Práve čítate

Ako advent prežiť, nie prejesť

3509  
Zdieľať: 

Ako advent prežiť, nie prejesť

Dajte si pauzu, zastavte sa a pokúste sa tento rok držať vianočný pôst. Uvidíte, ako vám to prospeje, a aspoň sa na Štedrý deň vojdete do vašich obľúbených šiat.

22. 12. 2017 4 min. čítania Kamila Šemberová
Ako advent prežiť, nie prejesť

V minulosti bývalo obdobie adventu venované očiste tela i ducha. Ľudia mali po skončení jesenných prác konečne čas vydýchnuť si a pripraviť sa na najkrajšie sviatky v roku ‒ Vianoce. Postili sa, zrejme aj preto, aby si cez Vianoce mohli dopriať nejaké dobroty. V dnešnej modernej dobe sa však advent stal bláznivým kolobehom vianočných večierkov, nákupného šialenstva, upratovania a pečenia ‒ o pokoji a rozjímaní už nemôže byť ani reči. Tak si dajte pauzu!


Zdroj: Flickr.com

 

Pôst

Naši predkovia sa postili mesiac pred Vianocami, hlavnou súčasťou pôstneho jedálnička boli strukoviny, obilniny, ovocie a zelenina. Dnes už vieme, že vynechanie mäsa a alkoholu výrazne prispieva k očiste organizmu. Pôst sa však netýka len jedla, má viesť aj k meditácii, k zamysleniu a k striedmosti. Pomáha nám načúvať potrebám nášho tela aj duše. Naladí nás, cítime sa dobre, ľahšie, ani sa nám potom už nechce prejedať.

Ako nepribrať ešte pred Vianocami, sme sa opýtali poprednej odborníčky na chudnutie, zakladateľky spoločnosti STOB (stop obezite), ktorá sa venuje osvete v tejto oblasti už viac ako 30 rokov, psychologičky PhDr. Ivy Malkovich a jej dcéry Ing. Hany Málkovej.

Menšie porcie bez nízkokalorických náhrad

Nahradiť majonézu jogurtom a podobné fígle pozná každý z nás, často tak však zjeme rovnaký počet kalórií a jedlo si ani poriadne neužijeme. Diétne náhrady majú význam skôr v rámci celoročného jedálnička ‒ na štedrovečernej večeri by sa šetriť nemalo. Raz za čas si dopriať, čo má človek rád, nie je žiaden hriech, avšak bez zbytočného prejedania. „Každý je iný ‒ ak niekto potrebuje zjesť veľkú porciu a pochutí si aj na zdravších alternatívach, nech si pripraví jedlo na diétnejší spôsob. Ak si však potrpí na tradičné jedlá a nízkokalorickými náhradami by sa cítil oklamaný, potom je lepšie pochutnať si na menšej porcii tradičného, hoci kalorickejšieho pokrmu,“ hovorí Hana. 

 


Zdroj: Flickr.com

 

Všetko je v hlave

Ak vás predstava nadbytočných kíl desí a k sviatkom pristupujete s myšlienkou: „Zase Vianoce, to bude hrôza, priberiem,“ tak naozaj priberiete. „Ak si ešte k tomu sľúbite, že od nového roka začnete chudnúť, často bezmyšlienkovite skonzumujete pri televízii či na návštevách kvantá sladkostí bez toho, aby ste si to vychutnali,“ dodáva Iva. „Potlačte lákavú myšlienku, že od nového roka budete úplne novým človekom a pokúste sa žiť prítomnosťou a z každej malej zmeny, ktorú spravíte práve teraz oproti minulým zlozvykom, budete mať radosť.“

Skúste sa riadiť vlastným inštinktom a spoľahnúť sa predovšetkým na vlastnú intuíciu. „Pokúste sa dobroty vnímať všetkými zmyslami, užívajte si, ako krásne voňajú, ako pekne vyzerajú a ako výborne chutia.“ Jedzte pomaly, jedlo dôkladne prežúvajte a po niekoľkých sústach sa vždy na chvíľku zastavte a skúste si uvedomiť, či už máte plný žalúdok. Lebo chvíľku trvá, kým sa dostaví pocit sýtosti a ak nedáte žalúdku šancu, aby stravu spracoval, veľmi ľahko ho preplníte. Týmto spôsobom zabránite automatickému prejedaniu.

Trocha pohybu aj počas sviatkov

Vianoce sú sviatky hojnosti a ubrániť sa malému zhrešeniu sem-tam nedokáže nikto. Ak sa však rozhodnete vstať z gauča a urobiť niečo pre svoje telo a zdravie, uvidíte, ako veľmi vám to prospeje. Choďte si pred obedom zabehať, zacvičte si jogu, skočte do fitka alebo sa aspoň trocha rýchlejšie prejdite po prírode. Keď sme vonku, nejeme, pohyb nám rozprúdi metabolizmus, takže sa potom môžeme o trošičku viac najesť, a okrem toho si krásne vyčistíme hlavu. Stačí desať minút každý deň a uvidíte, že sa po novom roku oveľa ľahšie vrátite k zdravému životnému štýlu.

Šetrite s radikálnymi predsavzatiami

Treba si tiež uvedomiť, že ak si nahovárame, že s diétou začneme až po novom roku, nebýva ľahké s ňou po prejedených Vianociach vôbec začať. „Našich klientov vedieme predovšetkým k tomu, aby si Vianoce užili a neplánovali začiatok chudnutia na nový rok. Potreba prejedať sa, keď si nedajú predsavzatie, že budú držať radikálnu diétu, bude výrazne menšia,“ poznamenáva Iva.

 


Zdroj: Flickr.com

 

Čo nekúpiš, to nezješ

Neopúšťajte zabehnuté zvyky a nakupujte s rozmyslom. Obchody sú otvorené takmer stále, preto cez sviatky netreba mať obrovské zásoby jedla, lebo potom ho buď zjeme, alebo ho vyhodíme, pričom ani jedno z toho nie je vôbec rozumné.

Netrestajte sa

Ak ste zjedli viac dobrôt, než bolo rozumné, nemá zmysel sa tým trápiť. Výčitky už zjedené jedlo nevrátia, skôr je dobré si celú situáciu uvedomiť, rozmyslieť si, ako ju napraviť (prechádzkou, cvičením, odľahčenou večerou, jabĺčkom na desiatu namiesto ďalších cukroviniek, jazmínovým či mätovým čajom na podporu trávenia).

A nakoniec to najdôležitejšie: Zabudnite na stres a vyčistite si hlavu. Ako hovorí Iva s Hankou: „Zabudnite na to, čo si myslíte, že sa od vás tradične očakáva, a zariaďte si Vianoce tak, aby boli spokojní všetci ‒ aj vy. Rozdávajte úsmevy, nalaďte sa pozitívne a buďte v kondícii, fyzickej aj duševnej. To je totiž to najlepšie, čo môžete na Vianoce nadeliť sebe aj ostatným.“

 


Zdroj: Flickr.com
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články