Práve čítate

Prelom zimy a jari väčšinou prináša kiahne. Očkovať, alebo neočkovať a čo s nimi, keď sa objavia?

2207  
Zdieľať: 

Prelom zimy a jari väčšinou prináša kiahne. Očkovať, alebo neočkovať a čo s nimi, keď sa objavia?

Ovčie kiahne sú vírusové ochorenie, ktoré sa veľmi ochotne šíri medzi deťmi. Staršia generácia ich vníma ako bežnú súčasť nášho detstva. Ale je naozaj nutné, aby aj naše deti prekonali túto nepríjemnú chorobu, pri ktorej im starostliví rodičia maľujú bodky tekutým púdrom po celom tele?

31. 3. 2023 7 min. čítania MUDr. Martina Holičková
Prelom zimy a jari väčšinou prináša kiahne. Očkovať, alebo neočkovať a čo s nimi, keď sa objavia?

Pani doktorka, moje dieťa má nejaké pupienky… Takto začína veľa rozhovorov s rodičmi mojich pacientov, typicky na prelome zimy a jari. To je totiž čas, kedy typicky prichádza vlna kiahní, aj keď posledné dva roky nám ukázali, že všetko môže byť inak. V našom regióne často ešte panuje názor, že kiahne je lepšie prekonať. Že je to síce pre deti a ich rodičov nepríjemné ochorenie, ale nie je vážne. V drvivej väčšine prípadoch to tak naozaj je, ale nesmieme zabúdať na to, že sa môžu objaviť aj vážne komplikácie, ktoré môžu dieťa ohroziť na živote.

Očkovať, alebo neočkovať? To v posledných rokoch rodičia často riešia

Dáta z krajín, ako je USA alebo Japonsko, ukazujú, že plošné očkovanie proti ovčím kiahňam môže byť dobrým nápadom, ako dieťa uchrániť svrbivým vyrážkam, ktoré často sprevádzajú aj vysoké teploty.

Očkovanie tiež znižuje riziko toho, že v dospelosti človek ochorie pásovým oparom, ktorý je vyvolaný rovnakým vírusom. Po prekonaní kiahní totižto „spí“ ukrytý v našej nervovej sústave, a v prípade oslabenia organizmu sa môže „prebudiť“ a prejaviť sa na pokožke hrudníka v podobe drobných svrbiacich a niekedy aj silno bolestivých vyrážok.

Očkovanie nie je hradené z verejného poistenia a je teda v kategórii „nepovinné“, môžete si ho však vyžiadať u vášho pediatra. Ale určite si preštudujte benefity zdravotnej poisťovne, v ktorej máte poistené dieťa, možno práve v tej vašej získate príspevok aj na toto očkovanie. Rozumiem, že niektorí rodičia nechcú deti očkovať v batoľacom alebo predškolskom veku. Odporučila by som to ale zvážiť v prípade, kedy dieťa túto infekciu neprekoná do puberty. Predovšetkým pre dievčatá je rizikové, ak sa prvýkrát stretnú s vírusom kiahní až v čase, kedy sú tehotné.

„V detstve som kiahne neprekonala. Preto keď som vlani na jeseň v škôlke na nástenke našla oznam o ich výskyte v kolektíve, nechala som sa zaočkovať. Manžel na tom bol podobne. Ten zase nevedel, či kiahne mal. Preto si nechal zmerať hodnotu protilátok… a nakoniec rovnako ako ja bežal na očkovanie.“ — Radka S.

Kiahne na začiatku nespoznáte úplne ľahko

… majú totiž dlhú inkubačnú dobu a kým sa prejavia na pokožke, môže sa zdať, že dieťa len niekde prechladlo.

jak poznat neštovice

Ovčie kiahne majú inkubačnú dobu – 2 až 3 týždne. Ďalším nepríjemným faktom je, že pacient môže byť nákazlivý už dva dni pred výsevom typických vyrážok na pokožke, teda v čase, kedy sa ešte nerušene hrá s kamarátmi v škôlke. Po kontakte s nakazeným je teda potrebné byť 2 – 3 týždne na pozore, či sa pupienky neobjavia. Ak si vaše dieťa prinesie zo školy alebo škôlky „suvenír“ v podobe kiahní, v prípade súrodencov musíte čakať ďalšie 2 – 3 týždne, či sa tiež vysypú. A ak to nastane, môže sa potom celé maródenie pretiahnuť na 5 – 6 týždňov. To je za mňa ďalší z dôvodov, prečo môže byť vhodné uvažovať o očkovanie.

Prvé príznaky bývajú nešpecifické a dajú sa jednoducho zameniť s obyčajným prechladnutím. Väčšinou najskôr prichádza bolesť hlavy, únava, objavuje sa aj zvýšená teplota alebo nechutenstvo. Niektoré deti ale majú príznaky mierne alebo vôbec žiadne, takže choroba môže prísť úplne nepozorovane.

„Jeden deň syn behal s palicou po lese a večer išiel spať so skvelou náladou, na druhý deň vstal zdanlivo ľavou nohou a ani sa mu nechcelo do škôlky. Keďže ale nemal teplotu ani žiadne iné príznaky akejkoľvek choroby, vypravili sme ho do škôlky ako vždy. Bohužiaľ, o pár hodín neskôr mi už zo škôlky volali, že si všimli jednu vyrážku, ktorá by mohla byť aj od kiahní. A bola. Na druhý deň už mal vyrážky po celom tele.“
– Marie

Typický priebeh kiahní

  1. Kiahňam môžu, ale nemusia predchádzať príznaky podobné prechladnutiu.
  2. Po niekoľkých dňoch sa na pokožke začnú objavovať drobné ružové fliačiky.
  3. Tie sa postupne zdvíhajú nad úroveň pokožky a vzniká v nich dutinka naplnená tekutinou. Vyzerá ako malý číry pľuzgierik.
  4. Pľuzgierik sa postupne kalí, praská a pokrýva drobnou chrastou.

Kiahne sa objavujú vo vlnách, na pokožke môžu byť teda súčasne prítomné všetky ich štádiá.

Väčšinou sa objavujú na hrudníku a chrbte a často zasahujú až k intímnej oblasti. Zasiahnutá býva aj tvár a vlasy. Na rukách a nohách sa vyrážky vyskytujú menej až vôbec. Prvú vyrážku obvykle objavíte na tvári alebo na trupe.

Spomínate si na tekutý púder?

Ja áno, stála som na malej drevenej stoličke a mamička ma natierala, bolo mi zima a tekutý púder chladil na pokožke. Tak na tento nepríjemný výjav z detstva, ktorý môžete vidieť aj na ilustračných fotkách, už môžete zabudnúť. Momentálne sú na trhu dostupné oveľa vhodnejšie produkty – gély, ktoré zmierňujú svrbenie a netvoria na pokožke biely povlak, pod ktorým sa naopak môžu hromadiť baktérie a cez ktorý tiež nevidíme, či nedochádza k začervenaniu pokožky v okolí kiahní.

Pri horúčkach použite paracetamol

Ochorenie môžu sprevádzať aj vysoké horúčky. Ak má vaše dieťa kiahne, radšej sa vyhýbajte ibuprofenu.

K úľave od horúčky a bolesti hlavy používajte ideálne prípravok s paracetamolom (Paralen, Panadol), použitie ibuprofenu (Nurofen, Ibalgin) môže byť v tomto prípade rizikové. Sú známe vážne, ale našťastie vzácne komplikácie po podaní ibuprofenu pri ochorení ovčími kiahňami. V prípade komplikácií, ako sú vysoké horúčky, zvracanie, silná bolesť hlavy, dýchavičnosť alebo poruchy vedomia sa ihneď obráťte na lekára.

Ako zabezpečiť, aby si dieťa kiahne neškriabalo?

Rozškriabané a infikované prejavy na pokožke sa môžu zahojiť nevzhľadnou jazvou. Môžete ale urobiť niekoľko vecí, ktoré tomu pomôžu predísť.

neštovice

Sčervenanie pokožky v okolí kiahní, nepríjemné silné svrbenie aj bolesť môže značiť, že došlo k tzv. superinfekcii baktériami. Teda že sa nejaká baktéria rozhodla využiť fakt, že je kožná bariéra oslabená. Aby ste tomu predišli, odporúčam:

  • Podávať kvapky s antihistaminikami, ktoré zmiernia svrbenie.
  • Dieťaťu nakrátko ostrihať nechty a dbať na pravidelné umývanie rúk.
  • Tým najmenším pacientom môžete dať na noc bavlnené tenké rukavičky alebo pretiahnuť koniec pyžamka, nebudú si potom škriabať prejavy na pokožke do krvi.
  • Počas celej choroby je namiesto kúpeľa vhodná rýchla sprcha, ktorá môže tiež pomôcť od svrbenia.

„Kiahne sme s trojročným zvládli celkom v pohode kombináciou chladivého gélu na kiahne, histaminikových kvapiek a gumových medvedíkov ako odmeny za každé natretie ;-) Syn sa rád kúpe, preto sme zaradili aj veľmi  krátke kúpele v hypermangáne (tu pozor na dávkovanie!). Najviac postihnutú časť sme si mohli dovoliť nechať bez oblečenia. Najhoršie na celej chorobe pre mňa bolo vymyslieť každodennú zábavu pre akčné dieťa a psychohygienu pre mňa.“
– Marie

Po kiahňach buďte opatrní k pokožke aj s návratom do kolektívu

Keď odznie akútna fáza choroby, to najhoršie máte za sebou. Dbajte ale aj na následnú starostlivosť o pokožku a neuponáhľajte návrat do škôlky alebo do školy.

Starostlivosť o pokožku po prekonaní kiahní je dôležitá. Pokožka môže byť vysušená, preto ju pravidelne natierajte. Do úplného zahojenia a odpadnutia chrást deťom nepripravujte dlhé teplé kúpele, tiež sa vyhnite bazénom a na slniečku chráňte pokožku nepriepustným odevom v kombinácii s opaľovacím krémom s vysokým SFP (30 – 50). Aj v prípade, že dieťaťu nezostali na pokožke viditeľné jazvičky, je potrebné poctivo dbať na ochranu pokožky celú jar a leto po prekonaní choroby. Je to prevencia hyperpigmentácií (tmavých fliačikov) na pokožke.

A kedy môže dieťa späť do škôlky? Dajte mu čas. Ak sú všetky kiahne kryté suchou chrastou, prestáva byť pacient infekčný. Na kolektív to ale ešte nie je. Imunita sa musí z tohto súboja ešte trochu spamätať, po kiahňach bežne vídame vyššiu chorobnosť, ako tomu bolo pred nimi.

A moja rada na záver? Nechoďte, prosím, s deťmi na tvz. Chickenpox party, teda na návštevy k chorým deťom s cieľom nakaziť tie vaše zdravé. Ovčie kiahne môžu mať aj vážny klinický priebeh a nikdy neviete, akú „kartu“ si vyžrebuje práve vaše dieťa. Navyše je taká párty „zoznamka“ aj pre ďalšie vírusy a baktérie, takže si z návštevy môžete priniesť darčekov viac.

MUDr. Martina Holičková


Volám sa Martina, som lekárka a mama. Na Instagrame ma nájdete ako @pediatrie_s_laskou, kde s láskou a rešpektom komunikujem s rodičmi o ich deťoch a riešime nielen zdravotné témy. A prečo „Pediatria s láskou“? Deti sú a vždy boli moja láska. Skoro tri roky práce na detskom oddelení ma presvedčili, že odbor som si vybrala správne. Ale zorientovať sa v množstve názorov, poučiek, odporúčaní, odborných dát, ale aj v skúsenostiach ostatných mamičiek je veľmi náročné, a tak by som rada ukázala, podľa čoho a ako sa rozhodujem ja, vyvrátila niektoré mýty a niekoho napríklad aj inšpirovala.

Urobte radosť vašim najmenším

Urobte radosť vašim najmenším

Výbavičku od oblečenia, hračiek až po nábytok do detskej izbičky nájdete na Tchibo.sk

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články