Práve čítate

Moje triky, ako si šetriť peniaze a ani o tom nevedieť

6263  
Zdieľať: 

Moje triky, ako si šetriť peniaze a ani o tom nevedieť

Naučila som sa využívať vychytávky na bankovom účte a mobilné aplikácie slúžiace na správu a sporenie financií. Odvtedy mám väčší prehľad a utrácam s rozumom.

6. 11. 2020 4 min. čítania Romana Böhmová
Moje triky, ako si šetriť peniaze a ani o tom nevedieť

Ešte pred niekoľkými rokmi sme si s manželom hádzali do prasiatka všetky dvojeurovky, ktoré sme našli v peňaženke alebo vo vreckách, a pri tom sme snívali o dovolenke na Bali. S príchodom smartfónov a moderných aplikácií, ktoré nám pomáhajú so sporením, sa všetko zmenilo. Aj keď tie drobné, ktoré pri sebe nájdeme, stále sporíme. Teraz už ale nie na dovolenku, ale pre nášho syna. My už si šetríme online.

Mať prehľad o míňaní peňazí je jednoduché

S tým, aby som mala prehľad o výdavkoch, mi pomáhajú mobilné aplikácie. Väčšina z nich dokonca funguje automaticky.


Ak chcete mať prehľad o svojich peniazoch na jednom mieste, stiahnite si do svojho smartfónu aplikáciu, do ktorej si môžete prihlásiť všetky banky, v ktorých máte svoje úspory. Uvidíte, že vám to ušetrí veľa času.

Už dlhšie ako rok používam mobilnú aplikáciu Banka Creditas (kedysi Richee), v ktorej mám všetky bankové účty na jednom mieste. Takže pre mňa nie je problém v jednej aplikácii skontrolovať stav môjho osobného aj sporiaceho účtu a zároveň sa dostať na účet firemný, ktorý potrebujem k svojej práci. A to všetko v jednej aplikácii.

Aplikácií, vďaka ktorým môžete spravovať svoje výdavky, je naozaj veľké množstvo. Z tých najznámejších sú to napríklad Spendee alebo Wallet.

Musíte si ale uvedomiť, že ak chcete mať naozaj prehľad o tom, kde najviac míňate, musíte byť dôslední a hlavne aj úprimní. Je mi úplne jasné, že nie každá žena chce na konci každého mesiaca vedieť, koľko zase minula za oblečenie alebo kozmetiku. Ja to niekedy radšej tiež vedieť nechcem. A ešte horšie by pre mňa bolo, keby to zistil môj muž. To by som si zase vypočula. ;-)

V aplikácii Spendee mám rada ešte funkciu delenie výdavkov. Keď napríklad ideme na dovolenku spoločne s priateľmi, všetci tam zapisujeme, koľko sme kde platili za spoločné veci – napríklad, keď niekto tankuje do auta a niekoho vezie, za všetkých zaplatí večeru, alebo nakúpi spoločné jedlo na raňajky. Na konci dovolenky aplikácia automaticky sama spočíta, koľko kto minul a napíše vám, koľko komu dlžíte.


Milujete grafy a rozpočty? Zabudnite na Excel a využite moderné aplikácie vo vašom mobile. Vďaka tomu budete mať všetko vždy poruke a veľa vecí šikovná appka urobí za vás.

Moderné aplikácie ale neslúžia iba na to, aby sme mali prehľad o príjmoch a výdavkoch. Dokážu nám každú platbu zaradiť do kategórie, do ktorej patrí (napríklad jedlo, oblečenie apod.), a vďaka tomu si každý mesiac môžeme zrekapitulovať, za čo najviac utrácame. A ak sa, rovnako ako ja, vyžívate v grafoch a rozpočtoch, budete úplne nadšení.

Skúste šetriť vo dvojici

Jedna z (podľa mňa) najlepších aplikácií na správu financií –  Spendee, umožňuje, že môžete prehľad o svojich alebo rodinných financiách zdieľať.

spoření peněz

Či už to bude váš partner, alebo niekto z rodiny, môžete spoločne vďaka tejto aplikácii ušetriť veľa peňazí. Ak si napríklad s partnerom chcete našetriť na auto, alebo na spoločnú dovolenku, určite tu môžete jednoducho zistiť, na akých transakciách sa dá v budúcnosti ušetriť, takže budete zase o krok bližšie k splneniu vášho sna.

Ak o niečom snívate, či už je to hmotná vec, alebo napríklad dovolenka v zahraničí, urobte si približnú predstavu o čiastke, ktorá by už váš sen mohla vyplniť. Potom si nechajte z účtu v deň, kedy vám bežne chodí výplata, strhnúť vami určenú čiastku, ktorá sa vám presune na iný sporiaci účet.

Šikovné nastavenie a sporenie pri platení kartou

Vedeli ste o tom, že môžete sporiť aj pri nakupovaní? Viem, že to znie trošku zvláštne, ale je to tak.

Hovorí sa tomu automatické sporenie, ktoré si nastavíte na svojom účte pri každej platbe kartou. Mrknite sa do svojho bankovníctva, či tam takúto možnosť tiež máte. :-)

Či si vyberiete možnosť sporenia s tým, že si platbu zaokrúhlite a zaokrúhlená čiastka sa vám odošle na sporiaci účet, alebo si za každú platbu kartou necháte odoslať na sporiaci účet rovnakú sumu (napr. 0,5 eur), je len na vás. Myslím, že vás to na konci mesiaca môže príjemne prekvapiť a pritom to v priebehu týždňov až tak „nebolí“. A ešte k tomu sa vám na sporiacom účte peniaze, oproti bežnému účtu, úročia.

Nastaviť si „vreckové“

Jeden z ďalších fajn tipov na sporenie je zároveň ten úplne najjednoduchší. Poznáme ho totiž už od detstva. :-)

Rozmyslite si, koľko peňazí z vašej výplaty je pre vás nevyhnutných , aby ste zaplatili všetko, čo treba – náklady na bývanie a prevádzku domácnosti, jedlo, benzín… Stanovte si tak svoj „kredit“, alebo inak aj „vreckové“, na mesiac. Môj kamarát si zriadil kartu Revolut a tam si tento svoj kredit vždy na začiatku mesiaca za pár sekúnd pošle. A jednoducho sa s ním snaží vyjsť. Pre prípad, že by sa mu to nepodarilo, má stále na svojom bežnom účte zvyšnú sumu, ale snaží sa, aby na ňu nemusel siahnuť. Keď sa mu to podarí, na konci mesiaca zoberie tento zostatok a preklopí ho na sporiaci účet.

Či už sa rozhodnete šetriť na bývanie, auto, alebo napríklad dovolenku, každý krok, ktorý urobíte, bude určite tým správnym začiatkom cesty k vášmu snu.

Štýlové doplnky na každý deň

Štýlové doplnky na každý deň

Vyberte si novú peňaženku, kabelku a ďalšie doplnky na Tchibo.sk

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články