Práve čítate

Čas aktoviek je späť! Rady od fyzioterapeuta, ako uľaviť detským chrbátikom

4156  
Zdieľať: 

Čas aktoviek je späť! Rady od fyzioterapeuta, ako uľaviť detským chrbátikom

So začiatkom školského roku sa ma rodičia často pýtajú, koľko toho vlastne môžu ratolesti nosiť a čo pre ne môžu urobiť, aby ich chrbátiky trpeli čo najmenej. Väčšinou dávam tieto základné rady.

28. 8. 2023 4 min. čítania Michaela Kačírková
Čas aktoviek je späť! Rady od fyzioterapeuta, ako uľaviť detským chrbátikom

Podľa čoho vybrať aktovku alebo školský batoh a na čo si dať pozor? Nemala by mať vplyv na kvalitu postavenia chrbta dieťaťa a prekážať, tlačiť, ani inak obťažovať pri nosení.

Pri výbere odporúčam dozrieť na dostatočné ergonomické tvarovanie na chrbte aj na ramenných popruhoch. Je dobrá aj väčšia šírka ramenných popruhov, aspoň 4 cm, a aby bolo možné nastaviť dĺžku. Toto všetko zaistí lepšie rozloženie váhy aktovky na chrbte a ramenách. Pomáha tiež bedrový a hrudný pás. Na nákup určite berte deti so sebou, aby si školskú tašku vyskúšali, sedela im na mieru a nebránila v chôdzi s vystretým chrbtom.

Ako spoznáte, že dieťaťu aktovka sedí?

Pri nasadení by mala byť:

  • horná časť tašky približne vo výške ramien
  • spodná časť tašky pod hornou časťou panvy
  • umiestnená v strede chrbta

Taška nesmie na chrbte visieť a jej veľkosť by mala zodpovedať telesnej stavbe dieťaťa- nikdy nie širšia, ako sú jeho ramená.

podle čeho vybrat školní tašku

Akú váhu môže detský chrbát nosiť?

Dôležité je, aby konštrukcia tašky bola čo najľahšia. Zároveň by jej hmotnosť nemala ovplyvniť konštrukčné parametre. Uvádza sa, že by sa váha samotnej tašky mala pohybovať do 800 – 1200 g.

Podľa posledných štúdií nesprávneho držania tela, ktoré má priemerne 40 % detí, bolo odporúčané, aby aktovka, alebo školský batoh, aj s obsahom vážili maximálne 10 – 15 % váhy dieťaťa. (štúdia Zdraví dětí – vadné držení těla 2016 – Státní zdravotní ústav, ČR).

„Môj obľúbený tip je prázdna fľaša na pitie. Do školy zabalím prázdnu a v triede si do nej dcéra napustí vodu z vodovodu. Ak sú vaše deti zvyknuté napr. na šťavu, môžu si do školy doniesť vo fľaštičke len tú a v triede si ju zriediť. Naša škola je úžasná tým, že deťom pripravuje aj desiate, tým nám odpadla ďalšia záťaž.“ – Denisa Ch., mamička

Toľko nevyhnutných školských potrieb… čím chrbtu uľahčiť?

Keď rodičia vidia, čo všetko deti potrebujú nosiť do školy, často si trochu zúfajú. Odporúčam niekoľko krokov, aby chrbát tak netrpel.

Predíďte noseniu zbytočností zvyšujúcich váhu a hlavne mladším deťom denne tašku kontrolujte. Poznáte to, majú toľko záujmov, že ľahko zabudnú vybrať učebnice z predošlého dňa, alebo si medzi zošity schovajú hračky, ktoré potrebujú ukázať spolužiakom. :-) Ak sa to dá, určite nechávajte úbor na telesnú, výtvarné potreby a prezuvky v škole.

„Vždy večer kontrolujem a vyťahujem zbytočnosti (často ich je veľa). Občas nás samotných udiví, čo je dcérka schopná do aktovky napchať – napríklad 6 kníh na čitateľský krúžok. :-)“ – Denisa Ch., mamička

Dôležité je aj usporiadanie tašky vnútri. Najťažšie veci ukladajte čo najbližšie k chrbtu. Predmety, ktoré nie sú rovnomerné, by naopak nemali byť na chrbte, aby dieťa netlačili. Aktovku plňte rovnomerne, aby jedna časť nebola zaťaženejšia ako druhá.

„Naša škola našťastie umožňuje nechávať všetko ťažké v triede. Dcéra si tak vždy nosí domov len to, čo skutočne bude v daný deň potrebovať na učenie a na úlohy. Navyše sme definitívne vyradili pevný obal na zošity, bol zbytočne ťažký. Namiesto toho sme sa doma naučili lepšie ukladať do aktovky zošity, aby sa nekrčili a najťažšie boli vždy pri chrbte.“ – Denisa Ch., mamička

Už predškolákov postupne a nenásilne zvykajte na nosenie batôžteka. Ak na to dieťa nie je zvyknuté a má možno slabšie trupové svalstvo, potom pri nástupe do školy môže denným nosením aktovky nastať pre telo „šok“ a môže sa začať „rúcať“ pred očami.

Nezabúdajte – mení sa celý denný rytmus! Dieťa naraz viac sedí v lavici, menej sa hýbe, sedí pri stole pri písaní domácich úloh. Zamerajte sa aj na správne nastavenie stoličky voči stolu, dobré svetlo, držanie písacích potrieb, apod. V škole to síce neovplyvníte, ale môžete sa na to zamerať doma. Nezabúdajte, aby dieťa malo aj dostatok prirodzeného pohybu.

Ako môže škodiť ťažká taška?

Vysoká alebo nerovnomerná záťaž, aj nevhodný výber aktovky môžu prispieť k vzniku takzvaného nesprávneho držania tela.

K vzniku nesprávneho držania tela patrí najčastejšie neideálny psychomotorický vývoj už v prvom roku života, nedostatok pohybovej aktivity, neskôr nevhodný šport, či nevhodná intenzita športu. Držanie tela môže ovplyvniť aj choroba, úrazy, rýchly rast a ďalšie okolnosti. Nevhodne vybratou taškou, príliš ťažkou alebo neideálne zaťaženou, môžeme toto nesprávne držanie podporiť alebo prispieť k jeho vzniku.

Nesprávne držanie tela sa dá napraviť

Radí sa k funkčným poruchám pohybového systému –  problém je teda vo funkcii. To je dobrá správa! Znamená to totiž, že určitou aktivitou alebo úsilím je možné tento stav zmeniť. Pri tomto probléme sa niektoré svalové skupiny skracujú a iné ochabujú.

Ak už dieťa má nejakú svalovú nerovnováhu, napríklad práve nesprávne držanie tela, odporúčam ho sledovať hlavne v prvých mesiacoch školy. Keby sa držanie tela zhoršovalo, je na mieste konzultácia s lekárom či detským fyzioterapeutom, prípadne si zabezpečiť dvoje učebnice – jedny do školy, druhé domov. V prvých triedach sa nosia hlavne pracovné zošity, ktoré síce toľko neovážia, ale u detí sa každý gram počíta. :-)

sešity do školy

„Veľa vecí máme v dvoch sadách. Kúpili sme napríklad len malý peračník, v ktorom dcéra nosí základné písacie pomôcky. Keďže miluje farby a dvanásť farbičiek jej nestačí (a nám sa zase nechce obmedzovať jej farebné cítenie), má na tú kopu farieb oddelené peračníky (jeden na fixky, druhý na pastelky, doma samostatnú výbavu), ktoré necháva v škole. Domov ceruzky nosí len vtedy, keď ich potrebuje ostrúhať (priebežne to zvláda sama v škole, v piatok je veľká údržba).“ – Denisa Ch., mamička

Hlavne staršie deti niekedy „frajersky“ nosia školskú tašku na jednom ramene. Odporúčam pokúsiť sa deťom vysvetliť, aby ju takto nenosili, pretože vplyvom preťaženia jednej strany tela môžu podporiť vznik skoliózy. Ak už vaše deti takto tašku nosia dlhšie a držia telo v určitej polohe, stále sa väčšinou dá držanie tela okrem správneho nosenia tašky zlepšiť cieleným cvičením.


Michaela Kačírková, fyzioterapeutka so zameraním na detskú fyzioterapiu. Absolvovala bakalárske štúdium na Západočeskej univerzite v Plzni, rovnak ako dva najväčšie kurzy týkajúce sa detskej fyzioterapie (Vojtovej metódy a Bobath konceptu). Obe tieto metódy sú celosvetovo uznávané a certifikované. Overené informácie o vývoji detí dáva rodičom prostredníctvom svojho instagramového profilu @detska_fyzio_mama.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články