Práve čítate

Menštruácia bez odpadu: Vyskúšali sme pomôcky, ktoré sa používajú zas a znova

11221  
Zdieľať: 

Menštruácia bez odpadu: Vyskúšali sme pomôcky, ktoré sa používajú zas a znova

Začína sa o nich hovoriť čím ďalej častejšie - ekologické varianty menštruačných pomôcok. Naozaj fungujú a hodia sa na bežné používanie?

13. 9. 2022 7 min. čítania Redakce
Menštruácia bez odpadu: Vyskúšali sme pomôcky, ktoré sa používajú zas a znova

V poslednom čase čím ďalej častejšie počúvame o tzv. „zero – waste“ životnom štýle. Znamená to žiť tak, aby sme produkovali čo najmenej odpadu, čo môže byť naozaj výzva. A to sa samozrejme dotýka aj ženskej témy – menštruácie. Väčšina z nás bola odjakživa zvyknutá používať klasické jednorazové vložky alebo tampóny z drogérie. Sú najdostupnejšie, existuje veľké množstvo druhov a značiek a nákupná cena nie je vôbec  vysoká. Navyše – zvyk je železná košeľa.

Druhou stranou veci je ale práve pohľad na to, koľko odpadu, my ženy, používaním týchto pomôcok vyprodukujeme. Často sa spomína aj zdravotná stránka tejto otázky – rieši sa napríklad chemické bielenie jednorazových tampónov, ktoré zase nie je vhodné pre naše zdravie.

Ako teda uľaviť planéte aj svojmu telu?

Rovnako ako pri ostatných veciach, kde sa snažíme hľadať šetrnejšie varianty, sú aj medzi dámskymi hygienickými pomôckami dve najčastejšie cesty. Buď môžeme používať jednorazové produkty z ekologickejších materiálov, alebo sa vrhneme do používania tých, ktoré nám budúslúžiť opakovane. Niektoré kľudne aj niekoľko rokov. To sa často odráža aj na ich cene, ktorá môže niektorých odradiť. Na začiatku človek za nové ekologickejšie menštruačné potreby utratí viac ako za tie jednorazové, ale dlhodobo sa to určite oplatí – zo skúseností to môžeme potvrdiť!

Dámska spodná bielizeň

Dámska spodná bielizeň

Vyberte si spodnú bielizeň na Tchibo.sk

Do e-shopu

Kalíšky a látkovky už dnes používa veľa žien

Keď sa dostaneme v ženskom kolektíve k téme znovupoužiteľných pomôcok, väčšinou sa skupina rozdelí na dva tábory. „To je len pre divožienky!“, ozýva sa často. Ale čoraz častejšie zisťujeme, že ich začína uprednostňovať stále viac žien v celej spoločnosti. Už to dávno nie je také tabu, všeobecne viac dbáme na prírodu a hlavne – s dopytom rastie ponuka. Pomôcky, ktoré dnes môžete (ľahšie ako kedysi) zohnať, už bývajú naozaj kvalitné a pohodlné na používanie. Poďme sa pozrieť na jednotlivé možnosti!

1.Menštruačný kalíšok

Menštruačné kalíšky sa väčšinou vyrábajú z lekárskeho silikónu a v niekoľkých veľkostiach. Okrem klasických tvarov kalíškov, ktoré už sa u nás používajú niekoľko rokov, začínajú prichádzať na trh aj kalíšky v tvare malej mištičky. Fungujú na podobnom princípe a záleží len na osobných preferenciách a vašom tele, čo vám bude vyhovovať.

Všetko o menštruačnom kalíšku

Všetko o menštruačnom kalíšku

Zaujímajú vás podrobnosti o používaní kalíška? Prečítajte si náš článok, v ktorom sa mu venujeme!

Prečítať článok

Menštruačný kalíšok používam už viac ako 4 roky. Prvým impulzom pre mňa bolo spojenie pohodlia a ekológie. Môj záujem o produkciu menšieho množstva odpadu sa postupne vkradol aj do tejto oblasti, do intímnej hygieny a periódy. Som zvedavý tvor, takže som veľmi  dlho neotáľala a ihneď, ako som sa dozvedela o tomto ekologickejšom variante, som ho vyskúšala. Sadol mi na prvú dobrú, trafila som vhodnú veľkosť aj typ. Odvtedy je to pre mňa nenahraditeľný pomocník.

Späť ku „klasickým“ tampónom a vložkám by som sa nevrátila. Okrem toho, že sú tieto produkty bielené chlórom, dráždia sliznicu a v podstate sú menej hygienické ako kalíšok, tak sa cítim jednoducho viac v pohodlí, a ako bonus šetrím planétu a aj svoju peňaženku. – Veronika B. – Weef, travel blogerka

Veronika zároveň pridáva svoje skúsenosti a tipy, ako sa s kalíškom naučiť správne manipulovať, pretože nie vždy to je na začiatku jednoduché a chce to trochu cviku:

Na manipuláciu si človek musí zvyknúť. Mnohým dievčatám zo začiatku príde nechutné a čudné kalíšok zavádzať a krv následne vylievať. Verte mi ale, že vám to po čase bude pripadať ako tá najprirodzenejšia vec na svete. Je to totiž o prístupe k samej sebe, k svojmu telu.

Zavádzanie sa zo začiatku nemusí dariť, takže odporúčam vložku ako akúsi „poistku“. Ku každému kalíšku nájdete presný návod a popis, ako ho zaviesť. Preložíte ho v polovici, zavediete a uvoľníte. Mal by sa rozvinúť a priľnúť. To môžete skúsiť potiahnutím smerom dole. Mali by ste cítiť podtlak. Mimochodom, väčšina kalíškov má na konci akýsi chvostík, ten môžete, čo bol aj môj prípad, postupne skracovať, keď už budete vedieť, ako ho následne vybrať.

Rovnako ako pri iných ekologickejších menštruačných pomôckach je aj pri kalíškoch dôležité dbať na hygienu. Správne sa oň starať, aby nielen dlho vydržal, ale bol tiež pre naše telo bezpečný. Veronika radí:

Dôležité je dodržiavať základnú hygienu, kalíšok pravidelne vyvárať alebo si naň zadovážiť špeciálnu silikónovú nádobku do mikrovlnky. A môj tip na záver: Záchody navštevujte také, kde je priamo umývadlo. Uľahčí vám to vyprázdnenie, umytie kalíška a jeho opätovné zavedenie.

2. Látkové vložky

Látkové vložky veľa žien používa ako „poistku“ ku kalíšku, ale dajú sa nosiť aj samotné. Na trhu je celý rad strihov, farebných prevedení a materiálov. Funkciu plnia vlastne podobne ako jednorazové vložky, ktoré poznáte z drogérie. Čo sa týka údržby, nie je oveľa náročnejšia ako pranie akejkoľvek inej bielizne. A náš tip? Perte ich v sieťke na spodnú bielizeň!

O látkových vložkách som začala uvažovať, keď som si kúpila menštruačný kalíšok. Údajne je to super na striedanie a niekedy sa hodí len tak “pre istotu”. Keď som ich kupovala a začínala skúšať, riešila som dve dôležité veci: Cenu a voľbu materiálu. Čo sa týka ceny, je to potrebné brať ako počiatočnú investíciu. Látkové vložky raz kúpite a používate, kým sa nezačnú trhať – čo trvá veeeeeľa rokov. A k materiálom – nie je to nakoniec také ťažké. Ja mám ako základ kombináciu bambus s bavlnou – tie sú super na denné nosenie, a na noc používam vložky s fleece či PUL vrstvou. Okrem materiálu som hľadala aj rôzne strihy – k niektorým nohavičkám je lepší užší strih. – Andrea K.

Andrea, ktorá sa zaoberá ženským zdravím a podporou žien v období tehotenstva a pôrodu, zároveň dopĺňa užitočné tipy, ako sa vlastne o také látkové vložky starať a aký je naozaj pocit ich nosiť:

Zistila som, že je to celé dosť jednoduché a veľkým prekvapením pre mňa bolo, že som pocítila úľavu nielen v peňaženke, na srdci (čierne svedomie z ekologickej stopy), ale takisto aj v nohavičkách. Oproti jednorazovému nepriedušnému variantu určite necítim žiadne zaparenie a vložku vlastne necítim vôbec, pretože dotyková vrstva je ako nohavičky. A pranie? To je úplná hračka. Večer vložky len opláchnem studenou vodou/postriekam žlčovým mydlom v spreji a v deň skončenia cyklu vyperiem v práčke na 60 stupňov. Periem v ekologickom prášku, aby som vracala do kolobehu “čistú” vodu.

3.Menštruačné nohavičky

Všimli sme si, že začínajú byť celkom trendy! Predstavte si klasické nohavičky, ktoré ale zvládnu plniť rovnakú funkciu ako vložka. V ostatných rokoch sa ich podoba posunula veľmi dopredu. Zoženiete aj také, ktoré v podstate nerozoznáte od „normálnych“ nohavičiek, vyzerajú na tele pekne a hlavne – vážne fungujú!

O tom, ako rastie ich popularita, svedčí aj to, aký úspech slávi česká značka, ktorá ich uviedla na susedný trh, alebo reťazce drogérií, ktoré menštruačné nohavičky zaradili do stáleho sortimentu.

Menštruačné nohavičky vnímam ako súčasť premeny zabehnutých princípov. Hľadám spôsob, ako malými krôčikmi uľaviť životnému prostrediu a toto je super cesta. Nikdy mi nevyhovovali tampóny, takže som si nepotykala ani s menštruačným kalíškom. Zato nohavičky som si zamilovala okamžite!

Sú vyrobené z príjemného materiálu, strih sedí ako uliaty. Oceňujem, že sú priedušné, ale aj tak ma celý deň udržia „v suchu“. Niekomu by možno vadilo, že sa musia po každom dni ručne preprať, ale dá sa na to zvyknúť – aj na cestách (odporúčam žlčové mydlo). Tiež je určite potrebné mať doma aspoň 3 kúsky a naučiť sa trošku plánovať, aby ste vždy mali po ruke čisté (a suché) nohavičky na výmenu. – Veronika B.

Existujú už aj menštruačné plavky

Je to pomerne čerstvá novinka, ale fungujú na rovnakom princípe ako menštruačné nohavičky. A údajne veľmi spoľahlivo. Navyše sa dajú využiť aj pri inkontinencii.

4. Menštruačná hubka

Morská huba ako menštruačná pomôcka je zatiaľ jedným z menej obvyklých variantov, za to je úplne prírodná. Používa sa podobne ako tampón, len ju môžete „točiť“ opakovane niekoľko mesiacov a navyše sa tu búrajú negatíva jednorazových tampónov, ako je napríklad už spomínané chemické bielenie. Aj pri hubke je ale dôležité dbať na jej údržbu a dezinfekciu. Keďže pochádza z prírody, nemusíte mať zlý pocit, keď je jej životnosť na konci a vy ju jednoducho hodíte do koša.

menstruační houba

O menštruačnej hubke som sa dozvedela v čase, kedy sa môj cyklus ešte vplyvom dojčenia nevrátil, ale tešila som sa, keď budem mať možnosť ju vyskúšať. Prečo? Pretože kalíšok je síce fajn, zadrží toho veľa, ale boli dni, kedy mi úplne nesedel a cítila som, že chcem použiť niečo, čo bude na zavádzanie jemnejšie. Keď som potom čítala ďalej a zistila, že huby obsahujú aj veľa zdraviu prospešných látok (napr. zlúčeniny jódu a kremíka), tak to bola jasná voľba pre citlivejšie dni. – Andrea K.

5. Voľná menštruácia

Často kontroverznejšie vnímanou možnosťou je voľná menštruácia. A tiež to nie je pre každú ženu. V praxi to znamená, že vycvičíte svaly panvového dna tak, že ich dokážete ovládať a menštruačnú krv vylúčite iba na toalete. Vyžaduje to tréning a tiež nejakú tú chvíľku pre seba, ale údajne sa vám telo odvďačí menšími menštruačnými bolesťami a niekedy sa aj skráti celkový priebeh menštruácie.

6. Ekologickejšie varianty jednorazových pomôcok

Aj keď sú opakovane použiteľné pomôcky čím ďalej obľúbenejšie, stále existuje veľa žien, ktorým z nejakého dôvodu nevyhovujú a radšej zostávajú pri tých jednorazových. Aj tu sa ale dá prírode aspoň trochu uľaviť.

Vzhľadom k tomu, že poznám problematiku bielenia materiálov pomocou chlóru a zároveň nemám občas možnosť fungovať s látkovými vložkami, rozhodla som sa do zásoby nakúpiť aj nejaké jednorazové, ale tie s nápisom eko a bio, ktoré budú funkčné a zároveň príjemné.

Sú skvelým variantom v momente, kedy menštruáciu očakávam mimo domov, pri cestovaní. Síce nie sú také priedušné ako vložky látkové, ale! Stále pri nich cítim razantný rozdiel oproti konvenčným značkám, ktoré vložky bielia a pri ktorých sú materiály z väčšej časti syntetické. – Andrea K.

Z vlastnej skúsenosti môžeme povedať, že prechod na „zero-waste“ menštruačné pomôcky môže byť často náročnejší – či už kvôli spomínanej vyššej cene, alebo tým, že chvíľu trvá, kým nájdete variant, ktorý vám bude naozaj vyhovovať. Keď ale prídete na to, čo vášmu telu sadne, často prichádzajú chvíle, kedy si poviete: „No teda, ako som bez toho mohla žiť?“ – a príjemný pocit z toho, že navyše šetríte životné prostredie je naozaj na nezaplatenie.

A čo vy? Uvažovali ste o zmene zabehnutých zvyklostí, alebo vám skrátka vyhovujú jednorazové vložky a tampóny?

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články