Práve čítate

Vianočná porada: Ako na sviatky spravodlivo rozdeliť pozornosť?

1475  
Zdieľať: 

Vianočná porada: Ako na sviatky spravodlivo rozdeliť pozornosť?

Na Vianoce často cítime veľký tlak v tom, ako rozdelíme svoju pozornosť medzi jednotlivých členov rodiny. Ako to naplánovať, aby sme si všetci užili pokojné sviatky? A môžeme si v tomto období dovoliť povedať "nie"?

21. 12. 2020 5 min. čítania Irena Pokorná
Vianočná porada: Ako na sviatky spravodlivo rozdeliť pozornosť?

Aj keď na Vianoce najviac túžime po pokoji, pohode a príjemnom pozastavení v kruhu najbližších, tak práve tieto sviatky sú často naopak úzko spojené so stresom. Ten je väčšinou spôsobený tým, že máme sami od seba (alebo aj naše okolie od nás) veľké očakávania, čo všetko musíme urobiť a stihnúť, s kým všetkým sa stretnúť a bez čoho by to neboli “tie pravé Vianoce“.

Vianočný stres vyplýva z nadmerných očakávaní a snahy o dokonalosť.

Mnohé z toho, čo robíme, sa prirodzene viaže ku kúzelným tradíciám, sviatočnej atmosfére a zvykom, ktoré máme radi. Ale k ich prevedeniu a podobe nás tlačí komerčný aspekt a ťažko dosiahnuteľný obraz “dokonalých Vianoc” ako z reklamy: šťastne sa objímajúca široká rodina pri stromčeku, ktorý je ako zo žurnálu, pod ním hory drahých darčekov na pôžičku, bezchybne prestretý vianočný stôl s dokonale pripravenými tradičnými chodmi a doma upečenými tridsiatimi druhmi vianočných dobrôt, a to všetko na pozadí vyblýskanej izby, kde nenájdeme jedinú odrobinku.

Určite sa v duchu zhodneme na tom, že náplňou adventného času nemá byť hektické a vystresované usilovanie o dosiahnutie takéhoto „obrazu“. Naopak. K jemne nostalgickému a pokojnému pozastaveniu a odstúpeniu od komerčných ideálnych Vianoc nás vždy môže priviesť pripomenutie podstaty a symboliky Vianoc.

Vianoce sú sviatky pokoja a kľudu, sviatky lásky, ľudskej a rodinnej súdržnosti a tiež sviatky štedrosti, veľkorysosti a dobrej vôle.

Žiadny čas nie je len dokonalý – ani ten vianočný

Každý máme trochu inú predstavu Vianoc. Začať sa zamýšľať nad jej zmenou a prehodnotením by sme mali vo chvíli, kedy sa z príjemného času stane dopredu obávané obdobie plné stresu a nechcených povinností.

Je uľavujúce s nedokonalosťami jednoducho počítať, nebrať ich ako pohromu a dokázať sa im zasmiať. Kúzlo Vianoc totiž nezmizne kvôli neumytým oknám, spálenému lineckému, nutnosti kúpiť z finančných dôvodov menšie darčeky, alebo kvôli výmene kapra za kura.

Stres často vzniká už zo samotných obáv zo stresu a z očakávania, že všetci musia byť počas Vianoc šťastní. V snahe (alebo dokonca až pocitu povinnosti) „byť šťastný a veselý“ môžeme ľahko zabudnúť na to, že aj počas Vianoc sme stále ľudia. Je prirodzené a normálne, že sa niečo nepodarí, že deti môžu vymýšľať a „blbnúť“, pubertiaci prevracať oči alebo sa dospelí pri rodinnom stretnutí chvíľu handrkujú a dohadujú. Kedy inokedy ako práve na Vianoce máme možnosť si tieto momenty veľkoryso nevšímať, neriešiť ich a užiť si to, čo nás cez sviatky robí spokojnými? :-)

Keď sa doterajšia podoba Vianoc až príliš líši od vašich predstáv

Človek je často tak zameraný na robenie radosti ostatným a napĺňanie vonkajších očakávaní, až zabúda na svoje vlastné potreby a priania. Ani jeden z týchto extrémov vianočnú pohodu neprináša a je potrebné začať nachádzať zdravé kompromisy.

Keď si niečo také u seba uvedomíte, alebo vnímate, že niečo jednoducho nie je „OK“, potom je na mieste sa zamyslieť nad tým, čím to je, čo by ste potrebovali inak a čo by ste radi zmenili. Sú potom rôzne cesty vedúce k zmene, napr. „zvolať“ vianočnú poradu najužšej rodiny, kde sa vzájomne podelíte o pocity z minulých sviatkov, o priania do budúcnosti a kde môžete hľadať riešenie k spokojnosti vás všetkých. Je fajn, keď sú na porade aj deti, ktoré majú trefné postrehy a ktorých priania sú dôležité.

Čo môžete prebrať na vianočnej porade?

  • čo pre koho z vás Vianoce znamenajú a čo si pri nich pripomínate (alebo pripomínať prajete)
  • čo by ste si priali z adventných a vianočných príprav, zvykov a činností ponechať, čo by ste vynechali a čo naopak pridali
  • kde, kedy a s kým trávite Vianoce a ako je v tom kto spokojný, alebo čo by kto navrhoval inak, a ako to ide dokopy so zvyklosťami v širšej rodine
  • ako môžu vo vianočných prípravách a zariaďovaní priložiť „ruku k dielu“ všetci (deti podľa veku).

Nezavďačíte sa všetkým. A je to v poriadku.

Je len na vás, aká bude vaša „ideálna“ podoba Vianoc. K spokojnosti niekedy vedú aj zmeny, ktoré sa ľudia obávajú urobiť kvôli očakávaniam svojho okolia a “aby niekoho nesklamali”.

Aj tak môže nastať čas urobiť kroky, ktoré nebudú populárne pre všetkých, napríklad:

  1. Vymedziť si jeden deň len pre najužšiu rodinu a na odpočinok, zábavu, rozprávky…
  2. Zvyky a tradície poňať aj striedmejšie – neznamená to, že ich zľahčujeme.
  3. Návštevy rozplánovať zvládnuteľne a príjemne, a to ako časovo, tak aj v ich podobe.
  4. Komornejší spôsob trávenia sviatkov – napr. nezúčastniť sa všetkých rodinných či priateľských stretnutí.

Je dôležité pri každom „vymedzení sa“ zohľadniť potreby a situáciu ostatných aj to, aby sme tým niekomu neuškodili (napr. osamelý starší príbuzný, alebo rodič či prarodič v ťažkej životnej situácii, kedy nás potrebujú), ale ak nič také „nehrozí“, má každý právo slušne odmietnuť niektoré pozvania alebo zmeniť doterajšie zvyky.

Povedzte nie - je to v poriadku

Vždy je dôležité vedieť hľadať kompromis, ale aj citlivo a asertívne povedať “nie”. Rešpekt k potrebám a prianiam svojim a svojej najužšej rodiny nie je prejav sebectva, a to ani vo chvíli, kedy tým nenaplníme niektoré z vonkajších očakávaní.

Na Božie narodenie k našim, na Štefana k vašim

Najzložitejšiu situáciu máva najmladšia generácia – mladé páry s dieťaťom, ktoré budú tráviť prvé Vianoce ako nová samostatná rodina.

Práve u nich začína vznikať nová podoba vianočných osláv, tradícií a zvykov do ďalších rokov. Je zmesou toho, čo si obaja partneri priniesli zo svojich pôvodných rodín, ale aj nových prvkov.

Už počas samotného plánovania a dohadovania môže nastať nesúlad alebo konflikt, či už medzi partnermi samotnými, alebo medzi nimi a rodičmi z jednej či druhej strany. Príčinou môže byť, že sa zvyky z pôvodných rodín odlišujú, alebo že je na „mladú“ rodinu veľký tlak v tom, kedy a s kým má tráviť sviatky.

Pri prevencii nezhôd je dobré mať na vedomí, že:

  1. Rozhodnutie by malo byť ideálne kompromisom, kedy obaja partneri vytvoria najskôr priestor pre “novú” rodinu a vlastnú podobu Vianoc. Zjednotia sa a dohodnú na „svojich“ zvykoch a tradíciách, a následne nájdu priestor pre oslavy v širšej rodine.
  2. Dôležité je vzájomne sa počúvať, snažiť sa o porozumenie a hovoriť si otvorene svoje potreby a názory.
  3. Najskôr sa potrebujú dohodnúť partneri v novej rodine, potom by mali citlivo, ale jednoznačne povedať o svojom rozhodnutí rodičom, či ďalším príbuzným.

vánoce s rodinou

Rodičom a prarodičom „mladých“ by som odporučila dať mladej rodine priestor pre vlastnú podobu Vianoc a rešpektovať ich voľbu. Najviac novej rodine pomôžu, keď budú vedieť, že sa môžu slobodne rozhodnúť a že sa nemusia cítiť pod tlakom očakávania z ktorejkoľvek strany.

Špecifickú skupinu tvoria úplne nové podoby rodiny – vzniknuté rozvodom v nových rodinách. Ak tam pretrvávajú konfliktné vzťahy a rodičia sa nevedia dohodnúť sami, odporúčam rozloženie času s dieťaťom medzi oboch rodičov a ich rodiny riešiť u odborníkov (ak to už nie je stanovené súdom). Hlavné je brať do úvahy situáciu očami dieťaťa, pre ktoré je táto premena rodiny ako taká veľmi náročná, nehovoriac o Vianociach.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články