Práve čítate

3 jednoduché hry na výlet, aby deti neboleli nožičky

12242  
Zdieľať: 

3 jednoduché hry na výlet, aby deti neboleli nožičky

Skúsme, či viete, koľkokrát zvládne päťročné dievčatko počas jedného kilometra povedať: „Kedy tam už budeme?“ Ja to viem úplne presne. Toľkokrát, že si buď ďalší výlet odpustím, alebo prídem s niečím, čo ju pri prechádzke zabaví.

26. 5. 2018 3 min. čítania Martin Pistulka
3 jednoduché hry na výlet, aby deti neboleli nožičky

Ono to môže vyzerať vlastne celkom neškodne. Zbalíte desiatu, obujete topánky a vyrazíte smerom na hrad alebo rozhľadňu. Teoreticky vás čaká krásny deň. Teoreticky.

Moja dcéra je ale veľký sťažovateľ. Prvotný elán z výletu jej obvykle vydrží tak k prvému ukazovateľu a potom už ju strašne „bolia nožičky“.

Tak som to na ňu skúsil inak, a z cesty urobil cieľ. Na výlet som vymyslel a pripravil „tajné“ hry. Od prvého výletu slávili úspech: Josefina zvládla niekoľko kilometrov bez sťažností a pokiaľ by bolo kam, kľudne by išla ďalej. Stačilo, aby ju hra zabavila.

Pokiaľ sa teda chystáte niekam na špacírku a máte doma malého frfľoša, možno sa vám pár nápadov, ktoré sme si vyskúšali na vlastnej koži, bude hodiť. Upraviť si ich môžete, ako sa vám páči. Šťastnú cestu.

Rytierska výprava

Cesta na hrad, alebo kamkoľvek vyrážate, bude jednou veľkou misiou, na ktorej sa musia plniť úlohy. Tie môžu byť úplne jednoduché, s minimom rekvizít a náročnosťou zodpovedajúcou veku dieťaťa.

Dôležité je vtiahnuť dieťa do deja od samého začiatku. U nás doma sa v deň výletu objavila tajomná správa, kde sa písalo o rytieroch, tajnom ráde a tiež 15 úlohách, ktoré je potrebné cestou na hrad splniť.

Úlohy boli v podstate triviálne – chôdza poslepiačky, šplhanie na strom alebo stavba lesného domčeka – ale stačilo ich správne podať, vybrať vhodné miesto na plnenie a fungovali. Na konci cesty potom bola sľúbená odmena.

Je fajn pohrať sa aj s detailmi, ako je spôsob doručenia a drobné efekty. Naša správa prišla vo fľaši a na prvý pohľad pre dieťa pôsobila ako starodávny pergamen.

Čo na hranie potrebujete?

  • pergamen s úlohami
  • šatku, lyžičku, loptičku (záleží na úlohách, ktoré budete chcieť plniť; napríklad na hru na presnosť som zobral drevený petang, ktorý je fajn, pretože v batohu skoro nič neváži)

Stiahnite si univerzálne úlohy Rádu rytiera Mrakošlapa

Naše úlohy boli trochu prispôsobené tomu, čo baví moju dcéru. Upravenú verziu pre každé dieťa si stiahnite, vytlačte a zabaľte na budúci výlet. Nemáte za čo.

Cesta za pokladom

Miesto, ktoré poznáte a kam sa po výlete vrátite, je zároveň cieľom hry: dieťa počas výletu zbiera kúsky „mapy s pokladom“ a v cieli ho potom za odmenu môže nájsť.

Ja som si napríklad vybral chalupu, z ktorej ráno vyrážame a večer sa tam vraciame, a nakreslil ju. Vytvorte mapu so šípkami, popiskami apod. a rozstrihajte ju na dostatočný počet kusov, aby vám vystačili na celú cestu.

Kúsky mapy potom tajne rozmiestňujte na miestach, kde sa spoločne zastavíte. Keď to urobíte šikovne, dieťa si určite nič nevšimne. Len nezabudnite, že kúsok mapy, kde je zakreslený poklad, si musíte nechať na koniec. Nech nevyzradíte pointu! :-)

Keď nájdete všetky kúsky mapy, tak ju poskladajte a môžete vyraziť hľadať poklad. A pokiaľ si k celej hre vymyslíte nejaký parádny príbeh o lúpežníkoch, čo si u vás nechali svoj lup, bude to pre dieťa ešte väčšie dobrodružstvo.

Čo na hranie potrebujete?

  • mapu
  • nožnice
  • poklad

Tip a ťap

Nakoniec maličkosť, ktorá vás ale na každom výlete zabaví na dostatočne dlhý čas. Princíp je jednoduchý: dieťa skáče tak, ako vy pískate. Teda velíte.

Na začiatku si s dieťaťom povedzte pravidlá, že „tip“ je ľavá noha, „ťap“ je pravá. Úlohou drobizgu je poskakovať presne podľa povelov, napríklad: Tip, tip, ťap, tip, ťap. Je to zábava, hlavne keď pre plnenie krokových variácií vždy vyberiete správne miesto. Napríklad potok, lavičky alebo kaluže.

A aby vám to nebolo ľúto, môžete sa kľudne s juniorom v dávaní povelov striedať. Mám overené, že si to obaja užijete.

Čo na hranie potrebujete?

Nič, prípadne nejakú odmenu :-)

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články