži. Jednoducho mám rád ten pocit, keď sa cítim ako v reklame, kde niekomu z úst doslova striekajú modré pramienky sviežosti. A čo hovorí na žuvačky naša špecialistka?

žvýkačka na zápach z úst

Žuvačky pomáhajú so zápachom z úst iba na chvíľu. Krátkodobo zamaskujú zápach vďaka siliciam (napríklad z mäty piepornej). Tiež ale podporia zvýšenú tvorbu slín. Tie zase omývajú povrchy slizníc aj zubov a neutralizujú kyslé pH v ústach.

Čistenie jazyka je základ! Alebo?

Koľkí z vás si počas svojej čistiacej rutiny spomenú aj na jazyk? Úprimne, aj ja naň často zabudnem. A to mám doma špachtľu na čistenie jazyka už dobrých 5 rokov. Len ju vždy niekam zastrčím… (Áno, to je výhovorka!) Keď ju ale práve mám na očiach a jazyk si s ňou večer stiahnem, ranný zápach z úst je o poznanie menší.

Povedala by som, že je to taký základ do trojičky domácej starostlivosti: 1. medzizubné priestory, 2. zuby a ďasná, 3. jazyk. Jazyk by sa mal čistiť vždy jemne, niekoľkokrát týždenne. Určitý povlak na jazyku je totiž fyziologický, normálny. Ak však človek trpí zvýšenou tvorbou povlaku na jazyku, má práve nádchu alebo má parodontitídu, odporúčam čistiť jazyk každý deň. Povlak na jazyku sa totiž ukrýva aj hlboko medzi papilami na jazyku, kde baktérie rozkladajú zvyšky potravín a spôsobujú zápach. Čistenie môže byť robené klasickou kefkou na zuby, škrabkou na jazyk, kovovou špachtľou a moja najobľúbenejšia pomôcka je špeciálna kefková hlavica na jazyk, ktorá sa nasadí na sonickú kefku. Tá sa môže bez obáv používať úplne každý deň u všetkých pacientov.

Lenže naše babičky tieto vymoženosti ešte nemali…

Neexistuje zdravotný problém, na ktorý by naše babičky nemali zaručený recept, takže vás asi neprekvapí, že aj na zápach z úst majú niečo v rukáve.

Počul som už o čaji z mäty, žuvaní klinčeka, o vode s citrónom alebo nariedenom jablčnom octe. So žiadnym z týchto receptov ale nemám vlastnú skúsenosť, takže ich nechcem veľmi súdiť.

Žuvanie zázvoru, výplachy šalviou, žuvanie klinčeka (korenia), ďalšie bylinné odvary, slivovica, alebo napríklad Halls – všetky v podstate fungujú tak nejako krátkodobo. Môžu v boji proti zápachu efektívne pôsobiť (okrem tej slivovice), ale väčšinou neriešia primárnu príčinu zápachu, ktorou býva najčastejšie zubný povlak a jeho dôsledky,“ hovorí naša špecialistka.

Neviem, ako vy, ale ja odteraz zase poctivo zapojím všetky nástroje svojej rannej a večernej zubnej rutiny, aby som sa vyhol tej trápnej situácii, kedy sa odo mňa niekto kvôli zápachu z úst musí odvrátiť.

A ešte jedna dôležitá rada na záver: „Dodržujte pitný režim počas celého dňa, a to predovšetkým v podobe nesladených nápojov. Ľuďom, ktorí ho nedodržiavajú, väčšinou bohužiaľ zapácha z úst.“

Všetko do vašej kúpeľne

Všetko do vašej kúpeľne

Vyberte si praktické úložné boxy aj mäkučké uteráky na Tchibo.sk

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články