Práve čítate

Káva ako rituál: ako, kedy a s kým najčastejšie pijeme kávu?

1708  
Zdieľať: 

Káva ako rituál: ako, kedy a s kým najčastejšie pijeme kávu?

Spoločnosť dokáže polarizovať akýkoľvek jav, pri ktorom sa môžete slobodne rozhodnúť. Výnimku netvorí ani káva. S mliekom alebo bez, s cukrom či s medom, cappucino alebo espresso bez mlieka. Ako sú na tom s pitím kávy Slováci? Čomu dávame prednosť?

19. 2. 2019 4 min. čítania Katarína Ligačová
Káva ako rituál: ako, kedy a s kým najčastejšie pijeme kávu?

Už to nie je iba ranný rituál

Na našom Facebooku sme sa pýtali vás, našich fanúšikov, ako najčastejšie pijú kávu. Samozrejme, odpovede nenechali na seba dlho čakať. Kým niektorí z fanúšikov zobral otázku s humorom a odpovedal „predsa ústami“, väčšina nemala problém napísať komplexný názor na to, ako si doma najčastejšie vychutnávajú kávu oni.

Zo všetkých odpovedí, a že ich bolo naozaj veľa, vyplýva, že káva je stále zaužívaný ranný rituál a niekto bez jej vypitia neodíde z domu. Alebo nezačne pracovať. A niekedy môže tvoriť pomyslené spojenie medzi ľuďmi, ktorí tak často nie sú spolu. Ako je to v prípade Denisky a jej maminy. „Ja a mamina pijeme kávu na diaľku. Ona je doma, ja vo Viedni. Poobede si zavoláme, rozprávame sa a pijeme kávu spolu, ako keby sme boli obe doma spolu.“

Na veľkosti nezáleží

Aspoň ak sa bavíme o tom, akú veľkú kávu pijeme. „Keď som bola na baristickom školení u originál Taliana, ktorý školí pre Filicori Zecchini povedal, že my Slováci pijeme kávu z dvojdecových kýblov. Občas mám pocit, že má úplnú pravdu,“ napísala na našom Facebooku fanúšička Evka.

Je teda správne piť espresso bez mlieka z malej šáločky, ako niekto hovorí – na jeden hlt, alebo si dopriať kávu s mliekom a penou napríklad vo forme cappucina? Závisí to na nás, v pití kávy sa medze nekladú. „Kávu pijem s trochou cukru a s mliekom. Takú trochu pripomínajúcu kakao. Nevadí, že píšu, že sa to tak nemá. Mne to tak jednoducho chutí. Je to taká moja káva. A je jedno, či v behu „na stojáka“ alebo pri knihe, v pohode. Aj tak je to moja chvíľa,“ hovorí o „svojej“ káve Martinka.

Rovnako ako veľkosť kávy, je rozdielna aj jej príprava. Na trhu dnes nájdete stovky kávovarov, každý z nich vie pripraviť iný druh kávy, niektoré fungujú iba na kapsule, pákové kávovary sú fajn, ak potrebujete doma ušetriť miesto ale pri tom vám neprekáža, ak musíte kávu mlieť. A tu sa dostávame k podstate – mnoho z nás si pamätá kávu v sklenenom pohári, presne tak, ako ju pila babička a dedkom počas prázdninového stráženia (alebo pri hocijakej inej príležitosti). „Typické je si dať turka v horčičáku na gumenom obruse,“ napísala Júlia, ktorá nám pripomenula zážitky z detstva.

Káva s chilli a kokosovým olejom

Povedzme si pravdu, aj pitie kávy podlieha trendom. Káva ochutená rôznymi (často dosť strelenými) príchuťami, káva s tonicom, kávové nápoje…je toho viac ako dosť, no nie vždy sa všetko stretne s úspechom.

V diskusii sme si všimli, že sa veľmi často striedali rôzne korenia, ktoré si do kávy Slováci dávajú. Takže ku „klasike“ ako cukor, mlieko, smotana, sa pridáva med, škorica, ochutené likéry, sušené mlieko či kokosový olej. „Najlepšia kávička je raňajšia pri spoločných raňajkách a popoludňajšia siesta je káva so štipkou kardamónu pre úžasný relax…ak sa dá,“ napísala Zuzka. Ďalšiu zaujímavú kombináciu pridáva Bella. „Čierna horúca so škoricou a chilli, plus ghee a kolagén.“

Nemenej dôležité býva to, čo si dáte ku káve. Buď sú to raňajky alebo je to dobrý koláčik. Asi tak máme zafixovanú kávu najčastejšie. Marika začína svoj deň veľmi zaujímavo: „Po prebudení a vypití letnej vody, zjedenia 4 mandlí namočených vo vode od predošlého dňa si uvariť kávičku a v pohode ju vypiť na terase, s pridaním kakaa alebo škorice taktiež poobede s priateľmi.“ Zaujímavý rituál, čo poviete? Katka k tomu pridáva milý rituál jej starého otca. „Po obede si náš 100 ročný dedko dá kávu a Tatranku.“

To, ako si kto kávu vychutná, je na osobnom rozhodnutí. Nech je to na pauze na pumpe, doma pri dobrom koláčiku, u kamarátky, či na návšteve, prajeme vám, nech vám prinesie ten blažený pocit radosti a uspokojenia.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články