Práve čítate

Ako upliesť korbáč, keď máte obe ruky ľavé a robíte to prvýkrát

1223  
Zdieľať: 

Ako upliesť korbáč, keď máte obe ruky ľavé a robíte to prvýkrát

Nikdy som to nerobil. Ale keďže mi nie je ľahostajný osud mojich žien a nechcem ich ochudobniť o sviežosť a zdravie, rozhodol som sa to skúsiť. Tento rok prvýkrát upletiem korbáč. Vlastnoručne robený má vraj totiž väčšiu moc. Tak uvidíme.

27. 3. 2021 2 min. čítania Martin Pistulka
Ako upliesť korbáč, keď máte obe ruky ľavé a robíte to prvýkrát

Priznám sa, že ako chlapec z mesta nemám tradície príliš pod kožou. Veľkú noc nevynímajúc. U nás sa jednoducho nechodilo a korbáč sa obvykle kúpil v obchoďáku, ale nestál za nič.

Nasal som teda múdrosť generácií otlačenú do návodov na internete a vrhol som sa v ústrety skúške vlastnej šikovnosti. Veď všetky návody do jedného hovoria, že upliesť korbáč vyžaduje len trochu cviku a zručnosti.

Ako začiatočník som si pritom vybral jednoduchý variant korbáča z ôsmich primerane dlhých prútikov so základnou rukoväťou a pár stužkami na parádu. A ak to zvládnem ja, zvládne to skutočne ktokoľvek. Takže ideme na to.

Kde zobrať tie správne prúty?

Na pekný korbáč sú najlepšie prútiky z vŕby košikárskej. Ak nikde nie je, použiť sa dá aj vŕba smútočná alebo topoľ, ale nie je to ono.

Režú sa dlhé a štíhle prútiky, ktoré sa nevetvia, a ešte pred začiatkom pletenia sa namočia do vody. A nezabudnite, že ku každému korbáču potrebujete jeden prútik navyše na rukoväť!

1. Príprava prútiku na rukoväť

Prútik na rukoväť musí byť tenší ako ostatné, aby sa dal obmotať dookola a nezlomil sa. Musí sa teda zrezať smerom ku špičke. Pritom je určite lepšie byť opatrnejší a rezať po menších kúskoch. Inak ho prerežete ako ja. Hotové to máte vo chvíli, kedy tento zúžený prútik zvládnete obmotať okolo ruky a nezlomí sa.

2. Zrovnať a zarezať

Logicky by som osem prútikov zobral a na vrchu ich zastrihol, aby boli rovnako dlhé. Ale chyba. Musíte na to ísť opačne a hrubé konce zarovnať až vtedy, keď budete mať hotovú rukoväť. Len tak by mali byť rovné. Čo vo finále nemusí vyjsť (ako sa to stalo u mňa), ale aspoň budete mať dobrý pocit, že ste urobili maximum.

3. Začína sa od rukoväte

V návodoch sa hovorí, „votkajte prútik“, pod čím som si nedokázal nič predstaviť. Ale je to jednoduché: konce ôsmich prútov sa rozdelia na dve polovice a medzi ne sa vsunie zoštíhlený deviaty prútik. No a ten potom kolmo k zvyšku motáte stále dookola, kým koniec zase nezastrčíte medzi tú osmičku. Nezabudnite ho utiahnuť, ako sa to dá. Ja som si na to zobral

4. Vrchom doprostriedka, spodkom naspäť

Priznám sa, že samotné pletenie podľa návodov mi dalo zabrať. Musí sa to jednoducho odskúšať. Keď to ale dostanete do ruky, je to v podstate hračka. Takže, prútiky sa rozdelia, zoberiete krajný prútik, ten dáte vrchom cez dva prútiky z druhej strany doprostriedka a spodkom vrátite. To isté z druhej strany. A takto až do konca, ktorý potom pre istotu zviažte špagátikom.

5. Stužky na koniec

Bez parády by to nebolo ono. Stužka sa dá vpliesť tesne pred koncom, ale na to som sa vykašľal a jednoducho ju uviazal už na hotový korbáč. Mimochodom, so stužkami si dajte záležať, nie sú tam totiž len na okrasu, ale mali by tlmiť šľahanie.

Nie je stužka ako stužka

Stužky môžu byť samozrejme z čohokoľvek. Ale tie z krepového papiera nič nevydržia a ešte farbia, čo v kombinácii s mokrými veľkonočnými tradíciami môže byť ošemetné. Najlepšie je preto použiť klasické stuhy.

A ak chcete mať štýl, tak tradičné veľkonočné farby sú červená, modrá, zelená a žltá. Ale fantázii sa medze nekladú.

Mám hotovo a som rád, že pletenie korbáča nie je súťažou krásy. Má totiž určite svoje chyby. Na druhej strane si myslím, že mojej žene a dcére bude fuk, či je dokonalá, alebo priemerná.

Na prvý pokus to naisto vôbec nebolo zlé. Na jeseň, keď budú hríby, tak možno skúsim upliesť košík. :-)

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články