Práve čítate

Ako správne skladovať kávu?

13783  
Zdieľať: 

Ako správne skladovať kávu?

Dobrá správa je, že káva sa nemôže pokaziť. Ale môže sa zmeniť jej chuť, a to nikto z nás nechce. Správne skladovanie kávy nie je veda.

2. 8. 2022 3 min. čítania Katarína Ligačová
Ako správne skladovať kávu?

V mojej kuchyni by ste ťažko hľadali plnoautomatický kávovar, rovnako ako poriadny mlynček na kávu – ani na jedno, bohužiaľ, nemám priestor. Svoju rannú dávku kofeínu si pripravujem vo frenchpresse a namletie kávy teda nechávam výhradne na milé panie predavačky v Tchibo predajni.

Odkedy si viac ako instantnú kávu radšej vychutnám tú mletú, začalo mi vŕtať hlavou jej správne skladovanie. Môže sa káva pokaziť? V čom by som ju mala nechávať? Prečo ju mnohé články neodporúčajú skladovať v chladničke, keď je pre ňu vhodnejšia nižšia teplota?

Na to som sa spýtala priamo odborníčky z Tchibo: Hanky Hryzákovej z oddelenia kvality. Skladovanie kávy nie je zložité, ale niektoré veci ma prekvapili. Ak vás tiež zaujíma, ako správne skladovať kávu a či to práve vy robíte (ne)správne, je tento článok venovaný práve vám.

Káva je (takmer) ako víno

Z Tchibo predajne sme zvyknutí si domov priniesť čerstvo namletú kávu v elegantnom vrecúšku. Hoci by som vás veľmi rada potešila, vrecko je naozaj vhodné iba na prenášanie z bodu A do bodu B. „Určite by som odporučila presypať kávu z našich vrecúšok do vzduchotesnej nádoby. Čím menej káva prichádza do styku so vzduchom a inými pachmi, tým je to lepšie,“ odporučila Hanka Hryzáková.

Moje odporúčanie: Ja si vrecúška odkladám, aby som vedela, po ktorú kávu sa mám vrátiť, a, naopak, ktorú už druhýkrát nekúpim, pretože mi nechutila. Ak sa bojíte, že zabudnete, ako na vás ktorá káva pôsobila, nalepte si na druhú stranu vrecúška poznámku.

Priniesli ste si čerstvo namletú kávu domov, ale v dózičke máte ešte zvyšok inej? Najskôr staršiu kávu spotrebujte, následne nádobu vyumývajte. Na stenách totiž po káve ostáva mastný povlak – ten môže žltnúť a meniť chuť novej, presypanej kávy.  

Ako? Kde? Pri akej teplote?

Stačí si zapamätať, že ku káve by sa nemala dostať vlhkosť, priame slnečné svetlo a iné pachy. V rebríčku dôležitosti si pomyselné prvé miesto teda delia tri aspekty – miesto, nádoba, teplota.

Podstatná je vzduchotesnosť

Nádoba by mala mať vzduchotesné utesnenie, aby káva nestrácala arómu a jej veľkosť prispôsobte množstvu kávy, ktoré spotrebujete. Čím menej vzduchu sa ku káve počas jej uskladnenia, tým to je lepšie.

Tip: využite vákuové nádoby alebo uzávery vreciek.

Pozor na svetlo: tma je ideálna

Materiál, z ktorého je nádoba vyrobená, môže byť rôzny – sklo, keramika, plechová nádoba. „Sklo je fajn, je to inertný materiál a nepridá káve žiadne látky navyše, ale je potrebné vyberať tmavšie sklo.“ Takže ak ste práve k limitke dostali plechovú nádobu a páči sa vám, smelo do toho. Na skladovanie však nie sú vhodné plastové vrecúška, ak už, tak by mali byť určené na styk s potravinami.

Ak zvolíte priehľadnú nádobu (napríklad preto, že je perfektne vzduchotesná), je to v poriadku, ale mali by ste ju mať skôr v tmavej komore či v skrinke ako vystavenú na poličke.

Kam s ňou? Kdekoľvek, kde je +- izbová teplota

Uskladňovaním v priestore s izbovou teplotou nič nepokazíte. Ak máte dobre vetranú komoru, nebojte sa kávu nechávať tam. Nevytvárajte si však okolo rýchlovarnej kanvice kávový kútik, práve tu dochádza k prehrievaniu a pohlcovaniu vlhkosti, čo káve škodí.

Za najhoršie miesto považuje Hanka kuchynský parapet. Schválne, viete po zatiaľ prečítanom texte povedať, prečo to nie je to najvhodnejšie miesto?

Prečo nenechávať kávu na okennom parapete?

Vyhodnotiť kvíz
Vaše výsledky

Ako správne skladovať kávu?

Máte pravdu, deti by kávu piť nemali, ale...

... na správne skladovanie to vplyv nemá. :-) Skúste to pokojne ešte raz.

Vyskúšať kvíz znovu
Vaše výsledky

Ako správne skladovať kávu?

Správne! Slnečné svetlo prekáža...

... ale iba ak mate kávu v priehľadnej nádobe. V opačnom prípade svetlo prekážka nie je. Na parapete však býva slniečko aj teplo, a to je problém vo všetkých prípadoch. Radšej dajte kávu v nepriehľadnej nádobe na menej exponované miesto.

Vyskúšať kvíz znovu
Vaše výsledky

Ako správne skladovať kávu?

Správne! Teplo káve nepristane

Káva by sa mala skladovať ideálne pri izbovej teplote a na parapete býva veľmi teplo ako zo slnka, tak aj od kúrenia. Pokiaľ navyše nemáte kávu v nepriehľadnej nádobe, prekáža aj slnečné žiarenie. Odporúčame si zaobstarať nepriehľadnú nádobu a skladovať kávu mimo zdroj tepla.

Vyskúšať kvíz znovu

Kávu by sme nemali skladovať ani:

  • V chladničke – je v nej vlhko a je plná pachov, ktoré by mohli ovplyvniť chuť kávy a jej kvalitu
  • V mrazničke – prichádza k namrazovaniu, na káve sa vytvárajú kryštáliky ľadu; po jej vybratí by opäť navlhla a rovnako ako v chladničke, aj tu sú prítomné rôzne pachy

Je vlastne úplne jedno, či máte doma namletú kávu, zrnká, instantnú kávu alebo kapsuly. Starať by sme sa o ne mali rovnako – ukladať ich na chladné tmavé miesto, bez prístupu slnka. Instantná káva by nemala byť vo vlhkom prostredí, inak začne hrudkovatieť. Nie je to znak toho, že je pokazená, iba ju skladujete tam, kde by ste nemali.

Využite akciu 2+1 balenie kávy zadarmo

Využite akciu 2+1 balenie kávy zadarmo

Vychutnajte si svoju obľúbenú kávu ešte výhodnejšie! Ku dvom baleniam zrnkovej, mletej či instantnej kávy pridáme majiteľom TchiboCard to tretie, najlacnejšie, zadarmo.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články