Práve čítate

5 rozdielov medzi ženskou a mužskou výchovou detí

2638  
Zdieľať: 

5 rozdielov medzi ženskou a mužskou výchovou detí

Ľudstvo má od nepamäti zabehnuté vzory: Muž loví mamuty a žena sa stará o jaskyňu a o deti. Spoločnosť je dnes však inde. Mamutov už vonku veľa nepobehuje a ženu, ktorá sa v jaskyni stará o deti, bude hnať sociálka na súd.

1. 12. 2017 3 min. čítania Dominik Landsman
5 rozdielov medzi ženskou a mužskou výchovou detí

Ako sa spoločnosť vyvíjala, vyvíjalo sa aj postavenie žien a mužov. Nebudeme sa zaoberať genderovou rovnosťou, ktorú si vynútilo zopár feministiek, ale zameriame sa na výchovu dieťaťa. Muži dnes už nemusia iba loviť mamuty. V dnešnej dobe sa aj muži vedia postarať o dieťa. Stále síce hrajú prím matky, pretože majú prsia, materské mlieko, hormóny a podobné veci, ale muži im usilovne sekundujú. Otec na rodičovskej dovolenke už nie je žiadne tabu, ba dokonca sa nebojím povedať, že vo výchove existujú aspekty, ktoré muži zvládajú lepšie než ženy.


Zdroj: Flickr.com

 

Volnočasové aktivity

Rozdiely tu môžem vypozorovať priamo u mojej manželky. Keď sa hrá so synom ona, snaží sa s ním hrať tak, aby sa pritom aj niečomu priučil. Napríklad, aby spomenuli farby, naučil sa čísla, písmenká a podobne.

Keď sa hrám so synom ja, sme rytieri, čo skolia draka, hráme doma vešiakmi hokej alebo kladieme pasce na dinosaury.

Nemôžem si pomôcť, ale môj prístup k voľnočasovým aktivitám sa mi zdá lepší. Z pohľadu malého dieťaťa sa budem radšej hrať na rytiera než sa formou nejakej akože hry učiť písmenká.

Zločin a trest

Dneska je strašne moderné deti moc netrestať. Proste sa im pokúsiť vysvetliť, čo urobili zle, a nabádať ich, aby to už nerobili. Božemôj, to je hrozba ako hrom. Úplne to vidím. Malý Janko rozbil kameňom výklad a bojí sa ísť domov, aby mu mamička nepovedala, že to, čo urobil, je zle, a bude ho nabádať, aby to nabudúce nerobil.

Nie som zástancom fyzických trestov, ale občas si to situácia vyžaduje. Kým moja manželka trpezlivo mladému vysvetľuje, že mlátiť vareškou do steny nie je pekné, ja ho hneď potom, ako to urobí znova, vezmem a dám mu po zadku (samozrejme s láskou). No a problém je vyriešený.


Zdroj: Flickr.com

 

Oblečenie

Ženy sú z nejakého dôvodu fascinované módou. Ak chce ísť matka s dieťaťom von, starostlivo mu vyberá oblečenie. Aby tričko ladilo s nohavicami. Aby ponožky neboli príliš krikľavé a tak ďalej. To trvá strašne dlho.

Zato otec vezme prvú vec, ktorá mu padne pod ruku, ešte toľko nesmrdí a fľaky na nej sú ešte únosné, dieťa do nej navlečie a ide sa von. Veď načo sa s tým babrať.

Prehnaná starostlivosť

Ilustračný príklad: Matka sedí na lavičke. Dieťa sa hrá na ihrisku. Dieťa beží a spadne. Matka okamžite vybieha s nárekom: „Božemôj, Janko, nie je ti niečo?“ Pribehne k Jankovi, láskyplne ho zdvihne a boľačku mu pofúka. Potom mu za odmenu kúpi lízanku. Takto však z Janka chlap nikdy nevyrastie. Keď je s dieťaťom na ihrisku otec a dieťa spadne, aplikuje inú metódu. Otec: „Žiješ?“ Dieťa: „Hej, žijem, ale mám odreté koleno.“ Otec: „A môžeš chodiť?“ Dieťa: „Môžem.“ Otec: „Tak vstávaj a pokračuj v hraní.“Potom sa otec oprie o lavičku a ďalej si na mobile prezerá výsledky futbalových zápasov.

Fyzická sila

Otcovia sú proste silnejší. Zatiaľ čo sa strhaná matka vlečie z obchodu, v rukách ťažké tašky s jedlom a na zemi urevané dieťa, ktorému sa nikam nechce, pretože ho bolia nožičky, matka na pokraji síl prepadne hysterickému výstupu, tak otec to schytí za úplne iný koniec. Tašky s nákupom vezme do jednej ruky, plačúce dieťa za nohu do druhej ruky, prípadne kolobežku ponesie medzi zubami a ide sa domov, kde malý nespratník dostane výprask.

Zdroj: Flickr.com
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články