Práve čítate

Kávové muffiny s karamelovým krémom

6210  
Zdieľať: 

Kávové muffiny s karamelovým krémom

Muffiny pečiem veľmi často. Je to pre mňa taký variabilný recept, ktorý sa dá jednoduchou obmenou pripraviť na veľa spôsobov.

11. 4. 2019 2 min. čítania Erika Pilátová
Kávové muffiny s karamelovým krémom

Nadýchané kakaové cesto s kávou v kombinácii s našľahaným krémom je zárukou pre dokonalý dezert. Jeden kúsok je tak akurát, aby ste zhrešili, a nemali pritom pocit niečoho zakázaného. No a šálka horúcej kávy je samozrejmosťou!

Do cesta na muffiny môžete pridávať napríklad nasekané orechy, čokoládu, kávu, semienka, sušené ovocie… Môžete ich ozdobiť krémom, a nemusíte. Ja ich mám s krémom rada, pretože sa z nich stane luxusný dezert, ktorý urobí väčší efekt, pričom to nevyžaduje až toľko práce. ;-)

Recept na kávové muffiny s karamelovým krémom alebo Kávové cupcaky

Čas prípravy: 40 minút
Čas pečenia: 15 minút

Na 12 kusov potrebujete:

 na cesto:

  • 2 hrnčeky (á 250 ml) hladkej múky
  • 1 hrnček trstinového cukru
  • 1 hrnček cmaru
  • ½ hrnčeka oleja
  • 2 vajcia
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 lyžicu rozpustnej kávy
  • 2 lyžice kakaa

na krém:

Postup:

Do veľkej misy vyklepneme vajcia a spolu s cukrom ich vyšľaháme do peny. Postupne pridávame múku zmiešanú s kakaom, práškom do pečiva a kávou. Do zmesi prilejeme olej, cmar a ušľaháme hladké cesto bez hrudiek. Pokiaľ je príliš husté, pridáme ešte trochu cmaru. Cesto nalejeme do silikónových foriem vytretých maslom. V každej formičke by malo byť cesto asi do dvoch tretín výšky. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme asi 15 minút.

Medzitým v mise vyšľaháme do peny maslo. Ku káve pridáme pár kvapiek horúcej vody a zmiešame. Pridáme ju do masla, premiešame a potom zašľaháme salko. Krém dáme na chvíľu do chladničky, aby trochu stuhol.

Vychladnuté muffiny vyberieme z formičiek a uložíme ich na tácku. Krém dáme do plniaceho vrecúška s ozdobnou trubičkou. Muffiny ozdobíme krémom a posypeme čokoládovou ryžou. Ja ich občas zdobím karamelom s nasekanými orechmi. Je to jednoduché a veľmi efektné. Na panvici nechám rozpustiť asi 100 g cukru. Pridám k nemu nasekané orechy, premiešam a hotovú zmes ihneď nalejem na alobal. Keď hmota stuhne, nasekám ju nadrobno.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články