Práve čítate

Pomoc, nelieta nám šarkan! Rady, ako ho dostať do vzduchu a návod na výrobu

6029  
Zdieľať: 

Pomoc, nelieta nám šarkan! Rady, ako ho dostať do vzduchu a návod na výrobu

Ako to tak poznám, 9 z 10 rodičov vyrazí s deťmi púšťať draka a skončia fiaskom. Nelieta! Rodičia sú mrzutí, deti smutné a zábava sa končí skôr, ako začala. Možno vám tento rok šarkaniádu zachránim. Mám pre vás návod, ako vyrobiť draka a dostať ho neomylne do vzduchu.

15. 10. 2021 6 min. čítania Denisa Charvátová
Pomoc, nelieta nám šarkan! Rady, ako ho dostať do vzduchu a návod na výrobu

Púšťanie šarkanov je pre mňa neodmysliteľnou súčasťou jesene. Dnes si draka väčšina ľudí nevyrába, dostupných je toľko druhov, tvarov a farieb, až sa z toho oči krížia. Ale ani najkrajší dizajn nezaistí, že šarkan vystúpi do výšky a bude hladko kĺzať po oblohe. Aby dobre lietal, hodí sa vedieť, ako to funguje. Základnou podmienkou je samozrejme vietor. Bez toho to nejde. Dračí “guru” Milan Bárta zo stránky Stavíme draky, vysvetľuje:

„Let je závislý na pohybe vetra proti naklonenej dračej rovine. Vzniká tlak (Fz) a odpor (Fx) podobne ako na krídle lietadla. Obe zložky (Fz a Fx) dávajú výslednú silu R (odpor), tá pôsobí proti ťahu vodiacej šnúry. Dobre postavený drak preto lieta aj pri celkom slabom vetre, pretože jeho plocha, nastavená pod určitým uhlom prúdenia vetra, je nadnášaná.“

šarkan

Aby ste si to predstavili, drak vlastne pláva na prúdniciach vetra tak, ako vidíte na obrázku nižšie. Ale tým dračia veda nekončí! Rolu pri lete hrá aj chvost. Od neho závisí, či sa drak bude hojdať a dobre lietať. Dlhší chvost zaistí pokojný let, ale nesmie byť dlhý príliš. Dĺžka sa riadi veľkosťou draka a rýchlosťou vetra, ale priemerne máva 3 m.

jak proudí vzduch při pouštění draka

Dôležité je aj správne upevnenie vodiacej šnúry. Mali by ste si na šarkanovi pripraviť niekoľko miest (očiek) na jej upevnenie a na základe sily vetra potom šnúru posúvať. Pri silnejšom vetre je potrebné ju posunúť viac nahor, aby drak nezačal zbesilo tancovať a krúžením sa nezrútil k zemi.

jak upevnit pouštěcí šňůru na draka

Drakov je celý rad od jednoduchších až po majstrovské kúsky. Ak s ich tvorbou iba začínate, je lepšie vybrať si ľahší tvar, ako je hviezda, malajský či list. Je ale celkom jedno, s akým drakom začnete. Len myslite na to, že každý potrebuje určitú silu špajlí alebo latiek, ktoré sa musia prispôsobiť jeho veľkosti tak, aby vydržali prehnutie a tlak vetra. Zároveň si drak vždy musí zachovať svoju ľahkú váhu.

Návod na draka „list“, ktorý naozaj poletí

List môže mať tvar štvorca alebo obdĺžnika. Je to menší drak, ktorého zvládnu aj úplní začiatočníci, a to pomerne rýchlo. Menšie deti sa môžu ujať zdobenia. My dnes budeme vyrábať štvorcového.

Budete potrebovať:

  • Poťahový materiál: napríklad baliaci papier, strihový papier z galantérie (s tým sa pracuje veľmi dobre, dá sa kúpiť aj v papiernictve), celofán, mikrotén, hodvábny papier, modelársky poťahový papier
  • 2 x špajľa, lišta či latka 40 – 50 cm s prierezom 2,5 – 4 mm (odporúčam zastaviť sa v modelárskych potrebách)
  • Konopná niť
  • Špagátik na vodiacu šnúru
  • Disperzné lepidlo (osvedčil sa mi Hercules)
  • Farby na pomaľovanie
  • Nožnice
  • Odlamovací nôž
  • Malá ľahká karabínka

co budete potřebovat na výrobu draka

Tipy k materiálom

Poťahový materiál: Musí sa dať napnúť a byť ľahký. Baliaci papier je lacný, ľahko sa lepí a zdobí a je vhodný pre deti. Celofán je síce efektný, ale keď som ho skúšal, veľmi sa neosvedčil, pretože vlhne. Igelit je síce pevný, ale nedá sa lepiť, preto musíte použiť lepiacu pásku.

Špagáty: Vyberte pevné a úmerne veľkosti draka – to platí dvojnásobne pre vodiacu šnúru, kde musíte myslieť na ťah draka aj hmotnosť vlastnej šnúry. Mne sa najlepšie osvedčil, pre strednú veľkosť draka, voskovaný špagátik na vyväzovanie drôtových foriem.

Ako na to:

  1. Pripravte si lišty – obe musia mať rovnakú dĺžku. Poriadne ich k sebe zviažte presne v strede pomocou pevnej, konopnej nite tak, aby vytvorili kríž. Poriadne spoj utiahnite.jak vyrobit draka
  2. Na konci líšt (kúsok od krajov) urobte nožom zárezy, cez ktoré povediete konopnú niť po celom obvode. Vznikne vám tak požadovaný tvar draka. Niť musí byť naozaj napnutá. Možno sa to nepodarí hneď na prvýkrát, ale dajte si záležať, oplatí sa to.návod na draka
  3. Miesta, kde je niť obmotaná okolo latiek, zatrite lepidlom a nechajte zaschnúť. Spoje budú lepšie držať a niť sa vám nevyviaže pri ďalšej práci.lepidlo na draka
  4. Nasleduje poťahovanie. Pripravte si papier a položte naň hotovú konštrukciu. Opatrne si obkreslite tvar draka. Potom k načrtnutému tvaru pridajte asi 1 cm navyše a tvar vystrihnite.obkreslete draka
  5. V rohoch papier ľahko šikmo zastrihnite. Prečnievajúce kraje natrite lepidlom a prilepte cez špagátik obvodovej konštrukcie k plášťu draka.jak lepit draka
  6. Po zaschnutí lepidla draka ozdobte farbami.jak namalovat draka
  7. Zo zvyškov papiera vyrobte chvost. Pripravte cca 25 obdĺžničkov veľkých 5 x 10 cm. Kým ich zviažete, môžete ich pomaľovať farbami. Potom z nich urobte harmoniky a v strede ich naviažte na niť po 10 až 15 cm. Na koniec prirobte strapec, ktorý vznikne rozstrihaním obdĺžnika po takmer celej dĺžke na pásiky a jeho následným zmotaním.mašličky na draka
  8. Chvost pripevnite za dva rohy (nie protiľahlé), z ktorých vediete asi 30 cm dlhé nite (pripevnite ho na mieste ich spojenia).přidělejte na draka ocas
  9. Najdôležitejšia časť – priviazanie závesu alebo tzv. váh. My máme draka uchyteného vo všetkých 4 rohoch, z tých ťaháme šnúrky – závesy do stredu, nad miesto, kde sa pretínajú špajle. Cca 20 cm nad pretnutím závesy zviažeme dokopy. Tento bod je základným bodom na pricvaknutie karabínky na konci vodiacej šnúry. Draka môžeme uchytiť aj len v 3 bodoch, v strete špajlí a za pravý a ľavý horný roh.
  10. Na jeden záves, ktorý vedie do stredu, urobte niekoľko po sebe idúcich očiek. Očká stačí urobiť na hornej polovici závesu. K očkám sa potom bude pripevňovať vodiaca šnúra.

    Pri púšťaní ide o to odhadnúť rýchlosť vetra a podľa toho voliť sklon. Na to vám dobre poslúžia práve očká na závese, na ktoré môžete pricvakávať podľa situácie vetra vodiacu šnúru. Pri silnejšom vetre posuňte šnúru na váhach nahor, čím zmenšíte uhol nábehu, a zároveň zvýšite stabilitu draka, ktorý nehybne stojí vo vetre.

  11. Na koniec vodiacej šnúry, teda ten, ktorý bude pri drakovi, pevne priviažte malú ľahkú karabínku, ktorú potom budete môcť po očkách precvakávať.karabinka na drakaočka na pouštěcí šňůře draka

Zadovážte si ešte kúsok gumy


Pri nárazovom vetre naviažte 15 až 20 cm dlhú gumu do vodiacej šnúry zhruba 2 až 3 m pred drakom. Drak potom lieta pokojnejšie, pretože pri väčšom náraze vetra guma vyrovnáva ťah, aby sa nepretrhol poťah alebo nezlomili latky.

Podľa návodu vyššie by malo všetko fungovať, ale každý drak môže byť trochu iný a tak mám pre vás návod, ako si urobiť test vyváženosti vášho šarkana:

  1. Naddvihnite draka za miesto, kde sú k sebe zviazané váhy.
  2. Zamotajte chvost tak, aby bol celý vo vzduchu, tým pádom sa ukáže, akou váhou na draka pôsobí.
  3. Ak potom s pomyselnou vodorovnou rovinou zviera uhol 25 – 30 stupňov, je pripravený na let.

Ako púšťať a na čo si dať pozor?

Ako draka vypustiť? Pekne po starom. Vo dvojici.

jak pouštět draka

Jeden drží šarkana, druhý vo vzdialenosti cca 5 až 10 m od neho drží vodiacu šnúru. Keď je šnúra napnutá, druhý sa rozbieha proti vetru a prvý púšťa draka. Keď je dobrý vietor, po pár metroch behu sa môžete kochať úspechom.

Hlavne neprepáľte štart! Na prvýkrát ho nepúšťajte príliš vysoko a skúste vyletieť maximálne do 20 m. Keď uvidíte, že drak lieta pokojne, môžete ho pustiť vyššie. Odvíjajte vodiacu šnúru plynule, bez trhania, ktoré by mohlo viesť ku karambolu. S tým vám môže pomôcť aj naviazaná guma.

Možné letecké problémy a čo robiť:

  • Drak sa naraz nakloní na stranu a padá hlavou dole? Musíte hneď povoliť vodiacu šnúru alebo urobiť niekoľko krokov po smere vetra, kým sa let draka nevyrovná. Až potom môžete nechať draka zase stúpať nahor.
  • Problém sa opakuje? Stiahnite draka na zem a skontrolujte, či je v poriadku hlavne jeho konštrukcia a vyváženie.
  • Drak sa točí v kruhoch? Najlepšie bude predĺžiť chvost alebo pridať na koniec chvosta väčší strapec.

Keď sa zadarí a trúfnete si na pomyselný druhý modelársky stupienok, odporúčam skúsiť malajského draka. Ten je môj obľúbený! Ale zvládnutím listu a malajáka dračia zábava určite nekončí. Aj keď sa to na začiatku môže zdať zložité, verte mi, že radosť a pýcha z vlastnoručne vyrobeného šarkana v detských očiach je na nezaplatenie.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články