Práve čítate

Aj zima je skvelý čas na edukačné hry na čerstvom vzduchu

7612  
Zdieľať: 

Aj zima je skvelý čas na edukačné hry na čerstvom vzduchu

V duchu tohto hesla žije mladá rodinka zo Šamorína. Mirka s Fantom a tromi malými dcérkami trávia na čerstvom vzduchu veľa času. Von chodia v každom počasí – keď mrzne, prší alebo je všade blato. Prečo je to podľa nich dôležité?

27. 1. 2020 10 min. čítania Lenka Puzlíková
Aj zima je skvelý čas na edukačné hry na čerstvom vzduchu

„Ako deti rástli a pribúdali, vypozorovali sme, že spoločný pobyt von je bezkonkurenčne ten najlepší program. Deti sa potrebujú vybehať, vyskákať, zašpiniť a skúmať. Vonku je všetko toto dovolené. Keď sme doma, je ľahké skĺznuť do upozorňovania – nebehaj, nedup, nekrič… Všetci vieme, že to nefunguje. Jasné, ani nám sa často krát nechce. Sme ako všetci rodičia malých detí – unavení a nevyspaní.

Od neskorej jesene až do skorej jari, keď príroda spí a počasie nebýva vždy vľúdne, sa však málokomu chce opúšťať vyhriate miestečko na gauči. Práve v tomto období je však podľa Mirky kľúčové neprestať. „Deti si pobyt vonku vždy veľmi užijú. Sú umývateľné a nie sú z cukru, takže trocha dažďa ich nerozpustí. :-) Sme to skôr my, dospeláci, ktorí máme problém vystrčiť nos z domu. Vyhovárame sa na sychravé počasie, bojíme sa o deti, aby neochoreli. Ale je to presne naopak – pobyt vonku za každého počasia je skvelým pomocníkom pri otužovaní dieťaťa a posilňovaní jeho imunity. Naše deti prakticky nebývajú choré a to sa hrávajú v blate, mlákach aj v pieskovisku počas celého roka,“ vysvetľuje Mirka.

Ilustračné foto

Ak sa obávate, že v zime sa okrem sánkovania, lyžovania, stavania snehuliakov, na čo potrebujete sneh, alebo nudných prechádzok nedá vonku nič robiť, máme pre vás tipy na aktivity, ktoré budú mať zaručene úspech aj u vašich detí.

Tipy na 6 hier vonku:

Strom-paráda

Vedia vaše deti, prečo niektoré stromy ostávajú aj cez zimu zelené? Dokážete rozpoznať holé stromy podľa kôry či prvých jarných pukov? Ak nie, skúmajte a učte sa spoločne. V zime možno nespoznáte, ktorý strom je dub, ktorý gaštan, či lipa, ale aj tak si o nich môžete rozprávať.

Vyberte si strom, ktorý budete spoločne sledovať počas celého roka. Ako sa mení? Kedy rašia prvé puky, kedy kvitne? Kedy rozkvitnú prvé čerešne, pod ktorými si zaľúbenci dávajú prvé bozky? Ako sa dajú využiť voňavé lipové kvietky? A čo všetko sa dá vymyslieť na jeseň s gaštanmi! Rok v spoločnosti stromov je pestrý a pre deti veľmi vzrušujúci.

Pomôcky so sebou:

  • Atlas rastlín, v knižke alebo v mobile
  • Foťák, ak chcete zaznamenať život niektorého stromu počas celého roka
Ilustračné foto

Kto tu býva?

V zime sa môžete naučiť veľa nielen o stromoch, ale aj o živých obyvateľoch lesa či parku. Vyzvite deti, aby hľadali zvieratká, ktoré sa dajú vidieť aj v chladnom počasí. Pravdepodobne uvidia iba niektoré vtáky – vrany, vrabce, holuby. Kde sú však také lienky, mravčeky, motýle, dážďovky?

„My koncom novembra s deťmi každoročne uspávame chrobáčiky. Hovoríme spolu o tom, ako a kam sa ukladajú na zimný spánok. Spolu im staviame domčeky, napríklad kôpky lístia alebo drievok. Keď je chuť a nálada, spievame im aj uspávanky. :-) Alebo vymýšľame, ako by mohli vyzerať chrobáčiky z našej fantázie. Ak je to možné, maľujeme chrobáčikov papekmi do blata alebo kriedami na chodník…“ približuje svoje aktivity s deťmi Mirka.

Ilustračné foto

Porozprávajte drobcom, prečo je zima pre mnohé živočíchy náročná a čo musia spraviť, aby si mohli užiť aj ďalšiu jar. Napríklad mravce majú svoje mraveniská vybudované aj pod zemou, kde nie je počas zimy taký chlad. Iné druhy hmyzu, napríklad niektoré motýle, sa zase nasťahujú do rôznych budov. Lastovičky odlietajú do teplých krajov a po skončení zimy sa vrátia. A taký maco v lese sa uloží s plným bruchom na zimný spánok. Vysvetlite deťom, prečo horári dávajú srnkám do krmelcov v zime seno a prečo sa do búdok pre vtáčiky v zime sypú rôzne semienka.

Pomôcky so sebou:

  • Atlas zvierat, v knižke alebo v mobile
  • Papier a pero, aby ste si s deťmi zapísali, nakreslili, aké zvieratká ste stretli a kde. Môžete si potom doma vo voľnej chvíli spraviť mapku vášho mesta a vyznačiť si na nej zvieratká, ktoré tam žijú.

Land art – Prírodné umenie

Pozbierajte počas prechádzky rôzne prírodniny a vytvorte z nich umelecké dielo. Môže to byť domček, stromček, panáčik… Pracujte so snehom, ľadom, blatom, kamienkami, šiškami… Ak svoje dielko vytvoríte na mieste, ktorým prechádzajú ľudia, určite vyčaruje aspoň pár úsmevov na tvári.

Na prechádzku si môžete vziať aj „prieskumnícku tašku“. Môže to byť malé vrecúško na krk, alebo aj batôžtek (podľa preferencií dieťaťa), do ktorého si počas prechádzky nazbiera prírodniny na domáce tvorenie.  Doma s pomocou tavnej pištole a kartónu môžete popustiť uzdu fantázii. Deti rady naliepajú listy, robia panáčikov z gaštanov alebo maľujú na kamienky.  A vám ostane pekná pamiatka na čas strávený vonku.

Pomôcky so sebou:

Ilustračné foto

Čo sa skrýva za horizontom

Naštartujte detskú predstavivosť. Určite aj vy máte vo svojom okolí kopček či kopec, za ktorý nie je poriadne vidieť. Postačí aj vysoká budova. Kto uhádne, čo sa tam deje?

Keďže vy ani deti nevidíte, kto alebo čo sa práve za kopčekom nachádza, môžete popustiť uzdu svojej fantázii. Budú sa tam naháňať dvaja psíkovia, deti hrať s loptou alebo sa tadiaľ bude ponáhľať do práce  pán z vedľajšej ulice? A možno tam budú tri prasiatka stavať svoje domčeky. :-) Či už vytvoríte príbehy skutočné alebo rozprávkové, deti sa zabavia pri ich vymýšľaní a budú zvedavé, kto bol najbližšie skutočnosti.  Môžete si vymyslieť aj odmenu pre toho s najpresnejším tipom.

Pomôcky so sebou:

  • papier a pero, alebo kriedy na chodník, aby ste si zaznamenali tipy
  • hru môžete zmeniť aj na hádanie, čo sa skrýva v diaľke. V takomto prípade si pridajte do batoha ďalekohľad, deti budú z tohto zázraku nadšené.
Ilustračné foto

Mláčky, mláky, niekedy aj ľady :-)

Iste to poznáte sami – pre deti je každá mláčka veľkým lákadlom. Keď na prechádzke nejakú stretnete , zoberte si k nej paličku. Čupnite si k nej a na suché miesto vedľa mláky kreslite paličkou rôzne obrázky. Alebo mláku vyzdobte opadaným lístím. Ak máte nepremokavé topánky, stúpte do mláky a potom na suchom chodníku vytvorte odtlačkami svojich topánok trasu, ktorú majú deti prejsť po vás.

Robte krátke kroky, aby vás mohli stopovať celkom presne. :-)  Môžete si k tomu zaspievať nejakú pesničku – bude to veselý pohľad na deti, ktoré idú ako húsky za vami.

V zime mláčky a mláky radi zamŕzajú a pre malých dobrodruhov niet lepšej zábavy ako testovať hrúbku a odolnosť ľadu. Môžete tiež pátrať po tom, čo všetko okrem mláky zamrzlo. Často sú to aj stopy zvierat, neďaleké blato, kamienky… Ak máte záhradu, zahrajte sa na mrázika vy sami. Spolu s deťmi sledujte, ako sa zo dňa na deň mení voda vo vedre či inej nádobe. Ak vonku vo vode necháte zamrznúť  aj niekoľko malých hračiek, ktoré potom bude treba vyslobodiť, máte o zábavu postarané.

Pomôcky so sebou:

  • nepremokavé topánky
  • palička, pierko na kreslenie vodou
  • malé hračky, napr. z kinderka na zamrznutie vo vode
Ilustračné foto

Privolávanie jari

Aj keď je prvý jarný deň ešte ďaleko, už teraz si môžete naplánovať, ako začnete privolávať jar hneď, ako sa začnú topiť ľady.

Skúste sa s deťmi porozprávať o vynášaní Moreny. Tento zvyk má korene ešte v pohanskom období. Ľudia vtedy verili, že prírodu ovládajú nadprirodzené sily, ktorých konanie sa dá ovplyvniť. Tieto sily podľa nich spôsobovali aj striedanie ročných období. Morena symbolizovala zimu a na to, aby odovzdala vládu svojej sestre Žive, bohyni jari a života, museli ju upáliť alebo utopiť.

Ilustračné foto

„Morenu, bohyňu zimy, si s deťmi môžete zhotoviť aj vy. Použite konáriky, ktoré sa zviažu do tvaru kríža. V minulosti sa tento kríž obaľoval slamou, obliekol do kroja a so spevom odniesol za dedinu, kde ho spálili, hodili do vody, alebo len rozobrali. Vy samozrejme môžete ostať aj pri dvoch paličkách v tvare kríža, ktoré na prechádzke hodíte do potoka. Keď si pri tom zaspievate nejaké jarné pesničky, určite privoláte bohyňu jari a o chvíľu začnú kvitnúť snežienky. :-) U nás v Šamoríne zvykneme Morenu hodiť rovno do Dunaja,“ spomína Mirka na privolávanie jari v minulom roku .

Pomôcky so sebou:

  • vreckový nožík, špagát na stavbu Moreny
  • oblečenie pre Morenu, stačí aj stará utierka, tričko, …

Zábava graduje s počtom detí aj dospelých

Mirka s Fantom a dcérkami sú už dosť veľká skupina na to, aby si pobyt vonku spolu užili do sýtosti, mohli sa naučiť spolupráci, či si zasúťažili. Lenže s ešte väčšou skupinkou býva spravidla aj väčšia zábava, tak pred dvomi rokmi ku svojim aktivitám cez Facebook prizvali aj kamarátov z mesta a z blízkeho okolia a nebránili sa ani tomu, aby sa k nim pridali aj úplne cudzí ľudia so svojimi deťmi. Ich cieľom bolo vytiahnuť rodičov s deťmi von, do prírody, a stráviť spolu kvalitný čas. Skúste to aj vy, možno vás prekvapí, koľko rodín sa pridá a bude chcieť s vami stráviť deň aktívne.

„Vždy, keď vidím tie prázdne ihriská pýtam sa, kde sú tie deti? To sú s nimi rodičia celý deň zatvorení doma? Chceli sme to zmeniť, chceli sme ich vytiahnuť von,“ hovorí Mirka. Svoje aktivity teraz organizujú pod hlavičkou občianskeho združenia Prírodinka. Ak sa chcete inšpirovať aktuálnym dianím v Prírodinke, nájdete ich pod týmto názvom aj na Facebooku.

Ako sa nenechať ničím odradiť

V zime od pobytu vonku neodrádza len chladné počasie, ale aj predstava obliekania, balenia batoha, prípadne hygienickej prestávky na čerstvom vzduchu vo všetkom tom oblečení. Mirka s Fantom nie sú výnimky, ale už sa naučili, že to za to stojí. Vonku je vždy dobre. „Milujeme ten pocit, keď prídeme po niekoľkých hodinách domov, všetci sme príjemne unavení a zvyšok dňa dcérky trávia pokojnou hrou, pretože sa vonku vybláznili.“

Kľúčom k úspechu sú podľa nich tieto tri veci:

1) Vhodné oblečenie

Oblečenie nám pomáha cítiť sa komfortne. Najmä v chladných mesiacoch je dôležité primerane sa obliecť. Niekto zvládne aj menej vrstiev, ale ako vraví Mirka: „Nikto otužilý z neba nespadol. :-) Ak je vám zima, jednoducho si oblečte ešte vrstvu navyše. Chceme si to predsa užiť, nie mrznúť. Pridajte extra ponožky, sveter, teplý šál, čiapku a rukavice. Tvár si natrite krémom, aby vás nevyštípal mráz.“

Naše deti sme nikdy neobliekali viac, ako potrebovali. Keď boli menšie, riadili sme sa radou „plus jedna vrstva“ (oproti počtu vrstiev, ktoré sme mali na sebe my rodičia). A keď už vedeli rozprávať, sami nám povedali, či sa cítia komfortne, alebo sa chcú viac obliecť.

V zime a počas sychravých, daždivých dní sú dôležité dve veci – aby vás vrchné oblečenie ochránilo pred vetrom a vodou. Potom vám pod bundu postačí obyčajný teplý sveter. „Ako vrchnú vrstvu odporúčam softshell, v zime zateplený. Dnes je tento materiál už dobre dostupný. Nosíme ho ako bundu aj ako nohavice. Ľahko dostupné je aj oblečenie do daždivých dní – pogumované nohavice, bunda s kapucňou  a gumáky. U nás v rodine nemá nikto žiadne drahé funkčné oblečenie a zvládame to bez problémov. Dokonca väčšinu našej výbavy zháňame z druhej ruky a ani to nie je problém. Najväčším výdavkom bola asi merino kukla pre bábätko – to je vychytávka, za ktorú dám ruku do ohňa J,“ hovorí Mirka.  A keďže s deťmi nikdy neviete, kedy budú potrebovať hygienickú prestávku, obliekajte ich spôsobom, aby vám táto prestávka priniesla čo najmenšie ťažkosti. Čiže ak im oblečiete otepľováky na traky, nedajte ich pod všetky vrstvy, ale naopak, ako posledné pod bundu. Alebo využite zateplené nohavice s vyšším pásom, pod ktoré nenafúka. Nezabudnite si so sebou zobrať aj hygienické vreckovky alebo vlhčené utierky a igelitové vrecko pre prípad potreby.

2) Jedlo a pitie

Ste oblečení ako cibuľa a aj tak vám je zima? Navarte si doma teplý čaj a vezmite si ho zo sebou do termosky. „Naše deti milujú stolovať pod šírym nebom. A tak im vždy vezmeme čaj v termoske a nejaké malé občerstvenie. Potešia sa , zasýtia, zohrejú. V sychravom počasí sú to drobnosti na nezaplatenie. S plným bruškom sa ľahšie objavuje svet,“ smeje sa Mirka.

3) Hra

Voľná hra je pre deti veľmi dôležitá. Rozvíja ich fantáziu, ale aj schopnosť komunikácie či spolupráce. Ak necháme deti voľne sa hrať, získajú cenné motorické  aj sociálne zručnosti. V neposlednom rade je voľná hra dobrý reset pre hlavu. Stres a napätie potrebujú ventilovať aj naše deti, nielen my.

V zimnom období môže byť náročnejšie dieťa naštartovať – povzbudiť ho, aby sa pustilo do hry. Ak aj vaše deti len s nevôľou púšťajú vašu ruku, má pre vás Mirka niekoľko tipov: „Vždy mám pripravenú nejakú malý výzvu, tzn. drobničku. Napríklad deťom rozprávam príbeh, do ktorého ich zapájam. Príbeh potom prepájam s prostredím, v ktorom sa práve nachádzame. Často to trvá len pár minút, kým sa deti pustia a bežia sa hrať, príbehu v ústrety. Často tiež používam aj obľúbenú hru na hľadanie („Nájdi niečo červené, kovové, okrúhle…“). Alebo ako vraví môj otec – základná výbava každého dieťaťa na prechádzke je „papek“, teda akákoľvek palica. :-) Takže upriamujem pozornosť detí na prírodniny, okolo ktorých ideme – či už sú to papeky, mláky, kúsky ľadu, kamienky… Vo všetkom sa dá objaviť čaro. A ak ho tam nevidíme my, deti určite áno.“

Ilustračné foto

Spoločne strávený čas von má okrem iných aj jeden významný, zatiaľ nespomenutý, benefit – spája rodinu. „Vonku sa vždy veľa rozprávame. Témy sú naozaj rôzne – cez otázky na miesto, kde sa práve nachádzame až po život našej rodiny, otázky o fungovaní sveta… Na čerstvom vzduchu sa nám darí rozprávať akosi voľnejšie, ako doma za kuchynským stolom,“ hovorí Fanto a dodáva: „Vďaka prechádzkam s dcérami mám možnosť lepšie ich spoznať a pochopiť. Potom je jednoduché ušiť im „drobničku“ na mieru – vychádzam z toho, čo ich zaujíma.“

Aj vy teraz túžite vybehnúť von v ústrety Pani Zime a niečo pekné spolu zažiť? Budeme radi, ak vám naše tipy na drobné aj väčšie hry pomôžu premeniť prechádzky v zime na nezabudnuteľný zážitok. Podeľte sa s nami aj o vlastné aktivity, ktoré vaše deti milujú počas zimy a inšpirujte ostatných.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články