Práve čítate

Hľadám vianočný stromček. Značka: mám deti a zlé skúsenosti

945  
Zdieľať: 

Hľadám vianočný stromček. Značka: mám deti a zlé skúsenosti

“Tati, určite chcem zase stromček v kvetináči, tentokrát už to nepokazím,” prehovárala som vlani v tomto čase v telefóne svojho tatina - záhradníka. O mesiac neskôr letel uschnutý smrek z balkóna. Už druhý rok po sebe. Vianočný stromček v kvetináči jednoducho nie je pre mňa, ale sviatky sú zase za rohom a ja chcem tentokrát vybrať zodpovedne. Ako na to?

4. 12. 2020 4 min. čítania Anna Hrábková
Hľadám vianočný stromček. Značka: mám deti a zlé skúsenosti

Mám malé deti. Nechcem, aby sa o stromček popichali. Chcem, aby z neho nepadalo ihličie a batoľa tak polovicu stromčeka nezjedlo zo zeme. Aby to bola voľba ekologická, pretože mi záleží na budúcnosti spomínaných detí. Čo sa stane, keď sa rovnako rozhodne milión ďalších ľudí?

Aby som sa oň nemusela veľmi starať, pretože mi záleží na sebe. Aby bol krásny. Aby sme ho mohli mať doma dlho a poriadne si ho užiť. Aby som vedela, že aj po doslúžení bude mať využitie… No, najjednoduchšie by azda bolo sa na stromček tento rok úplne vykašľať. To mi ale hlasy potomkov v mojej hlave nedovolia. A tak začínam hľadať možnosti.

Prečo jednoducho nekúpim živý?

Ako je asi zrejmé, najklasickejšia voľba rezaného živého stromčeka do stojanu pre mňa osobne padá.

Neláka ma predstava, že niekto rastlinu dlho pestoval, potom prevážal a balil, že niekto iný ju potom bude musieť odviezť a spáliť v spaľovni. A to len preto, aby sme doma mali 14 dní vianočnú atmošku.

Ak je to vaša cesta, možno vymyslíte, čo so stromčekom po sviatkoch. Pár tipov, napríklad nechať z neho niečo vyrobiť, alebo ho zošrotovať a pridať na kompost, ponúka napríklad český web o triedení samosebou.cz.

Tip samosebou.cz

Ak kupujete stromček v niektorom reťazci, skúste zistiť, či ich potom nepreberajú alebo dokonca nevykupujú späť. Robia to aj reťazce na Slovensku.

Keď je živý pre vás ten pravý

  • Kúpte stromček čo najskôr – môžete tak kontrolovať prísun vody, správne skladovanie a zabránite predčasnému uschnutiu.
  • Keď si ho prinesiete domov, je dobré skrátiť kmeň asi o 2 cm, aby stromček prijímal vodu a dať ho do stojanu alebo do vedra s vodou na chladné temnejšie miesto. Pokojne do tienistého rohu balkóna.
  • Dajte pozor, aby kôra zasahovala až do vody – tou ju totiž strom prijíma. Ak máte stromček vonku a je okolo nuly, voda nutná nie je.
  • Ak miesto na uskladnenie nemáte, bude lepšie s nákupom naopak počkať čo najdlhšie, aby vám stromček doma vydržal aspoň do Troch kráľov.
  • O ihličie sa môžete denne starať obyčajným rozprašovačom s vodou – zostanú tak dlhšie živo zelené.
  • Stromček by doma nemal stáť pri radiátoroch.
  • Dobré je myslieť aj na bezpečnosť, ak sú doma deti, zvieratá alebo neohrabaní dospelí. Stromček je možné priviazať k stropu, ako sa to robilo kedysi, alebo kúpiť menší a postaviť ho do väčšej výšky mimo dosah drobizbu.

Vianoce z požičovne

Je možné ísť aj cestou kompromisu a využiť požičovňu stromčekov . O stromček sa musíte starať podľa inštrukcií (podobne ako pri stromčeku v kvetináči), ale je to pohodlné – nemusíte nič zháňať, ani následne sadiť.

vánoční stromeček

V požičovni to chodí tak, že na konci leta presadia stromček zo zeme do kvetináča. Na e-shope si potom vyberiete ľubovoľnú veľkosť a druh, pred Vianocami ho privezú doslova až do bytu. Najviac po 14 dňoch sa strom vracia. Až do ďalších Vianoc čaká v kvetináči, ale po druhej sezóne putuje aspoň na dva roky do zeme. Potom sa môže znovu požičať alebo zasadiť niekde v záhrade.

Toto mi príde fascinujúce a pre mňa určite jedna z možností, o ktorých stojí za to uvažovať. Jediné, čo niekoho môže odradiť, je cena (okolo 60 eur vrátane dopravy) alebo celkom krátky čas pobytu doma. My si stromček radi užívame pokojne aj mesiac, a tak premýšľam ďalej.

Ak ste si už stromček v minulých rokoch požičali  a chcete si to zopakovať aj tieto Vianoce, overte si, v akom režime bude požičovňa fungovať túto sezónu. Niektoré kvôli pandémii stromečky požičiavať nebudú

Kvetináč je trend, ale celkom fuška

Tretiu šancu kvetináčovníku nedám, ale možno sa poučíte z našich chýb.

Vlastne sme urobili len jednu, ale dosť zásadnú – vykašľali sme sa na všetky poučky o zvykaní stromčeka na vnútornú teplotu a mali ho dva alebo tri týždne v teplej obývačke. Správne sa má stromček postupne adaptovať, ideálne cez balkón alebo chladnú miestnosť a prenášať pokojne na noc do chladu. Dať mu všetku opateru.

Ak na to máte odhodlanie, oplatí sa mať stromček napríklad na stolčeku s kolieskami – je totiž pekne ťažký a táto skutočnosť stojí v jadre našich temných vianočných príbehov o zahubenej flóre. Všetkým trpezlivejším a zdatnejším ale fandím, pretože toto je stále podľa mňa skvelá udržateľná voľba.

Neživé a netradičné

Živý stromček pre mňa teda tento rok padá. Čo keby som sa ale zbavila predstavy, že stromček musí byť nutne strom? Vydávam sa do hlbín internetu a nachádzam poklady.

Stromček poskladaný z kníh. Stromček zo šišiek. Zo servítok? Z pneumatík!? Ozdobený rebrík. Ha, konečne niečo pekné – stromček z fliaš! Nie, to do adventu už vypiť nestíhame.

Že by sme tento rok poňali Vianoce exoticky a urobili si tiež stromček z ananásu?  Keď si na Instagrame vyhľadáte fotky pod hashtagom #PineAppleTree, možno vám to po chvíli tiež začne pripadať ako dobrý nápad. Túto možnosť stále zvažujem, určite by nás to aspoň prinútilo prehodnotiť množstvo darčekov.

kolíčky

Surfujem ďalej a nachádzam ďalší typ, ktorý by sme asi zvládli – stromček z kolíčkov na bielizeň. Bomba! Nadšenie ale rýchlo strieda predstava dvadsiatich detských zvedavých prštekov, a tak radšej pokračujem v hľadaní. A nakoniec kričím heuréka!

Konečne mám pocit, že som našla, čo hľadám. Vyrobiť si stromček z toho, čo je doma a čo nájdem v lese alebo u tatina v záhrade! Stačí pár latiek alebo silnejších vetví, klinčeky alebo drôtik a závesný strom je na svete. Nikoho to nebolelo, žiadny extra odpad sa nekoná a ak prekonám strach z batoľaťa napchávajúceho sa popadaným ihličím, mám jasno.

Šokujúce rozuzlenie – bude to plast!

Červík pochybnosti mi ale stále vŕta v hlave, a tak premýšľam ďalej. Predsa nakoniec nepôjdem do hypermarketu kúpiť umelý stromček! Veď toho sa každý dnes len zbavuje!

vánoční stromeček

Ale počkať! Ak je to tak, musia ich byť plné bazáre. Pridávam do vyhľadávača kúzelné slovíčko “bazár”, a je mi jasné, že som na konci svojej vyčerpávajúcej púte. Kúpime stromček z druhej ruky! Ak to isté urobí ďalší milión ľudí, nestane sa vôbec nič zlé, môj malý Alfréd neskončí na pohotovosti s ihličkou v žalúdku, stromček budeme mať naveky a nemusím už nikdy nič riešiť. A ak sa z neho časom stane prerednutá ošklbaná metla, jednoducho kúpim ďalší a primontujem extra konáre.

Ak teda chcete tento rok vidieť pozoruhodne odporné, udržateľné, upcyclované vianočné krovie z PVC, zastavte sa u nás. Stavím sa, že keď ho ešte napríklad nasprejujem na ružovo, žiadne oko nezostane suché. Ale viete čo? Vôbec mi to nevadí. Je totiž náš. A pripadá nám prekrásny.

Advent v pohodlí

Advent v pohodlí

Vychutnajte si vianoční čas s rodinou v teple a pohodlí. Všetko potrebné pre vás máme na Tchibo.sk.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články