Práve čítate

Ako si zbaliť batoh na eurovíkend? Podelím sa s vami o svoj cestovný zoznam a pár baliacich tipov

506  
Zdieľať: 

Ako si zbaliť batoh na eurovíkend? Podelím sa s vami o svoj cestovný zoznam a pár baliacich tipov

Plánujete rýchly útek z každodenného života na predĺžený víkend do nejakého európskeho mesta? Ak letíte s nízkonákladovou aerolinkou, kde je potrebné minimalizovať batožinu, možno sa vám budú hodiť niektoré moje osvedčené tipy a triky, ako si efektívne zbaliť batôžtek, ktorý sa vojde aj pod sedadlo.

22. 9. 2024 4 min. čítania Helena Suchá
Ako si zbaliť batoh na eurovíkend? Podelím sa s vami o svoj cestovný zoznam a pár baliacich tipov

Cez víkendy veľmi doma neobsedím. Ak nevyrazíme s partnerom alebo priateľmi na výlet po Čechách a Morave, kde bývame, lovím lacné letenky na Skyscanner a vyrážam na 2 – 3 dni objavovať európske mestá. Je to môj životný štýl, vďaka ktorému som sa naučila zminimalizovať cestovnú batožinu na batoh a baliť si iba veci, ktoré naozaj vynosím a potrebujem. Okrem toho, že batoh u väčšiny nízkonákladoviek odložíte aj pod sedačku, čoskoro tiež zistíte, že je lepšie nosiť pár kíl na chrbte ako ich za sebou ťahať po starých dlažobných kockách. Možno sa vám moje tipy budú hodiť a tento životný štýl si tiež obľúbite!

Môj cestovný zoznam alebo Čo si so sebou zabaliť?

Najdôležitejšie je udržať si všetko kompaktné a prehľadné, aby ste sa nemuseli prehrabávať v batohu vždy, keď niečo potrebujete. Začneme s tým, čo určite nemôže chýbať.

  • Batoh do kabíny: ja osobne používam batoh s objemom 26 litrov, dôležité je, aby sa vošiel pod sedadlo. Minimalizmus je tu preto kľúčový!
  • Doklady a dôležité veci: pas, letenku, peňaženku, mobil a lieky vždy balím do horného vrecka batoha alebo do ľadvinky, aby som ich mala stále po ruke. Nejaká malá kabelčička alebo ľadvinka je na to úplne ideálna.
  • Powerbanka a nabíjačka: nezabudnite tiež na redukciu, ak idete niekam, kde majú iný typ zásuviek.
  • Pohodlné topánky: tie najpohodlnejšie topánky, ktoré zvládnu celodenné chodenie po meste a zároveň dobre vyzerajú, sú základ.
  • Šľapky: ak sa vojdú, sú super do hotela, sauny alebo aj do mesta. Mne sa tam väčšinou nevojdú, ale keby áno, určite si ich pribalím!
  • Pohodlné nohavice: väčšinou balím legíny alebo pohodlné nohavice, pretože džínsy zaberajú veľa miesta.
  • Šortky a 2 tričká: dve tričká sú obvykle maximum, čo do batoha dostanem.
  • Mikina/sveter: nevyhnutnosť na chladnejšie večery alebo do lietadla.
  • Šaty a košele: beriem si niečo nekrčivé, ako je mušelín, a košeľu, ktorá je univerzálna na večery alebo do lietadla. Košeľu nosím aj ako vrchnú vrstvu cez šaty namiesto svetra.
  • Bunda proti dažďu: ak je predpoveď nepriaznivá, určite sa oplatí pribaliť. Pre mňa je to nevyhnutnosť, pretože často cestujem na miesta, kde prší stále. Bundu a mikinu si beriem na seba alebo okolo pásu, takže mi nezaberie miesto v batohu.
  • Samozrejme pyžamko vo forme trička, ktoré môže posledný deň poslúžiť ako „posledné čisté tričko“ aj vonku.
  • Plavky sa vždy hodia. Nikdy neviete, kedy vás prepadne túžba sa vykúpať.
  • Športový uterák + šatka, pretože stále niekde vleziem do sauny, skladnejšia šatka mi supluje druhý uterák.
  • Čítačka namiesto knihy: moja nevyhnutnosť na letisko, do lietadla, pred spaním.
  • Poduška: mám takú tú nafukovaciu za krk, a keď je úplne najhoršie, dá sa do nej napchať oblečenie, ktoré sa nevojde do minibatoha. Prípadne skvelo poslúži aj klasická obliečka na podušku, ktorá sa dá naplniť mäkkými kúskami.
  • Látková taška: hodí sa do mesta, aby som nemusela všade chodiť s batohom. Pri návrate sa hodí na suveníry z dovolenky.
  • Fľaša na pitie: som eko a na letisku si ju môžem neustále doplňovať vodou, vďaka čomu tiež ušetrím.
  • Vozím si aj skladaciu škatuľku na jedlo, do ktorej si robím desiatu na cestu a potom aj na mieste.
  • Ostatné drobnosti: Nechýba mi malý zámok (opäť, sauny a bazény alebo hostely, ja to využijem) a štuple do uší (chcem sa vyspať!).

Môj trik s kozmetikou: Ako ušetriť miesto

Kozmetiku balím do mini balení – väčšinou do obalov na kontaktné šošovky. Tam sa vojde všetko od denného krému po odličovací balzam a zaberie to minimum miesta. Šampón mám tuhý – poslúži aj ako mydlo alebo na pranie ponožiek. Môžete si ho kúpiť v drogérii alebo jednoducho vyrobiť aj doma.

jak si balit kosmetiku na eurovíkend

Systém balenia oblečenia: čo patrí naspodok a čo navrch?

Aby som maximalizovala priestor v batohu a ľahko sa dostala k tomu najpotrebnejšiemu, je dôležité baliť systematicky.

Dno batoha:

Stred:

  • Oblečenie na ďalší deň: stred batoha využívam na veci, ktoré budem nosiť počas dňa a potrebujem, aby boli dostupnejšie. Takže nohavice, košeľu alebo mikinu a šortky, ak očakávam teplejšie počasie.

Hore v batohu:

  • Najdôležitejšie veci na cestu: navrch patrí všetko, čo potrebujem počas cesty. Takže doklady, peňaženka, mobil, lieky a nabíjačka. Prípadne si ich dám do ľadvinky, ktorú nosím neustále so sebou.
  • Vrchné oblečenie: ak je vonku chladnejšie, mám navrchu sveter a bundu, prípadne si ich previažem okolo pásu či k batohu.
  • Kozmetika a elektronika: Tieto veci mám samozrejme hore vo vreckách, aby sa s nimi ľahko manipulovalo pri bezpečnostnej kontrole.

AKo si v batohu urobiť poriadok

Najlepší trik, ktorý som objavila, sú vrecúška. Všetko dávam do vrecúšok – bielizeň, plavky, elektroniku, lieky aj kozmetiku. Nielenže sa v tom pri bezpečnostnej kontrole na letisku ľahko orientujete, ale aj v batohu si udržíte prehľad a poriadok.

Ako bojujem proti pokrčeniu oblečenia?

Oblečenie rolujem: rolovaním oblečenia namiesto klasického skladania šetrím miesto, ale predídem aj väčšiemu pokrčeniu. Skvelo to funguje na tričká, šortky aj ľahké svetre.

Občas siahnem po ochrannej vrstve: keď si so sebou beriem niečo extra citlivé na krčenie (napr. hodvábne šaty), vložím medzi vrstvy oblečenia kus jemného papiera alebo látkovú tašku. Tým oblečenie chránim proti treniu.

Pomôžu aj vlhčené vreckovky alebo spreje: k oblečeniu náchylnému na pokrčenie môžete pribaliť malú vlhčenú vreckovku alebo cestovný sprej na vyhladzovanie tkanín. To pomôže udržať oblečenie svieže a vyhladené. Prípadne potom v hoteli oblečenie vyvesím v kúpeľni vedľa sprchy, kde je dostatočne vlhko. A robí to divy!

Tipy na batožinu: Čo pod sedačku a čo nad seba?

  • Batoh pod sedadlo: ľahké batohy, ktoré spĺňajú rozmery 40 × 30 × 20 cm, sú ideálne pre minimalistov. Ľahko sa zmestia pod sedadlo a pojmú všetko potrebné.
  • Zbaliteľný batoh: praktický batoh, ktorý sa dá prispôsobiť a zbaliť do menšieho rozmeru, ale rozloží sa až na cca 45 × 35 × 20 cm, ak potrebujete viac miesta.
  • Klasická kabínová batožina: mäkká alebo tvrdá batožina na kolieskach, ktorá zodpovedá kabínovým rozmerom 55 × 40 × 20 cm, ideálna na víkendové výlety.
  • Batoh s viacerými vreckami: batohy s viacerými priehradkami a maximálnymi rozmermi okolo 45 × 35 × 20 cm sú skvelé na udržanie poriadku v batožine a ľahký prístup k veciam.

S týmito tipmi zvládnete zbaliť všetko potrebné a budete mať všetko pekne usporiadané. Prajem šťastnú cestu a nezabudnite – menej je niekedy viac!

Svieža jeseň

Svieža jeseň

Trendové vzhľady v koňakovej, tmavomodrej a hnedej farbe

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články