Práve čítate

Ako sa správne starať o zimné oblečenie?

3295  
Zdieľať: 

Ako sa správne starať o zimné oblečenie?

Stačí dodržiavať niekoľko základných rád a bude vyzerať ako nové oveľa dlhšie, než by ste čakali.

13. 11. 2017 3 min. čítania Redakce
Ako sa správne starať o zimné oblečenie?

Vonku sa neúprosne ochladzuje a ak ste zimnému oblečenie ešte stále odolávali, iste už aj vy s myšlienkou naň začínate koketovať. Oprašovať ho však po celom dlhom roku nebýva často radostnou udalosťou. Tiež si zakaždým hovoríte, že tá bunda a topánky, čo si pamätáte, vlani vyzerali oveľa lepšie? Zimné oblečenie pritom predstavuje najdrahšiu časť nášho šatníka, preto by malo vydržať oveľa dlhšie ako jeden či dva roky.

Špina ako hlavný nepriateľ

Veľa ľudí si myslí, že ak svoje zimné oblečenie bude prať čo najmenej, zachová jeho funkčnosť a vzhľad. To je však veľký omyl. Vonkajšie nečistoty aj pot prenikajú do priedušného aj nepriedušného materiálu, a pretože sú agresívne, dokonca môžu naleptávať švy a podlepené spoje. Zanesením membrány sa znižuje priedušnosť materiálu a ten sa potom stáva oveľa menej odolným. Funkčnú bielizeň sa tak odporúča prať zhruba po ôsmich až desiatich dňoch intenzívneho nosenia, vrchné časti odevu stačí prať raz za dva mesiace.

Ako prať

Či už hovoríme o outdoorovom alebo mestskom zimnom oblečení, treba dbať na chúlostivosť funkčných materiálov, z ktorých je ušité. Kým sa teda pustíte do prania, skontrolujte odporúčania výrobcu, predovšetkým či je dovolené výrobok prať v práčke alebo nie; všeobecne však platí, že teplota vody by nemala presahovať 40 °C. Vyššia teplota poškodzuje nielen materiál ‒ zimné oblečenie sa totiž často skladá z vrstiev materiálov s rôznym zložením, a tak by sa mohlo stať, že jeden z nich sa zrazí. Zvoľte program jemné pranie a pred spustením práčky obráťte oblečenie naruby, zapnite všetky zipsy a skontrolujte, či vo vreckách nezostalo nič, čo by bielizeň mohlo v bubne práčky mechanicky poškodiť. 

Aby nepremokavé zostalo nepremokavým

Priezvisko nepremokavé určuje vlastnosti vrchného materiálu, čiže membránu (GoreTex, Dermizax, Gelanot pod.) alebo povlak (PreCip, Aquafoil). Tieto kúsky sú konštrukčne koncipované tak, aby do nich nezatekalo cez švy ani vrecká. Aby sa pri praní zachovala priedušnosť a zároveň nezaniesla membrána, dôležitá je aj voľba pracieho prostriedku. Na klasický prací prášok rovno zabudnite a radšej siahnite po tekutom mydle alebo špeciálnych prípravkoch, ktoré zoženiete v každom outdoorovom obchode.

Sušička nikdy

Ako vám určite potvrdí každá ceduľka od výrobcu, zimné oblečenie nedávajte do sušičky ani na tie najmenšie otáčky. Jemným, zimným a outdoorovým materiálom nesvedčí vysoká teplota sušenia ani silné žmýkanie, ani nešetrná manipulácia. Po praní oblečenie nechajte v práčke nanajvýš krátko vyžmýkať alebo vysať vodu z práčky. Radšej ho nežmýkajte ani ručne a jednoducho ho zaveste na vešiak alebo nechajte odkvapkať a usušiť pri izbovej teplote. Tento proces síce zaberie viac dní, výsledok však stojí za to.

Správna impregnácia

Ak sa snažíte zachrániť staršie kúsky, ktoré už svoje odolné vlastnosti viac-menej stratili, nastal čas na ich ošetrenie impregnáciou. Impregnácia je špeciálny nástrek chemického alebo prírodného materiálu, ktorý zoženiete v každom outdoorovom obchode. Ak ste sa do toho pustili, riaďte sa predovšetkým návodom výrobcu. Všeobecne však platí, že ak s impregnáciou začnete, mali by ste ju pravidelne opakovať, a to aspoň po troch až štyroch praniach.

Uskladnenie po zime

Keď sa zima už končí a vy s úľavou zimné oblečenie zase zhadzujete, nepchajte ho bezhlavo do skrine či vákuových vriec. Zimné oblečenie je síce ťažké a zaberá veľa miesta v šatníku, ak ho však budete krčiť, naťahovať alebo stláčať, poškodíte kvalitu jeho výplne a oblečenie prestane hriať. Oblečenie preto zaveste vyprané a najlepšie aj naimpregnované voľne do skrine, aby materiál mohol voľne dýchať.

Pozor na moly

Čo sa týka zimného oblečenia, nemá väčšieho nepriateľa ako hladné mole. Na tie sú náchylné predovšetkým materiály ako kašmír, vlna a bavlna. Po zime preto dôkladne vyčistite celú skriňu od neporiadku a odstráňte všetky škvrny od jedla a nápojov. Ideálne sú ochranné fólie, ktoré dokážu ochrániť každý kúsok oblečenia. Potom skriňu už iba navoňajte vonnými pascami proti moliam a ak chcete byť naozaj dôslední, používajte vešiakyz cédrového dreva, ktoré mole úspešne odpudzuje.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články