Práve čítate

Vyrobte si Piňatu! Môžete ju naplniť sladkosťami alebo do nej zabaliť darček

1508  
Zdieľať: 

Vyrobte si Piňatu! Môžete ju naplniť sladkosťami alebo do nej zabaliť darček

Hľadáte inšpiráciu na netradičnú dekoráciu na oslavu alebo spôsob, ako zabaliť darček inak ako do obyčajnej taštičky? Skúste piňatu podľa môjho návodu. Je krásna a nie je to nič ťažké.

17. 7. 2021 3 min. čítania Natálie Hilgertová
Vyrobte si Piňatu! Môžete ju naplniť sladkosťami alebo do nej zabaliť darček

S piňatou som sa prvýkrát stretla na oslave na Novom Zélande. Síce som ju poznala z filmov, ale uchvátila ma až naživo, s ňou je totiž oveľa väčšia zábava. Kto neviete, čo presne piňata je, tak si predstavte krabičku z relatívne krehkého papiera v ľubovoľnej podobe. Môže mať formu slávnych rozprávkových postavičiek, zvieratiek aj obľúbeného jedla (donuty, ovocie, pizza…).

Namiesto potlače sa piňata zdobí rozstrapkaným krepovým papierom. Najdôležitejší je ale jej obsah. Dovnútra sa skrývajú dobroty, malé hračky, konfety alebo dokonca poukazy pre oslávenca. Tým ale celá tradícia nekončí, piňata sa zavesí do priestoru a oslávenec ju rozbíja palicou, tyčou alebo pálkou a obsah z nej víťazoslávne vypadáva.

Odkiaľ pochádza? Väčšina ľudí si piňatu spája s Mexikom a Južnou Amerikou, ale internet tvrdí, že sa zrodila v Číne, kde mala podobu farebných papierových postavičiek. Tam sa zapáčila Portugalcom a tí ju priviezli do Európy, kde získala talianske meno a potom bol zvyk prevezený do Južnej Ameriky. Tam už ale určitá forma piňaty existovala. Cestou na seba brala rôzne podoby, od papierových postavičiek po keramické hrnce. Trochu si teda lámem hlavu nad tým, kam jej pôvod siaha. Čo viem ale určite je to, že od pradávna táto farebná vec plná malých radostí ľudí baví.

Vyrobte si piňatu!

Táto piňata nebude určená na rozbíjanie, ale môžete ju využiť ako dekoráciu na oslavu alebo do nej netradične zabaliť narodeninový darček aj sladkosti pre deti.

Čo budete potrebovať:

  • Kartóny (používam tie, ktoré mi zostali z rozbalených produktov – je to šetrné k prírode a zároveň je ich gramáž oveľa rozmanitejšia ako tých v papiernictve)
  • Krepové papiere v ľubovoľných farbách (v postupe je farieb 5 – 3 výrazné a k nim čierna a biela pre zaujímavý kontrast)
  • Výkres v jednej z farieb
  • Papierovú lepenku
  • Rolku od toaletného papiera
  • Orezanú ceruzku
  • Nožnice (hodia sa aj malé nožničky na presnejšie strihanie v niektorých krokoch)
  • Orezávač a podložku, na ktorej môžete rezať (stačí aj doska na krájanie)

1. Vytlačte a vystrihnite si šablóny a potom ich obkreslite na kartón

Pozdĺž hrubej čiary režte cez kartón a v miestach, kde je prerušovaná čiara, režte len cca do polovice jeho hĺbky (časti tak zostanú prichytené). Menšie koliesko s jedným dlhým výstupkom je vrchnák. Väčšie koliesko s krátkymi výstupkami je bok piňaty, ktorý bude prilepený na pevno.

návod na pinatu z kartonu

2. Dokončete vrchnák

Vystrihnite si štvorec cca 8 x 8 cm z modrého krepového papiera a nalepte ho na tú stranu vrchnáku, ktorá nie je pri výstupkoch narezaná (2a). Odstrihnite časť krepového papiera okolo výstupkov viď obrázok (2b). Štyri vzniknuté časti rozstrihnite napol (2c). Pod každý výstupok nalepte obdĺžnik z modrého krepového papiera (2d). Časti krepového papiera, ktoré ste v kroku (2c) prestrihli na polovice, teraz nalepujte do stredu (2e). Podľa šablóny si vystrihnite koliesko z oranžového papiera a nalepte ho na stred vrchnáku. (2f)

víčko pinaty

3. Pripevnite vrchnák na krabičku

Do rolky vložte dlhý výstupok tak, aby bol vrchnák na hrane rolky (3a). Výstupok, ktorý je oproti tomu dlhému, ohnite smerom von z krabičky, zvyšné dva ohnite dovnútra (3b). Dlhý výstupok vnútri krabičky prilepte papierovou lepiacou páskou (3c).

diy pinata4. Pripevnite bok piňaty

Výstupky ohnite okolo krabičky zvonka (4a). Pripevnite ich lepiacou páskou (4b). Potom boky poriadne upevnite ďalšou lepenkou. Čím viac lepenky, tým viac vydrží, ale dve vrstvy by mali stačiť (4c).

jak připevnit víčko na pinatu

5. Pripravte si strapce

Odstrihnite z krepového papiera pruhy cca 3 cm široké (5a). Čiastočne krepové rolky rozrolujte a začnite stríhať „ofinku“, strihy by mali ísť zhruba do tretiny šírky rolky (5b). Nakoniec rolky papiera rozrolujte, strapce sú pripravené(5c)!

jak připravit třásně na pinatu

6. Obaľte piňatu

Začnite zospodu, natrite vždy čas rolky lepidlom a potom prikladajte nerozstrihanú časť “ofinky” / riasenia. Rolujte dookola hore po rolke. Keď budete mať dosť veľkú časť z jednej farby, zastrihnite ju a pokračujte s ďalšou farbou. Úplne hore potom dokončite kolo tak, aby na hrane nevykúkala rolka.

jak obalit pinatu

7. Zamaskujte rolku

Pripravte si z krepového papiera prúžky cca 12 cm dlhé a 1,5 cm široké (7a). Začnite ich lepiť na bok piňaty (7b). Skončite farebným prúžkom, ktorý sa vám najviac páči, ten bude totiž najvýraznejší (7c). Zastrihnite prúžky tak, aby končili podobne a neprekrývali poslednú „ofinku“ v celej dĺžke (7d).

jak ozdobit pinatu
Piňatu máte hotovú! Teraz už ju len naplniť niečím, čo majú vaši hostia radi alebo do nej ukryte napríklad darčekový poukaz ako narodeninové prekvapenie. Fantázii sa medze nekladú. Ja najčastejšie plním piňatu lístkami do tomboly, frkačkami, bublifukmi, poukazom na dezert, mapou k pokladu… a nezabudnite ešte pridať pár konfiet, len tak je Piňata kompletná!
ším naplnit pinatu

Dúfam, že sa vám tento kúsok Mexika zapáčil aspoň z polovice tak ako mne a inšpiruje vás k preskúmaniu ďalších zvykov, ktoré má táto krajina v rukáve. Prajem veľa zábavy! Hasta la vista. :-)

Pozrite si foto článok plný mexickej inšpirácie do šatníka aj na stôl a naučte sa pripravovať domáce tacos vrátane kukuričných placiek.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články