Práve čítate

„Mami, ja chcem psa!“ – ako sa popasovať s týmto detským prianím?

1510  
Zdieľať: 

„Mami, ja chcem psa!“ – ako sa popasovať s týmto detským prianím?

Veta, ktorej neunikne takmer žiadny rodič… Čo s tým, keď potomok začne úpenlivo prosiť a sľubovať, že sa o psíka postará? Je toho veľa, čo zvierací miláčik môže priniesť do života dieťaťa aj celej rodiny. Rovnako ale existuje veľa aspektov, ktoré musíte zvážiť, kým si psa zadovážite.

11. 11. 2020 4 min. čítania Irena Pokorná
„Mami, ja chcem psa!“ – ako sa popasovať s týmto detským prianím?

Medzi jednoznačné “za” patrí to, čo dieťa prežije a čo sa naučí práve vďaka psiemu parťákovi. Prítomnosť psa v rodine podporuje vývoj dieťaťa v mnohých oblastiach: emocionálnej, rozumovej, sociálnej a motorickej. Dieťa po boku psa cíti bezpečie, oporu a rastie v sebaistote. Zažíva k psíkovi blízky a naplňujúci vzťah ako k svojmu priateľovi a „dôverníkovi“. Môže sa s ním pomaznať a pohladiť ho, čo objektívne prospieva (nielen) detskej duši.

So psom deti zažívajú veľa zábavy, ale zároveň sa učia, aké má pes potreby, ako s ním komunikovať a ako sa o neho dobre postarať. Rozvíja sa tak u nich zodpovednosť, spoľahlivosť, zmysel pre povinnosť, ale aj tolerancia a pozitívny vzťah k zvieratám a prírode celkovo.

děti chtějí psa

V neposlednom rade sa pes stane novým členom rodiny, pričom je dokázané, že súžitie s ním rodinu zbližuje a upevňuje vzťahy aj komunikáciu. Mnohé z toho, čo som písala vyššie o dieťati, zažívajú vďaka psovi aj dospelí.

Kým psíka dieťaťu zadovážite, je potrebné zvážiť základné otázky

Psa de facto nikdy nekupujete “dieťaťu”, ale celej rodine. Deti sa zodpovednosti učia s vekom a postupne a nemala by ležať nikdy len na ich pleciach.

S príchodom psa musia súhlasiť všetci členovia domácnosti, ktorí sa následne budú o psíka spoločne starať. Je dôležité myslieť na ekonomickú a sociálnu situáciu rodiny. Na to, či je vo vašom byte dosť priestoru pre nového člena a hlavne, či na neho budete mať dosť času. Ale to vám určite nemusím pripomínať. :-)

Môžete si dohodnúť “skúšobné” obdobie, kedy bude dieťa napríklad chodiť venčiť psíka susedke, alebo pomôže u vašich priateľov, ktorí psa majú, či mu dáte naštudovať si niečo o psoch.

Zásadnú informáciu vám určite dá aj to, akú máte všeobecnú skúsenosť s dieťaťom: s jeho zodpovednosťou, spoľahlivosťou, plnením úloh a dohôd, stálosťou v záujmoch…

Naša dcéra si priala psíka azda odvtedy, čo prvýkrát videla Maxipsa Fíka, alebo nejaký podobný večerníček so šteniatkom v hlavnej úlohe. Stále sme sa to snažili odkladať a hľadali dôvody: keď budeme mať väčší byt, keď začne chodiť do školy, keď sa jej prestanú hnusiť psie kôpky v tráve apod. No a keď sme sa presťahovali, doma sme mali školáčku, ktorá vždy v parku hľadala opustené exkrementy a chcela ich správne odniesť tam, kam patria, došli nám všetky výhovorky.

Kým sme ale úplne pristúpili na šteňa, urobili sme s dcérou dohodu. Musela nás presvedčiť, že starostlivosť o psa naozaj zvládne. Postupne si nabrala domáce povinnosti, dokonca sme jej požičali od známych psa. Samozrejme v tejto výzve obstála, najdôležitejšie ale bolo to, že sme sa s tým sami ako rodičia zmierili. Pretože nech sa malá snaží, ako chce, psa mám teraz samozrejme hlavne ja. Starostlivosť našej dcérky o psa je sekundárna. Dôležité je, že má najlepšieho kamoša aj do dažďa – psie trávenie na počasie nepozerá. – Martin P.

Ak sa rozhodnete, že psa dieťaťu dovoliť nemôžete alebo nechcete…

Aj napriek všetkým významným prínosom, ktoré psia prítomnosť vnáša do života dieťaťa aj rodiny, môžete samozrejme dospieť k záveru, že súčasné podmienky nie sú na príchod psa vhodné. Ale ako to povedať dieťaťu?

Dieťa sa prirodzene bude cítiť sklamané, môže sa na vás hnevať, alebo sa opakovane bude snažiť vás presvedčiť. Pokúste sa mať pochopenie pre jeho emócie a túžby a zároveň mu poskytnite vľúdne vysvetlenie. Malo by byť čo najkonkrétnejšie, najzrozumiteľnejšie a pravdivé. Odporúčam sa na tento rozhovor pripraviť. Dieťa by v prvom rade malo cítiť, že ste mali dobrú vôľu psa zadovážiť a poctivo ste o tom premýšľali. 

Váš potomok to potrebuje dobre pochopiť, teda je na mieste mu vysvetliť, čo všetko starostlivosť o psíka prináša a čo z toho nie je možné naplniť a prečo. Určite nie je vhodné ako dôvod na odmietnutie psa uvádzať “nezrelosť dieťaťa”, alebo jeho „nespoľahlivosť“.

děti a pes

Naopak pomôže, keď dieťa pochopí, že starostlivosť o psíka nie je len jeho vecou, ale zodpovednosťou celej rodiny, ktorá sa do nej zapája. Pre dieťa bude zrozumiteľné, keď mu citlivo poviete reálne dôvody, prečo ste sa rozhodli psa nepriviesť do rodiny. Napríklad:

  • Sme dlho v práci, ty v škole a na krúžkoch a psík by bol doma často sám.
  • Nemáme dosť peňazí na starostlivosť o psíka, ktorý potrebuje napr. aj drahú veterinárnu starostlivosť.
  • Chodíme často preč a nie všade by psík mohol ísť s nami.

Zároveň myslite aj na budúcnosť a na to, či by za iných podmienok bolo možné psa mať. Dieťa sa vás na to bude pravdepodobne aj pýtať. Vždy môžete povedať, že to ešte neviete, ale buďte opatrní so sľubmi typu „keď budeš väčšia, väčší“. Deti sú na každý sľub od dospelého veľmi citlivé a doslovne im veria.

Aj malé domáce zvieratko má svoje prínosy

Skúste premyslieť, či by ste nemohli dieťaťu kúpiť zvieratko, ktoré je menej náročné na starostlivosť (napr. škrečok, morča, potkan, korytnačka). Aj takéto zvieratko bude pre dieťa milovaným spoločníkom, vytvorí si k nemu vzťah, bude sa s ním môcť pomaznať a učiť sa zodpovednosti za starostlivosť oň.

Všetko pre domácich miláčikov

Všetko pre domácich miláčikov

Hračky a doplnky nielen pre milovníkov psov nájdete na Tchibo.sk

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články