Práve čítate

Ako na upratovanie kúpeľne ekologickými prípravkami

6015  
Zdieľať: 

Ako na upratovanie kúpeľne ekologickými prípravkami

Jedným z novoročných predsavzatí by malo byť kompletné ekologické upratovanie domácnosti. Upratovanie aj hygiena sa začínajú v kúpeľni, preto si táto miestnosť žiada našu niekoľkonásobne väčšiu pozornosť. Napriek tomu nie každý čistiaci prostriedok a prípravok dosiahne žiadaný efekt.

24. 1. 2017 3 min. čítania Redakce
Ako na upratovanie kúpeľne ekologickými prípravkami

Aj drahšie umývacie saponáty často nedosiahnu želaný výsledok, akurát za ne minieme s vidinou sľubovaného zázraku viac peňazí, než je potrebné. To však nie je vôbec nutné, pretože rovnako dobre nám poslúžia prírodné prostriedky. Stačí mať len zopár základných surovín, na ktorých ušetríme a zároveň s nimi kvalitne upraceme.

Hoci ekologické prípravky tiež nemusia vždy fungovať na sto percent, tak každopádne:

  • Sú lacnejšie.
  • Chemicky neznečisťujú prostredie, v ktorom bývame.
  • Na rozdiel od chemických prostriedkov ekologické neničia baktérie, ktoré k životu potrebujeme.
  • Ekologické prostriedky neškodia nášmu zdraviu a nemôžeme sa nimi priotráviť.
  • Voda, ktorá ďalej putuje mimo nášho domova, cestou nespôsobí žiadne chemické škody.
  • Pri ich použití sa nemusíme obávať alergických reakcií.

ocet 1

Ocot

Ocot je odveká a nekonečne ospevovaná neutralizačná látka. Hoci sám osebe nemá práve príjemný pach, dokáže pohltiť ostatné pachy a napokon aj jeho pach zmizne.

Na čo ocot použiť: Ako kyselina ničí vápenné usadeniny na väčšine povrchov. Účinne ničí aj plesne a ďalšie parazity v kúpeľni, napríklad v kombinácii so soľou a citrónom.

Nepoužívajte: S meďou a ďalšími kovmi ocot reaguje a spolu zozelenajú.

Dávkovanie: Ocot môžete naliať na špongiu alebo do rozprašovača, z ktorého sa bude lepšie dávkovať. Nastriekajte ho na usadeninu alebo na pleseň, nechajte zaschnúť, opäť nastriekajte a potom dočista utrite.

soda 1

Jedlá sóda

Sóda síce nie je prírodná v pravom slova zmysle, je však bežne používaným prípravkom v domácnosti.

Na čo sódu použiť: Možno ju použiť tak na pečenie, ako aj na bielenie zubov, prečo teda nepridať ďalší tip na jej využitie. Jej bieliace účinky využijete, ak ňou vyčistíte vaňu, umývadlo a ďalšie plochy namiesto čistiaceho piesku.

Spôsob použitia: Zmiešaním jednej dávky sódy a jednej dávky vody vznikne pasta, ktorou ľahko vyčistíte všetky povrchy v kúpeľni. Sóda pomôže aj pri upchatom odpade ‒ nasypte doň tri štvrtiny hrnčeka sódy a tú zalejte pol hrnčekom octu. Po pol hodine odpad prepláchnite horúcou vodou.

olivovy olej 2

Oleje

Drevený nábytok v kúpeľni si vyžaduje intenzívnejšiu starostlivosť. Mnoho olejov, ktoré používame v kuchyni a ktorými si liečime kožné problémy, môžeme využiť pri riešení problémov s nábytkom.

Použitie: Nábytok možno leštiť multifunkčným olivovým olejom. Takmer zázračné sú esenciálne oleje, teda prírodné vonné esencie, najmä tea tree olej. Ten sa hodí napríklad naj na vyleštenie a dezinfekciu záchodovej dosky. Pri upratovaní uprednostnite čistiace prostriedky z mikrovlákna.

jehlici

Ihličie

Vianočný stromček krásne rozvonia celý byt, pre svoje ozdravné schopnosti sa však dá využiť aj po skončení vianočného obdobia. Ako voňavého spoločníka ho možno využiť v aromatických lampách alebo priamo v kúpeli.

Ako ihličie použiť: Po vydrhnutí kúpeľne a vane sódou a neutralizovaní octom vývar z ihličia poslúži ako záverečná voňavá dezinfekcia, ktorá na rozdiel od agresívneho Sava má blahodarné účinky na pokožku aj vlasy, nemusíte sa teda báť podráždenia pokožky.

vsechno 2
Fotografie: Darja Thomasová

Dôležité je však zistiť si podrobnosti o prostredí, ktoré upratujeme, či rozsiahle upratovanie je vôbec potrebné. Ak sa v kúpeľni šíri zápach z odpadu, netreba do neho hneď niečo naliať, ale najprv kúpeľňu poriadne poupratovať a potom vyvetrať. Preto majú výhodu tí, čo vlastnia kúpeľňu s oknom.

Dá sa veľkému upratovaniu predísť?

Vzniku špiny môžeme zabrániť už preventívne, príkladom môže byť dobre čistiteľná předložka v kúpeľni a na WC, ktorú možno prať v práčke a v predsieni rohož na očistenie obuvi a skrinka na uloženie topánok a prezuviek. Veľa nečistôt možno zlikvidovať dôkladným a pravidelným vysávaním a vhodnými utierkami a špongiami, ktoré možno používať úplne suché alebo zľahka navlhčené. Výsledkom takéhoto upratovania môže byť veľká finančná úspora modernej, ekologicky zmýšľajúcej domácnosti.

Ak sa vám ekologické prípravky nechce vyrábať doma, tak vedzte, že šetrné čistiace prípravky už možno zohnať aj v slovenských obchodoch a drogériách. Vyššie uvedené a ďalšie ekologické spôsoby upratovania však nedokážu nahradiť pocit z dobre vykonanej práce.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články