Práve čítate

Ako naložiť so športovým oblečením spod stromčeka?

4014  
Zdieľať: 

Ako naložiť so športovým oblečením spod stromčeka?

My vám rozhodovanie trochu uľahčíme výberom rôznych spôsobov cvičenia, ktoré vás opäť dostanú do formy.

27. 12. 2017 3 min. čítania Redakce
Ako naložiť so športovým oblečením spod stromčeka?

Tak a je po všetkom. Darčeky sú rozbalené, šalát aj kapor takmer zjedení a zvyšky cukroviniek prichystané na silvestrovské oslavy. Ak aj vy ležíte už niekoľko dní s plným bruchom na gauči pri televízore, povoľujete si opasok na nohaviciach a kútikom oka pokukujete po športovom oblečení, ktoré vám nadelil Ježiško, užite si posledné chvíle leňošenia počas vianočných sviatkov. Nový rok už čoskoro zaklope na dvere a všetci dobre vieme, že naše predsavzatia sa samy nenaplnia.

Vianočné maškrtenie a následné polročné chudnutie do plaviek je skrátka obľúbeným evergreenom nás všetkých. Po novom roku sú všetci plní sily, elánu a odhodlania, udržať nastavené tempo a nadšenie však často nebýva ľahké. A pritom ide len o to, zvoliť si vyhovujúci druh cvičenia, ktorý vás hneď neprestane baviť, a kontinuálne tak pracovať na fyzickej kondícii aj vysnívanej postave.

Začnite behom

Beh pre mnoho ľudí znamená najmilosrdnejší variant, ako sa dostať do aktívneho módu. Na beh totiž nič nepotrebujete a časovo vás neobmedzuje ‒ zabehať si môžete ísť kedykoľvek vo voľnom čase. Ak vám to na začiatku nepôjde, skúste striedať beh s chôdzou a intervaly behu postupne predlžovať, uvidíte, že to za chvíľu pôjde samo. Tento článok vám ukáže, ako sa do toho pustiť, aby vás nič nebolelo a beh vám maximálne vyhovoval.

Joga

Táto cvičebná metóda pochádzajúca z Indie sa v posledných rokoch zaradila na zoznam najobľúbenejších cvičení. Postupne bola modifikovaná do rôznych podôb, vďaka čomu si dnes každý môže vybrať ideálne tempo a náročnosť. Jogu možno cvičiť aj doma, správne dýchanie a vykonávanie jednotlivých cvikov je však lepšie sa najprv naučiť u skúseného lektora, ktorý vás v samotných začiatkoch povedie a všetko veľmi uľahčí. Podľa nášho sprievodcu jogou sa ľahko rozhodnete, aký druh jogy vám najviac vyhovuje.

Cvičenie s pomôckami

Niekto rád posilňuje využívaním vlastnej hmotnosti, iný sa cíti lepšie pri používaní rôznych cvičebných pomôcok, ktoré zvyšujú záťaž, vyrovnávajú rovnováhu a držanie tela a pomáhajú zvýšiť tepovú frekvenciu. Pomôcok dnes existuje naozaj veľa. Niektoré, napríklad gumičky alebo švihadlo, sú už rokmi overenou klasikou, stále sa však objavujú nové a my často ani nevieme, na čo sa ktorá používa. Mrknite sa na niektoré z nich a sami zvážte, či je to pre vás tá pravá cesta.

Cvičenie na brucho

Partie brucha a pásu sú tie najproblematickejšie, čo platí dvojnásobne po sviatočnom hedonizme. Ak už neoblečiete ani jedny nohavice a obtiahnuté tričko ste radšej vymenili za vyťahaný sveter, je toto cvičenie pre vás to pravé. Chce to síce pevnú vôľu a nutnú dávku odhodlania, ale uvidíte, že čoskoro začne prinášať ovocie a vy sa budete cítiť oveľa lepšie nielen po fyzickej, ale aj po emocionálnej stránke.

Cvičenie podľa videa

Ak vám vlastná vôľa nestačí, ale nechce sa vám platiť za drahé lekcie s inštruktorom, zriaďte si fitness štúdio doma v obývačke a vyskúšajte on-line cvičenia s rôznymi trénermi. V súčasnosti je takýchto lekcií plný YouTube a stačí si len vybrať cvičenie na mieru. Avšak pozor, niektoré videá sú amatérske a inštruktori nemajú príliš veľa skúseností. V takom prípade by vám cvičenie mohlo skôr uškodiť. Pozrite sa na náš výber profesionálnych trénerov, ktorých programy vás rýchlo dovedú k vysnívanému cieľu.

Natiahnutie

Nakoniec nesmieme zabúdať ani na dôkladné natiahnutie po každom cvičení. Svaly sa pri posilňovaní skracujú, a ak ich nenatiahnete, nielenže druhý deň budú o poznanie citlivejšie, ale posilňovanie vyjde z veľkej časti navnivoč. Mierne natiahnutie svalov je vhodné aj pred začiatkom cvičenia ‒ prehreje svaly a pripraví telo na fyzický výkon. To potom začne rýchlejšie vnímať vykonávané pohyby, upokojí sa, synchronizuje dýchanie a lepšie vstrebe všetky impulzy. Nazbierajte inšpiráciu v našom článku a začnite s tým ešte dnes.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články