Práve čítate

Minigolf je ideálny šport pre celú rodinu

2976  
Zdieľať: 

Minigolf je ideálny šport pre celú rodinu

Máloktorá aktivita zaujme deti, rodičov aj babičku. Pri hľadaní ideálnej rodinnej aktivity na víkend sa možno rozhodnúť pre turistiku (ktorá deti čoskoro omrzí), zbieranie húb (ktoré babička zle uvidí) alebo pre minigolf (ktorý môže zaujať každú generáciu).

18. 4. 2016 3 min. čítania Redakce
Minigolf je ideálny šport pre celú rodinu

Minigolf nemá žiadne vekové ani pohybové obmedzenia. Existujú zmenšené palice pre deti, vedľa ktorých pokojne môžu hrať aj ľudia na vozíčku alebo osoby staršie ako 80 rokov. K minigolfu netreba zháňať ani žiadne drahé športové potreby. Možno si ho zahrať v plavkách rovnako ako v teplákoch, stačí si na ihrisku zapožičať palicu a loptičky a už začať zdolávať jednu jamku za druhou.

Minigolf si len málokto spojí s vrcholovými pretekmi, skôr ho máme spojený s voľnočasovými aktivitami vhodnými do teplého počasia. Napriek tomu sa reprezentanti Českej republiky na medzinárodných pretekoch v minigolfe umiestňujú na popredných miestach. Jednou z najúspešnejších českých reprezentantiek v minigolfe je Dagmar Hirschmannová, ktorá sa v roku 2014 stala seniorskou majsterkou Európy. Spolu s Františkom Nečakalom z TJ MG Cheb nám poskytla o minigolfe zopár informácií.

IMG_9826

Minigolf je pre všetkých

Minigolf je vhodný aj pre tých, ktorí by iný šport robiť nemohli. Stačí len udržať palicu, fyzická kondícia nie je dôležitá, dôležitá je koncentrácia. Práve vďaka prístupnosti a nenáročnosti minigolfu možno na ihriskách stretnúť aj rodiny s tromi generáciami. „Nepoznám iný šport, v ktorom by to tak bolo. A navyše sa hrá vonku,“ potvrdzuje výhody minigolfu Dagmar Hirschmannová.

Vybavenie

Aby sme začali hrať minigolf, viac-menej nič nepotrebujeme. Stačí pekné počasie, palica a loptičky, a ak budeme chcieť profesionálnu radu, vždy nám niekto poradí. Hrať však možno aj bez profesionálnej pomoci.

Keď nás minigolf zaujme, môžeme si kúpiť vlastné vybavenie a zapísať sa do minigolfového klubu. Palica stojí okolo 80 EUR a základná sada 10 loptičiek cca 130 EUR. Minigolf je prístupný aj vďaka tomu, že vybavenie vydrží počas celej profesionálnej kariéry.

IMG_9876

Pravidlá

Pre hru stačí poznať základné pravidlá − pre každú dráhu existuje maximálne 7 pokusov, možno stúpať iba po betónovom ihrisku, po minirgolfovej dráhe nie, a cieľom je dostať loptičku do jamky na druhej strane dráhy. Tým je pokrytý základný prehľad o minigolfe.

IMG_9969

Rady pre začiatočníkov

Správny postoj
Základom správneho úderu je správny postoj. Nohy spolu s natiahnutou palicou, ktorá sa dotýka loptičky, majú tvoriť trojuholník a hráč musí byť zľahka predklonený. Dôležitá je stabilita.

IMG_9934

Správny úder
Palica sa má dotýkať loptičky a do úderu treba zapojiť  plecia, zápästie musí zostať pevné. Očami sledujeme cieľovú jamku, hlavu za loptičkou neotáčame.

IMG_9819

Zásadná je voľba loptičky
V minigolfe sa na rozdiel od golfu používa iba jedna palica, variabilita je tu spojená s loptičkami. Existujú ich tisíce, zatiaľ čo vo „veľkom“ golfe iba jedna. Minigolfové loptičky sa líšia tvrdosťou, každá loptička sa inak odráža a každá letí po dráhe rôzne rýchlo. Podmienok, ktoré ovplyvňujú dráhu loptičky a výsledné úspešné alebo neúspešné zakončenie, je však oveľa viac. Jednou z nich je aj teplota − keď sa loptička zahreje (profesionáli ju zahrievajú v ruke alebo v špeciálnej ponožke zastrčenej vo vrecku na nohaviciach), lepšie sa odráža. Keď ju zasa treba schladiť, aby neprešla ponad jamku, možno ju na chvíľu ponoriť do vody. „Výber loptičky, to už je ťažká alchýmia,“ vysvetľuje František Nečakal.

IMG_9949

Začiatočníkov ako som ja, bude viac zaujímať farba loptičky. Ak chceme nejakú jamku zahrať lepšie ako náš protihráč, poradí nám bodovacia tabuľka obsahujúca odporúčanú farbu loptičky.

Po osvojení týchto základných pravidiel už nič nebude stáť medzi nami a úspechom v minigolfe. Vášeň pre minigolf možno preniesť aj na našich najbližších, s ktorými potom možno spoločne tráviť čas na čerstvom vzduchu. A kto vie, možno z detí vychováme budúcich majstrov. „Keď minigolfu niekto podľahne, zväčša ho nasleduje aj zvyšok rodiny. Tak vznikajú minigolfové klany. A majstri väčšinou pochádzajú práve z takýchto minigolfových rodín.“

IMG_9857

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články