Práve čítate

Sopka z jedlej sódy a ďalšie tri pokusy pre deti. Skvelá zábava a navyše praktická ukážka fyziky!

4512  
Zdieľať: 

Sopka z jedlej sódy a ďalšie tri pokusy pre deti. Skvelá zábava a navyše praktická ukážka fyziky!

Milujem, ako nás deti neustále skúšajú svojimi otázkami. Keby ste len vedeli, koľko zabudnutých vecí zo školy už som si vďaka dcére oživila. :-) Teraz u nás najviac frčia fyzikálne pokusy. Skúste to tiež! Je to zábava pre deti, ale priznávam, že aj pre nás, dospelých.

26. 6. 2021 3 min. čítania Marta Syczewska
Sopka z jedlej sódy a ďalšie tri pokusy pre deti. Skvelá zábava a navyše praktická ukážka fyziky!

Dcéra je naozaj zvedavé dieťa a neustále sa ma na niečo pýta. Slová ako „prečo“ alebo „ako“ počujem azda tisíckrát denne. Väčšinou poctivo vysvetľujem, pretože som rada, že sa o veci zaujíma, ale oveľa radšej jej veci ukážem prakticky, aby si ich dokázala lepšie predstaviť (a tiež nás to obe oveľa viac baví). Preto sa doma púšťame do zábavných pokusov, pri ktorých sa hrou dozvie veci, ktoré sa jej raz možno budú hodiť v škole na hodinách fyziky. Štyri z našich pokusov som pre vás spísala v tomto článku. Ktorý vyskúšate?

Vodný vír

Možno vám na prvý pohľad bude tento pokus pripadať obyčajný a veľmi jednoduchý, ale verte, že deti baví! Dcéru odmalička fascinoval vodný vír pri vypúšťaní vane a na tomto pokuse sa jej páči, že ho môže pozorovať v celej kráse.

Budete potrebovať:

  • guľatú misku alebo pohár s vodou
  • prostriedok na umývanie riadu
  • lievik
  • dlhú lyžičku
  • odmerku na nalievanie vody

Ako na to?

Do guľatej misky pridajte prostriedok na umývanie riadov a lyžičkou premiešajte, pokým sa voda poriadne neroztočí. Potom už len pozorujte, ako vzniká vodný vír, hladina sa prehlbuje, ako sa voda točí a vyvíja sa pred tým, ako sa znova ustáli. Potom môžete pokus zopakovať s lievikom. Rýchlo doň nalejte vodu premiešanú s prostriedkom na umývanie riadov a pozorujte.

Do vody niekedy kvapnem trošku modrého potravinového farbiva. Farebný vír často deti baví ešte o niečo viac.


Porozprávajte sa o víre! Vo víre rotuje voda alebo vzduch okolo krivky, ktorej sa hovorí vírová čiara. Čím viac sa k nej voda blíži, tým rýchlejšie sa vír točí. Vďaka odstredivej sile vzniká na hladine priehlbeň. Pokus si môžete ukázať aj v zatvorenej fľaši, v ktorej dnom nahor roztočíte vodu, viečko odstránite a necháte vodu vytekať. Čím viac sa bude voda blížiť k odtoku, tým rýchlejšie sa bude vír točiť.

Čo je ťažšie a prečo olej pláva na hladine vody

Druhý pokus deťom ukáže rozdiely vo váhe alebo hustote jednotlivých predmetov a látok. Pozorujte, ktoré sa udržia na hladine a čo klesne ku dnu.

Budete potrebovať:

  • dva poháre
  • ľubovoľný kuchynský olej
  • najrôznejšie predmety (my sme použili kamienky, cestoviny a sezam)
  • lyžičku

pokusy pro děti

Do vody pridajte niekoľko lyžíc oleja a pozorujte, ako sa tvoria očká na hladine. Potom olej do vody dôkladne zamiešajte a sledujte, ako sa očká opäť ustália na hladine. Do druhého pohára postupne vkládajte rôzne predmety a skúšajte tak, ktoré klesnú ku dnu a ktoré budú plávať. Opäť môžete vodu trošku prifarbiť potravinovým farbivom pre ešte výraznejší efekt.


Ukážte deťom, čo kleslo a čo nie. Rozprávajte sa s deťmi o gravitácii a tiež im vysvetlite, čo práve vďaka pokusu vidia. Olej a voda majú odlišnú hustotu. Olej je ľahší, preto pláva na hladine vody. A rovnako je to s ostatnými predmetmi. Aj keď je napríklad niečo rozmerovo väčšie, môže to vážiť menej a neklesne ku dnu tak rýchlo ako iný menší predmet.

Sopka z jedlej sódy

… jeden z najzaujímavejších pokusov, ktoré som našla na internete!

Na výrobu sopky si vystačíte s obyčajným pohárom a tanierom, ale môžete to dotiahnuť k dokonalosti tým, že všetko dozdobíte alobalom (pohár postavíte do taniera a všetko priklopíte alobalom, v ktorom potom na mieste otvoru pohára urobíte rovnako veľký otvor). Pozor, pokus robte v umývadle alebo na tácke, pretože sopka pravdepodobne pretečie.

Čo ešte budete potrebovať:

  • 3 lyžice vody
  • 3 lyžice jedlej sódy
  • 3 lyžice prostriedku na umývanie riadu
  • 4 lyžice octu

Do kuželu sopky (do pohára) nalejte vodu a rozmiešajte v nej sódu, pridajte prostriedok na umývanie riadu. Do inej nádoby si odmerajte ocot a ten potom rýchlo vlejte do pohára s vodou a sódou. Všetko vypení a bude tak simulovať výbuch sopky! Nebojte sa experimentovať s väčšou nádobou a väčším množstvom surovín, do octu môžete pridať červené alebo oranžové farbivo, aby pena naozaj pripomínala lávu. Keď sa sopka upokojí, rýchlo do nej môžete naliať ďalší ocot a znovu ju tým prebudíte.

pokusy pro děti sopka ze sody


Vysvetlite deťom, čo je to sopka. Tento pokus je taký efektný, že väčšinou ide moje vysvetľovanie princípov úplne nabok. Ak sú ale vaše deti zvedavé a nechajú si pri búrlivej sopke aj niečo rozprávať, priblížte im, čo to je skutočná sopka a ako to v prírode vyzerá.

Odpor vzduchu ukázaný pomocou papiera

Posledným jednoduchým pokusom ukážete deťom rozdiely vo vplyve vzduchu na padajúce  predmety. Nezabudnite si zatvoriť okná! Prievan by priebeh pokusu mohol narušiť.

Čo budete potrebovať:

  • 2 listy papiera (menšie ako A4)

pokusy pro děti

Jeden papier pokrčte, druhý nechajte rovný. Nechajte deti, aby sa postavili na stoličku a pustili nepokrčený papier. Pozorujte, ako postupne klesá k zemi a ako dlho to trvá. Potom proces opakujte s pokrčeným papierom, z rovnakej výšky.

Porozprávajte sa o odpore vzduchu

Porozprávajte sa o odpore vzduchu! Na hladký papier padajúci k zemi pôsobí zospodu tlak vzduchu, čím vzniká prirodzený odpor, ktorý brzdí rýchlosť pádu. Na druhej strane pokrčený papier takú veľkú plochu nemá, padá preto oveľa rýchlejšie. Rýchlosť pádu objektu závisí od toho, aký veľký má povrch. Skvelý pokus na praktickú ukážku a vysvetlenie fungovania odporu vzduchu!

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články