Práve čítate

Ako odstrániť škvrny od kávy

21718  
Zdieľať: 

Ako odstrániť škvrny od kávy

Káva patrí pre väčšinu ľudí k neoddeliteľnej súčasti ranného prebúdzania a naštartovania do nového dňa. Šálka horúcej voňavej kávy má na našu psychiku až magickú silu. Káva má však aj inú silu, a síce ako prírodné farbivo. Má natoľko intenzívne farbiace vlastnosti, že ju možno používať na farbenie veľkonočných vajíčok a v niektorých receptúrach dokonca aj na farbenie vlasov. Niet teda divu, že škvrny od kávy, hlavne na bielom oblečení alebo na bytovom textile, sú veľkým problémom.

22. 2. 2017 3 min. čítania Redakce
Ako odstrániť škvrny od kávy

Ak sa vám už podarilo rozliať kávu na obľúbený obrus, obliečky, košeľu, ktorú nosíte do práce, alebo príjemný vlnený svetrík, držte sa niekoľkých základných zásad a skúste niektorý z nasledujúcich postupov. Vystačíte si s bežnými potravinami a domácimi prostriedkami.

Zásada č. 1: Včasný zásah je polovica úspechu

Nikdy nenechajte škvrnu zaschnúť. Čím rýchlejšie sa kávovú škvrnu budete snažiť vyprať pod vlažnou vodou, tým je väčšia pravdepodobnosť, že po nej nezostane nepríjemný hnedastý fľak.

Zásada č. 2: Nikdy sa na začiatku čistenia nepoužívajte horúcu vodu

Čerstvú kávovú škvrnu čistite pomocou handričky v studenej alebo vlažnej vode. Zásadne nepoužívajte horúcu vodu, ktorá by škvrnu hlbšie zapustila do vlákna a zaprala by ju. Horúca voda pomôže až v druhej fáze odstraňovania škvrny.

Zásada č. 3: Škvrnu nikdy nedrhnite!

Pri odstraňovaní škvrny pod vodou nie je žiaduce príliš trieť vrstvy textilu o seba. Mohli by sa tak zničiť textilné vlákna. V prípade škvrny na koberci alebo pohovke je vhodné škvrnu čistiť handričkou, ktorá pri jemných stláčavých pohyboch tekutinu nasaje. Dôležité je pohybovať handričkou iba po škvrne a nie mimo nej, aby sa škvrna ďalej nerozširovala.

Zásada č. 4: Škvrnu čistíme od vonkajšieho okraja do stredu škvrny

Je dôležité neprepadnúť panike a aj v prípade vyliatia kávy na koberec čistiť škvrnu premyslene a systematicky. Škvrnu vždy čistite od okraja do stredu. Tak zabránite jej ďalšiemu rozšíreniu a zároveň ľahko vyčistíte najskôr menej zašpinený okraj škvrny a potom sa môžete sústrediť na ťažšie odstraňovanie škvrny v strede.

Zásadné základy odstraňovania škvŕn už poznáme, tak sa teraz poďme pozrieť na konkrétne postupy. Nám sa najviac osvedčili nasledujúce:

kava_skvrny-4

Citrónová šťava

Je všeobecne známe, že citrónová šťava má skvelé čistiace vlastnosti. Inak je tomu nie je ani u škvŕn od kávy. Škvrnu stačí pokvapkať citrónom, cca 10 minút nechať pôsobiť a potom vyčistiť vlažnou vodou alebo vlhkou handričkou.

kava_skvrny-10

Ocot

Vínny ocot je pre svoje chuťové, konzervačné, dezodoračné a čistiace vlastnosti často nazývaný pokladom domácnosti. Stačí ho nastriekať na škvrnu od kávy, chvíľku nechať pôsobiť a potom oblečenie štandardne vyprať, aby sme sa zbavili octovej arómy. 

kava_skvrny-12

Jedlá sóda

Snáď každá dobrá gazdinka vie, že jedlá sóda dokáže zázraky. Urobte si v hrnčeku z jedlej sódy a vody kašičku a tú naneste na škvrnu. Nechajte pôsobiť, pokojne aj celú noc, a potom oblečenie preperte. Ak sa škvrna nachádza napríklad na koberci, potom kašičku urobte hustejšiu a druhý deň vyschnutú jedlú sódu jednoducho vysajte vysávačom.

kava_skvrny-8

Peroxid vodíka a glycerín

Ak už škvrna zaschla, potom na ňu naneste najprv glycerín, následne horúcu vodu a nakoniec peroxid vodíka. Budete prekvapení, ako táto kombinácia funguje.

Na záver každého vyššie uvedeného postupu nezabudnite textíliu dôkladne vyplákať v studenej vode.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články