Práve čítate

Joga je skvelá aj pre malé deti

2428  
Zdieľať: 

Joga je skvelá aj pre malé deti

Predstavujete si jogu ako pomalé cvičenie náročné na koordináciu a sústredenie, ktoré je pre deti nudné a náročné na zvládnutie? Nenechajte sa zmiasť! Joga je pre deti veľmi prirodzená a dokáže zabaviť aj hyperaktívnych jedincov. A pretože my s ňou máme len málo skúseností, rozhodli sme sa na túto tému vyspovedať povolaného človeka, ktorým je Aneta Králová, lekárka na oddelení detskej rehabilitácie v Motole a zároveň lektorka detskej jogy.

27. 1. 2016 3 min. čítania Sexy Mamas
Joga je skvelá aj pre malé deti

Aký je rozdiel medzi klasickou jogou a jogou pre deti?

Detská joga využíva hlavne prirodzený pohyb detí, cvičí sa formou hry, využívajú sa riekanky, pesničky, rozprávky. Veľa pozícií kopíruje vývoj dieťaťa v prvom roku života – mačička, psíček (medveď), stolička. Pre deti je často intuitívna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Od akého veku je detská joga vhodná?

Niektoré prvky možno cvičiť už od prvého roku, len čo deti začnú samy chodiť – mačička, psík, lezenie po štyroch. Lekcie detskej jogy by som odporučila od 3 až 4 rokov v závislosti od vyspelosti dieťaťa, jeho schopnosti spolupracovať a fungovať v kolektíve.

Aké neduhy možno detskou jogou odstrániť

Veľkou výhodou detskej jogy je jej komplexnosť. Pracuje s celým telom, s dychom, emóciami. Pomáha upraviť chybné držanie tela, zlepšuje zapojenie brušných svalov a napráva ploché nohy. Okrem toho rozvíja stabilitu, rovnováhu a koordináciu. Učí orientácii vlastného tela, zlepšuje vnímanie tela. V neposlednom rade učí aj správnej technike dýchania a relaxácii.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Je pravda, že joga dokáže odstrániť astmu?

Pri klasickej astme je spúšťačom alergén, ktorý spôsobuje alergickú reakciu – zúženie priedušiek a dýchavičnosť, a najmä náročný a predĺžený výdych. Deti s astmou dýchajú povrchne, neefektívne a často nesprávne používajú  bránicu a brušné svaly. Preto býva astma často spojená s refluxom. Alergickú príčinu joga odstrániť nedokáže, dokáže však zlepšiť dýchacie funkcie, upraviť reflux a zmierniť tak prejavy astmy.

Čo joga a hyperaktivita?

Joga hyperaktívne deti veľmi baví. V hyperaktívnych deťoch je často kopa nevybitej energie a emócií, ktoré chcú von. Keď si s tým dieťa nevie rady, môže sa javiť ako neposlušné. Pokyny ako „Upokoj sa!“, „Nehnevaj!“ a „Uvoľni sa!“ sú pre deti veľmi abstraktné a nedokážu ich splniť, čo môže viesť k ich ďalšej frustrácii a pocitu, že nesplnili úlohu. Deti potrebujú pohyb, akciu – aby sa v nej mohli zastaviť a prejsť do pokojnej fázy. Detská joga preto využíva aktívnu relaxáciu, opäť formou hry.

Pre hyperaktívne deti je ďalšou veľkou výhodou pravidelnosť, drobné rituály a určitá forma stereotypu – vecí, čo poznajú a sú im príjemné. To všetko ponúka joga pod vedením skúseného lektora.

IMG_3421

Ako často chodiť na jogu s deťmi?

Na lekcie detskej jogy deti chodia väčšinou 1- až 2-krát týždenne. Lekcie môžu trvať 15 až 30 minút (aby mamičky neboli nervózne, že deti nevydržia – zo začiatku vydržia len krátko) v závislosti od veku detí. Určite je však možné si s deťmi zacvičiť každý deň. Volila by som potom kratší časový úsek 20 až 30 minút, po túto dobu deti udržia pozornosť a cvičenie ich baví. Rovnako je možné jednotlivé prvky zapojiť do hry alebo bežných činností.

Čo všetko môže joga ovplyvniť u dieťaťa a matky?

Cvičenie by malo byť pre deti aj rodičov predovšetkým radosťou. Keď si mamička povie, že by deti mali cvičiť jogu len preto, že by sa to malo a bude mať stres z toho, že „dnes ešte necvičili“, nebude to fungovať. Aby deti boli pokojné, musia byť pokojní najprv rodičia. Joga potom môže podporiť vzťah medzi rodičom a dieťaťom, priniesť nové nápady pre hru a pre rozvoj detí, rozvinúť detskú fantáziu a v rodičoch prebudiť stratenú hravosť. Zdravo a správne fungujúce telo je potom nemenej dôležitým výsledkom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ak sa chcete o detskej joge dozvedieť viac, pozrite si webovú stránku Českej asociácie detskej jogy alebo webovú stránku Lali jogy. 

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články