Práve čítate

8 tipov, ktoré vám pomôžu prežiť pubertu detí

10921  
Zdieľať: 

8 tipov, ktoré vám pomôžu prežiť pubertu detí

Puberta je nevyhnutná. Dieťa sa potrebuje „oslobodiť“ a vyrásť z pôvodnej rodiny, aby sa mohlo stať dospelým. Tento proces býva pre deti aj rodičov bolestný, ale nedá sa obísť. Musí sa jednoducho prečkať.

15. 11. 2019 5 min. čítania Kamila Šemberová
8 tipov, ktoré vám pomôžu prežiť pubertu detí

Tínedžeri svojím správaním veľmi úzko odrážajú situáciu v rodine. Ak majú ako deti s rodičmi pevné puto, rodina je stabilná, rodičia konzistentní – je veľmi pravdepodobné, že aj puberta prebehne relatívne hladko. Pokiaľ sú vzťahy narušené, sú adolescenti v tomto veku náchylnejší k užívaniu alkoholu a drog, k skorému zahájeniu sexuálneho života, príp. aj k násiliu.

„Vnúčatá sú odmenou pre prarodičov, ktorí nezabili svoje deti,“ hovorí sa.

Keďže osobnosť každého z nás sa vytvorí zhruba do siedmeho roku, v puberte už len zbierate to, čo ste do dieťaťa dovtedy vložili. Neznamená to, že by nejaké výchovné pôsobenie z vašej strany už bolo úplne márne, ale zázraky nečakajte. Musíte si uvedomiť, že vaše dieťa vykročilo na cestu k osamostatneniu, na ktorej by ste mu mali pomáhať, a nie mu v nej brániť.

A ako na to?

Ste rodič, nie najlepší kamarát

Asi každý by chcel byť svojej ratolesti najskôr priateľom – vždy mu načúvať, byť k dispozícii, oceniť ho, zbytočne nekritizovať. Lenže z pozície rodiča to vždy nejde. Zakiaľ v priateľstve platí rovnocennosť, medzi vami a vaším potomkom nie je, a ani byť nemôže. Už z prostého faktu, že za neho máte zodpovednosť. Ale on za vás nie. Umenie, ako u väčšiny vecí, spočíva vo vyváženosti. Deľte sa s dieťaťom o radosti a starosti, hovorte spolu, nenechávajte signály bez povšimnutia, zaujímajte sa o jeho kamarátov a ich rodičov, pretože často prežívajú tie isté problémy ako vy a spojenec sa vždy hodí. Ale nebojte sa prejaviť autoritu vo veciach, ako je plnenie povinností alebo zodpovednosť.

Ilustračné foto

Vysoké štandardy pre dieťa aj pre vás

Buďte príkladom. S deťmi sa veľa rozprávajte, ich názor berte do úvahy. Od prírody chcú všetko robiť čo najlepšie, ale musia si sami vybrať, čo ich zaujíma. Pokiaľ dieťa vidí, že má rodič plno koníčkov, plánov a snaží sa robiť svoju prácu čo najlepšie, je pravdepodobné, že ho to bude veľmi motivovať. Pokiaľ vysedávate pri počítači dlho po polnoci, ťažko dieťa presvedčíte, že dve hodiny pred obrazovkou denne sú z hľadiska zdravého životného štýlu akurát. To isté platí o jedle, fajčení, športe a vlastne v podstate o všetkom.

„Najviac mi pomáhalo spomenúť si na to, aká hrozná som bola v puberte ja, a hneď mám viac pochopenia. Chce to veľa lásky a veeeeeľmi veľký nadhľad. Áno a občas pohár vína na nervy.“
Zdroj: FB Tchibo Česká republika

Spoločné jedlo a pomoc v domácnosti

Počas spoločnej večere, či aspoň víkendového obeda máte ideálnu príležitosť sa ako rodina porozprávať. Podporujte deti v rozprávaní zážitkov, radostí aj starostí (akokoľvek ťažké to v puberte bude), sami prispejte, ale viac načúvajte. Netlačte na nich, aby sa zverili, skôr sa snažte zo spoločne stráveného času pri jedle vytvoriť bezpečné prostredie, kde sa jeden zaujíma o druhého. Podporujte ich v pozývaní kamarátov domov či na chalupu. Aj dievča s fialovými vlasmi a piercingom môže byť v skutočnosti veľmi milé a potetovaný chalan zvládne skvelo narúbať drevo. Dieťa u vás nie je v hoteli, malo by sa teda podľa svojich možností zapojiť do domácich prác (ideálne len pokračuje jeho zapojenie zo skoršieho detstva). Raz sa mu to bude hodiť, že vie roztriediť bielizeň do práčky alebo očistiť zemiaky.

Ilustračné foto

Pravidlá pre televíziu, počítač, mobil

Dnešné deti vedia o týchto technológiách oveľa viac ako my. Je teda trochu náročné udržať si prehľad o tom, čo na sieti robia. Každopádne určité pravidlá je možné zaviesť – televízia do detskej izby nepatrí, telefón nepatrí do postele atď. Pravdupovediac, v puberte už je na nastavovanie nových pravidiel trochu neskoro, pokiaľ ich však nastolíte, kým sú deti malé, nebýva to problém. Je to rovnaké ako s rozprávkami – sú deti, ktoré vedia, že počas dňa uvidia Večerníček a ešte možno jednu dve kratšie rozprávky k tomu, a sú s tým v pohode, a sú deti, ktoré trávia pred obrazovkou celý deň. Záleží na tom, na čo ich rodičia navyknú.

Odhodlať sa podporovať zodpovednosť a samostatnosť

Dieťa by malo poznať rodinné pravidlá a vedieť, čo sa stane, pokiaľ ich poruší. Cieľom nie je dieťa pri každej minimálnej príležitosti nachytať pri tom, že robí niečo zle, a potrestať ich, ale naopak, už od útleho detstva predchádzať prípadným konfliktom. Ako? Vnímavosťou a pochopením. Vysvetľovaním princípu príčiny a následku. Pokiaľ niečo rozbijem, musím to opraviť. Keď človek urobí niečo zlé, niekomu ublíži, mal by pocítiť vinu, to je zdravé. Len tak môže situáciu napraviť. Dieťa by vždy malo dostať možnosť napraviť svoju chybu a vyjsť zo situácie so cťou. Ponižovanie nemá vo výchove miesto. Pokiaľ je dieťa rozumné a správa sa zodpovedne, malo by mať postupne čím ďalej tým väčšiu mieru autonómie, čo ale neznamená, že neviete, kde je a čo robí. Poznáte to sami, dôveruj, ale (citlivo) preveruj. Dajte im najavo, že ste tu vždy pre nich.

„Bielkové obdobie… Stále nad všetkým prevracajú oči a nikto ich nechápe.“
Zdroj: FB Tchibo Slovensko

Vyberajte si svoje bitvy rozumne

Pozerajte sa na veci zo širšej perspektívy. Niečo je dôležité viac, niečo menej, niečo vôbec. Neporiadok v izbičke je nepríjemný, zelené vlasy bláznivé, fajčenie je nezdravé, drogy sú problém. Nestrácajte čas a energiu tisíckou drobných bitiev, aj tak nevyhráte, len tým prehĺbite priekopu. Sústreďte sa na dôležité veci, buďte ostražití, vnímaví a citliví. Zákazy vyvažujte pochvalami. Hovorí sa, že jedno pokarhanie by malo byť vyvážené desiatimi pochvalami. To už je trošku vysoký cieľ, ale ak dopustíte, aby vzťah medzi vami a vašimi deťmi v puberte bol vzťahom medzi dozorcom a väzňom, nemáte šancu.

Ilustračné foto

Spomeňte si na to, že aj vy ste boli v puberte

Skúste si spomenúť na problémy, ktoré ste mali so svojimi rodičmi, čo vás štvalo, čo sa vám nepáčilo. Veď vaše deti sú po vás. Mňa napríklad vtedy veľmi upokojilo, keď som si spomenula na svoje drzé odpovede. Síce ma tie „hlášky“ mojej dcéry rozčuľovali, ale aspoň som vedela, po kom ich má.

Nepreháňajte

Keď sa vám dieťa zverí, nezačnite hneď vyvádzať, rozčuľovať sa, nadávať. Dalo vám svoju dôveru, aj keď sa možno dozviete niečo, čo by ste radšej nevedeli, oceňte jeho úprimnosť. Na prípadnú nápravu je vždy dosť času. Najskôr je porozumenie a pomoc, až potom prijatie zodpovednosti, resp. prípadný trest. K tomuto veku patria mnohé prvýkrát, deti si potrebujú veľa vecí vyskúšať, aby zistili, že nie je o čo stáť. Učia sa chybami. Vašou úlohou je ponúkať pomocnú ruku. Keď hneď začnete kričať, už vám nikdy nič nepovedia.

„Nám fungovala hláška: „Ako môže mať takto inteligentné a dokonalé dieťa takto debilných rodičov?“ To tie dievčatá vždy tak nejako pobavilo a bolo zase fajn…“
Zdroj: FB Tchibo Česká republika

A aké veci počas puberty vašich detí pomohli vám?

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články