Práve čítate

Padanie vlasov po pôrode: Musíme sa zmieriť s holými kútmi, alebo sa im dá vyhnúť?

6711  
Zdieľať: 

Padanie vlasov po pôrode: Musíme sa zmieriť s holými kútmi, alebo sa im dá vyhnúť?

Vlasy sú pre väčšinu z nás veľkou pýchou a venujeme starostlivosti o ne veľa času. Je to jedna z vecí, ktorú na nás majú muži radi, takže pre mnohé z nás sú vlasy niečím, do čoho chceme investovať nielen svoj čas, ale aj peniaze. Ako je to ale s vlasmi počas tehotenstva a po pôrode?

1. 2. 2023 6 min. čítania Romana Böhmová
Padanie vlasov po pôrode: Musíme sa zmieriť s holými kútmi, alebo sa im dá vyhnúť?

Ja som s padaním vlasov nemala nikdy problémy. Maximálne som pocítila, že prichádza jeseň – pri česaní som vtedy prišla o pár vlasov. Vždy sa to ale po mesiaci vrátilo do normálu. Veľa mojich kamarátok, ktoré mali deti skôr ako ja, ma ale varovali, aby som sa pripravila na tehotenstvo a mesiace po pôrode.

Každá mala inú skúsenosť, ale mnohé z nich sa zhodli na tom, že kvalita vlasov v tehotenstve bola skvelá. Zhoršenie nastalo pár mesiacov po pôrode, kedy začali vlasy vypadávať (najčastejšie sa to deje medzi 3. a 6. mesiacom po pôrode dieťaťa).

Keď žena otehotnie, tak v prvom trimestri sa hormóny dostanú do ľahkej nerovnováhy a môže sa narušiť rastový cyklus vlasov. Tie potom prirodzene viac vypadávajú. Po treťom mesiaci sa to ale často zlepší – vlasy naopak začnú posilňovať, dostávajú sa do rastovej fázy a ženy hovoria, že sú s vlasmi oveľa spokojnejšie. Majú ich silnejšie, zdravšie a už toľko nepadajú. Deje sa to vďaka opätovnému návratu rastového hormónu vo väčšom množstve.

– Lukáš Rossbach, Institut zdravých vlasů

Všetko majú na svedomí hormóny a fyzická a psychická záťaž. Tieto mesiace po pôrode sú pre všetky z nás náročné, takže sa to prejaví aj na zdraví našich vlasov. Ničoho sa ale nebojte, mne aj mojim kamarátkam sa všetko vrátilo po niekoľkých mesiacoch do normálu a vlasy začali opäť dorastať. Ak sa tak nestane, je dobré sa objednať na krvný rozbor u svojho praktického lekára, prípadne zájsť priamo k odborníkovi na vlasy a vlasovú pokožku – trichológovi.

Druhá vlna vypadávania vlasov väčšinou nastáva po pôrode. Pôrod sám o sebe je fyzicky náročný proces a navyše potom prichádza dojčenie, ktoré so sebou nesie stratu nutričných látok, ktoré by inak mohli pracovať na stavbe vlasov. Najväčšiu úlohu hrá hormonálna nerovnováha, ktorá rastový cyklus naruší a na základe toho pokojne aj 20 % vlasov postihne oddychová fáza, čo klientky často vyhodnocujú slovami, že im „polovica vlasov vypadala“.

– Lukáš Rossbach, Institut zdravých vlasů

 

Aj keď sa vám pár mesiacov po pôrode môže zdať, že vám azda žiadne vlasy na hlave ani nezostanú, nezúfajte, všetko sa po pár mesiacoch vyrovná a vráti do normálu.

Čo podľa mňa ovplyvnilo padanie mojich vlasov?

Aj keď sa každá z nás snaží robiť pre bábätko prvé aj posledné, naša spokojnosť je veľmi dôležitá a odráža sa to aj na spokojnosti bábätka. Snažte sa preto dostatočne odpočívať a zamerajte sa na váš jedálniček.

  • JEDLO: Veľmi dôležitá je správna životospráva. Všade sa dočítate, že aj keď je obdobie po pôrode veľmi náročné, musíme myslieť aj samy na seba. Snažila som sa mať preto vyvážený jedálniček a tiež dostatok zinku, ktorý je pre vlasy dôležitý.
  • SPÁNOK: Ak sa dalo (veľmi často sa teda nezadarilo), odpočívala som. Veľa mamičiek sa v noci poriadne nevyspí a ja som na tom nebola inak. Naučila som sa ale nehanbiť sa a využívať chvíľky, kedy syn spal, a odpočívať s ním. Upratovanie bytu mi (bohužiaľ) nikam neutieklo.
  • STRES: Stres kvalite a hustote vlasov nepridáva. Povedať niekomu „nestresujte sa“ je ľahké, ale sama viem, že mať to tak aj v praxi už taká brnkačka nie je. Ale – vedome som sa snažila sama seba v stresových situáciách upokojovať a pracovať so svojou psychikou (nielen kvôli vlasom).

Kľúčový je prvý polrok po pôrode. To je zhruba obdobie, ktoré telo potrebuje na stabilizáciu hladiny hormónov. Potom sa rastový cyklus spravidla znovu začína obnovovať. Osobne neodporúčam používať v tomto období prípravky na podporu rastu vlasov. Nechtiac sa nimi môže pokožka hlavy ešte viac vysušiť a problém sa tak môže ťahať oveľa dlhší čas, pokojne aj niekoľko rokov.

– Lukáš Rossbach, Institut zdravých vlasů

Ako som po pôrode zmenila starostlivosť o svoje vlasy?

Po odporúčaní mojej kaderníčky som zažala používať kvalitnejší šampón a kondicionér a hlavne prípravky na uľahčenie rozčesávania vlasov. Už dlho tiež používam kvalitnú a šetrnú kefu na vlasy, ktorá ich tak neťahá.

Keď už som s kaderníčkou riešila prípravky na vlasy, zobrala som si k srdcu aj rady týkajúce sa účesov na doma. Keď niečo robím, automaticky si vlasy stiahnem do nedbalého drdolu. Ten ale vlasy ničí oveľa viac, ako keby som si urobila cop a použila naň vhodnú gumičku. Toto som sa teda naučila robiť správne. Zároveň som vlasy nechala odpočinúť od kaderníckych procedúr, ako je napríklad farbenie. To by im v tomto náročnom období veľmi nepomohlo.

V neposlednom rade som čo najviac obmedzila žehlenie aj natáčanie vlasov a opatrnejšie ako inokedy som zaobchádzala s horúcim vzduchom fénu.

Ďalší hormonálny výkyv nastáva v období, kedy žena ukončuje dojčenie. V tomto čase hormóny štartujú a pre vlasy nastávajú oveľa lepšie podmienky pre ich rast.

– Lukáš Rossbach, Institut zdravých vlasů

Ako to mali ostatné mamičky v mojom okolí?

Na skúsenosti s vypadávaním vlasov som sa spýtala mamičiek v mojom okolí. Ako sa ukázalo, všetky sme na tom boli podobne.

Počas tehotenstva som mala vlasy kvalitné, husté, lesklé a nezaznamenala som žiadne vypadávanie. Tesne po pôrode boli vlasy stále kvalitné. Zmenu som začínala pociťovať od 3. mesiaca, kedy mi vlasy začali vo veľkom vypadávať. Každé česanie a umývanie hlavy znamenalo, že prídem o ďalšie vlasy. Vlasy padali aj bez česania, boli úplne všade. Tento stav trval asi do roku dieťaťa.“ – Petra, 35 rokov

Vypadávanie vlasov ma dobehlo s oboma deťmi v 4. mesiaci veku dieťaťa, a teda po 4 mesiacoch plného dojčenia. V tehotenstve mi vlasy nepadali vôbec, boli stále krásne a zdravé. Pri prvom materstve ma vypadávanie trošku vydesilo, avšak po pár mesiacoch sa všetko zastavilo a hustota vlasov sa zase obnovila. Pri druhom bábätku som už bola úplne v pokoji. Vedela som, že vypadávanie nevyhnutne nastane a nedá sa s ním nič robiť. Všemožné tipy, triky a rady som zisťovala od mnohých kaderníčok a dozvedela som sa, že je to hormonálna záležitosť a nemôžem s tým robiť nič, len čakať, kým vypadávanie opäť prestane a vlasy dorastú.“ – Eva, 34 rokov

Vlasy mi začali pri 1. dieťati vypadávať až tak po 5 mesiacoch dojčenia. Najskôr trochu, s tým som aj počítala, ale potom ma vypadané vlasy strašili denne úplne všade (po celom byte, na oblečení atď.) Skončilo to oplakávaním obrovských chumáčov vlasov po každom umytí hlavy a po česaní. Nakoniec sa to zo dňa na deň hodilo do normálu a našťastie sa nevyplnila moja nočná mora, a to, že budem azda úplne plešatá. U 2. dieťaťa už to bolo lepšie.“  – Lenka, 34 rokov

Pomáha s rastom vlasov užívanie antikoncepcie? Veľa žien užíva hormonálnu antikoncepciu, čo simuluje podobnú situáciu, ako keď sa telo nachádza mimo obdobia tehotenstva, či dojčenia. Do tela sa umelo vyplavuje rastový hormón, vlasy teda viac rastú. Zároveň tým ale umelo vyčerpávame rastový potenciál, ktorý má byť rozložený na celý život.

Neodporúčam preto užívať hormonálnu antikoncepciu primárne ako spôsob obnovenia rastu vlasov. Po zhruba 5 6 rokoch užívania sa môže stať, že vlasy začnú zľahka ubúdať a následne pri prípadnom vysadení antikoncepcie sa narušením hladiny hormónov môže dostaviť vyššia miera vypadávania a pomalý rast vlasov.

– Lukáš Rossbach, Institut zdravých vlasů

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články