Práve čítate

Viete, prečo by ste si k prvej rannej káve nemali zabudnúť dať niečo pod zub?

4144  
Zdieľať: 

Viete, prečo by ste si k prvej rannej káve nemali zabudnúť dať niečo pod zub?

Poviem to úprimne. Bez kávy by sa mi ráno páčilo oveľa menej. Jej vôňa ma prebudí a chuť ma okamžite postaví na nohy. Len na jednu vec som sa musela naučiť nezabúdať: nezamieňať si kávu s raňajkami. Prezradím vám, prečo.

2. 2. 2019 3 min. čítania Marie Bezděková
Viete, prečo by ste si k prvej rannej káve nemali zabudnúť dať niečo pod zub?

Káva patrí k ranným rituálom azda všetkých, čo poznám. Jedna moja kamarátka ju miluje tak, že svoj domáci kávovar pomenovala Matylda. Nie, nerobím si srandu. Podobne je na tom môj priateľ, ktorý si jednu kávičku na ráno jednoducho nemôže odoprieť, a pozerá sa na mňa trochu podozrievavo, že ja si ju dávam až vtedy, keď k nej niečo mám – aspoň koláčik alebo sušienku. Alebo si ju iba doprajem neskôr, až po raňajkách.

Čo sa stane, keď si dáte kávu nalačno?

Dlho ma zaujímalo, prečo mi pitie kávy na lačný žalúdok nerobí dobre, a preto som sa na to spýtala Mgr. Martina Forejta, Ph.D, ktorý sa na Lekárskej fakulte Masarykovej univerzity v Brne zaoberá výživou človeka, preventívnym lekárstvom, hygienou a epidemiológiou.

Jeho odpoveď bude možno znieť až veľmi učene, ale je v nej povedané všetko, čo potrebujeme vedieť. „Pokiaľ ide o pitie kávy nalačno, kofeín a látky vzniknuté pri pražení kávy dráždia žalúdočnú sliznicu a zvyšujú vylučovanie žalúdočných štiav. Kyselina chlorogenová, ktorá sa nachádza v káve, tiež môže byť príčinou zlého znášania kávy u niektorých ľudí,“ hovorí Forejt.

Takže to mám konečne čierne na bielom – káva je skvelá, ale nalačno žalúdok provokuje viac, ako by sa mi páčilo.

Skúste začať pohárom vody

Čo teda s tým? Riešenie je podľa Forejta celkom jednoduché. „Najlepšie je začať ráno najskôr pohárom vody, ktorá nám pomôže pripraviť tráviaci trakt na proces trávenia a až za cca pol hodiny si dať kvalitnú, dobrú kávu s dobrými raňajkami,“ radí nám.

To sú síce dobre mienené slová, v skutočnom svete sa to ale oveľa horšie robí. Zvyk dať si ráno pohár vody si človek prosto musí vypestovať. Keď si ho ale pripravíte k posteli, zdrží vás to len na pár sekúnd, kým sa vyberiete z perín do ranných príprav. Ja som si zvykla zastaviť sa v kuchyni cestou z kúpeľne a už zhruba po týždni mám pocit, že moje telo sa celkovo štartuje lepšie.

„Fajn, ale ja raňajky, o káve ani nehovoriac, nestíham,“ hovoríte?

Voda, pol hodinky počkať, potom raňajky a až potom káva? To ráno stíha len málokto.

Pri vstávaní do práce skoro ráno som sa nechcela raňajkami vôbec zdržovať. Tým mi ale odpadla aj káva, na ktorú som sa tak tešila! Takže som to skúsila takticky: zdravé raňajky (moje obľúbené sú biely jogurt, chia semienka a ovocie) som si jednoducho zobrala so sebou, a k nim si uvarila kávu až v práci.

Plán, ako si kávu vychutnať až po jedle, aj keď doma neraňajkujete:

  • Môžete si, ako ja, zobrať raňajky so sebou a kávu si uvariť až v práci.
  • Môžete si nosiť skvelú kávičku z domova so sebou. Potrebujete len termohrnček.
  • Po kávu sa tiež môžete zastaviť cestou. A hneď si kúpiť aj raňajky – v kaviarňach Tchibo na to nezabúdame a vždy ponúkame niečo dobré pod zub.

Cez víkend sa kávou rozmaznávam

Zatiaľ čo pracovný týždeň býva hektický a veľakrát je počas neho ťažké si kávu naplno vychutnať, víkendy sú na to, aby sme si užili aj to, čo cez týždeň nestíhame. A platí to aj v prípade kávy.

Keď si nájdete chvíľku, kedy vás nikto a nič nebude rušiť, pripravte si kávu vo frenchpresse alebo filter z kanvičky – ten milujem!

Keď mám chvíľku, je fajn si ku káve aj niečo upiecť, jednoducho ako v kaviarni. Vyskúšajte supersyrový twist, domáce maslové sušienky s vanilkou a limetkou, tvarohovú bábovku (podarí sa každý krát!) alebo štrúdľu s domácou zmesou korenia.

A ako to s rannou kávou máte vy?

Patríte medzi typy, ktoré do seba lejú litre tejto opojnej tekutiny aj bez jedla, alebo si doprajete kofeín s mierou a sladkým koláčikom? Podeľte sa s nami na Facebooku.

Na čo si dať pozor


Pri dlhodobom pití kávy nalačno nás môžu podľa Mgr. Forejta dostihnúť problémy so žalúdkom, ako sú zápaly alebo vredy. Hlavne vtedy, keď sa k tomu pridá stres. Môžu sa tiež vyskytnúť bolesti hlavy či problémy s vysokým krvným tlakom, ale aj zhoršená činnosť slinivky brušnej, teda pankreasu. Od zdravotných ťažkostí nie sú uchránení ani tí, ktorí popíjajú  kávu nalačno už dlhé roky, ale cítia sa dobre. Niektoré následky sa môžu prejaviť až neskôr.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články