Práve čítate

Ako vybrať športový krúžok pre deti

2536  
Zdieľať: 

Ako vybrať športový krúžok pre deti

Ponuka športových krúžkov je najmä vo väčších mestách taká pestrá, až niekedy býva problém si z tej záplavy vybrať. Šport zvyšuje obranyschopnosť organizmu, fyzickú kondíciu a má pozitívny vplyv na optimálnu váhu v dospelosti.

13. 9. 2017 6 min. čítania Kamila Šemberová
Ako vybrať športový krúžok pre deti

Ak má dieťa zjavný talent a chuť venovať sa danému športu, záleží len na časových a finančných možnostiach rodičov, či mu môžu krúžok dopriať. Ak sa dieťa zaujíma o viaceré druhy športov, treba vyskúšať viacero krúžkov a viac aktivít, než nájde tú pravú. Z výskumu Sociologického ústavu Akadémie vied vyplýva, že deti, ktoré sa pravidelne venujú pohybovej aktivite, dosiahnu vyššie vzdelanie a lepšie sa uplatnia v profesijnom živote. Je to logické, šport naučí človeka zaprieť sa, odolávať stresu, organizovať si čas, vyhrávať i prehrávať, byť súčasťou tímu, čo sú všetko zručnosti, ktoré sa pre bežný život veľmi hodia.

Zdroj: Flickr.com

 

Chcete, aby vaše dieťa športovalo? Hýbte sa!

Najlepšou motiváciou pre malé deti sú ich rodičia. Ak deti vidia, že rodičia sa pravidelne hýbu, je pravdepodobné, že pravidelný pohyb sa aj u detí stane súčasťou každého dňa. Ak však nie ste športový typ, nezúfajte, aj tak môžete priviesť vaše dieťa k športu. Zaujímajte sa o jeho športové zážitky, chodievajte mu fandiť, môže to byť aj pre vás motivácia k tomu, aby ste sa spoločne pustili do nejakej športovej aktivity a začali športovať aj vy.

Krúžok je pre dieťa, nie pre vás

Nezabudnite, že krúžok vyberáte pre dieťa, a nie ako uspokojenie svojich ambícií z mladosti, keď ste sa chceli stať futbalistom či baletkou. Deti vždy zahrňte do rozhodovania o krúžku a povedzte im aj to, čo vás to ako rodičov bude stáť (nielen finančne, ale aj časovo). Ak sa dieťa vášmu výberu vehementne bráni, nepresadzujte ho, veď v krúžku bude tráviť čas ono, nie vy.

Pri výbere krúžku treba vychádzať z osobnosti dieťaťa a jeho fyzických predpokladov. Ako rodičia ich poznáte najlepšie, viete teda, či je dieťa skôr introvertnejšie, alebo sa dobre presadzuje v kolektíve. Či preferuje pokojnejšie činnosti alebo naopak, potrebuje si vybiť prebytočnú energiu. Či má predpoklady skôr pre individuálne alebo kolektívne aktivity. Dieťa s introvertným sklonmi ocení krúžok v rámci školy či s kamarátmi. Každý krúžok by mal umocniť talent dieťaťa a zároveň mu rozšíriť obzory. Prvá lekcia je zoznamovacia, porozprávajte sa o tom, či krúžok splnil očakávania dieťaťa. Ak zaplatíte poplatok za kurz, uistite sa, že dieťa chodí do krúžku pravidelne. V rámci školskej dochádzky nie je vôbec na škodu, ak si dieťa počas školskej dochádzky vyskúša rôzne športy, na ktoré bude môcť v neskoršom veku nadviazať. Dieťa by sa však nemalo preťažovať, na druhej strane trochu motivácie mu určite neuškodí a vytrvalosť sa mu bude v živote hodiť. Pomocníkom pri výbere môžu byť aj informácie od známych či ostatných rodičov.

Zdroj: Flickr.com

 

Kritériá výberu

Základným kritériom je vek ‒ napríklad plávaniu sa môžu venovať už bábätká; čím skôr sa dieťa naučí plávať, tým lepšie a z fyziologického hľadiska je to najvšestrannejší šport. Plávať by mal vedieť každý. Na kolektívne športy možno dieťa prihlásiť takmer v každom veku, na gymnastiku, balet či atletiku radšej skôr ako neskôr. V každom prípade by tréningy mali byť všestranné (dieťa by mali rozvíjať vo všetkých smeroch), nie úzko zamerané, na to je dosť času neskôr. Deti by sa mali hlavne naučiť považovať šport za prirodzenú súčasť života a náplň voľného času.

Dva až tri krúžky stačia

Cieľom rozhodne nie je zaplniť dieťaťu každú voľnú chvíľu nejakým krúžkom. Popoludnia by sa potom zvrhli na nervózne pobehovanie po krúžkoch, čo by netešilo dieťa ani rodičov. Popoludní by dieťa malo mať čas na prípravu do školy, na odpočinok a tiež na samostatné aktivity, pri ktorých môže uplatniť svoju fantáziu. Samozrejme, že potreba odpočinku a samostatných aktivít sa líši podľa veku a osobnosti dieťaťa, psychológovia však tvrdia, že krúžkov by nemalo byť viac než dva-tri týždenne. Keď si s dieťaťom pôjdete dvakrát v týždni zaplávať, hádzať loptou na ihrisko alebo zajazdiť na bicykli, tak pre neho v mladšom školskom veku urobíte viac, ako keď ho poveziete cez celé mesto na štvrtý a piaty tréning v jednom týždni.lem rozhodně není zaplnit dítěti každou volnou chvíli nějakým kroužkem. Odpoledne se pak zvrhnou v nervózní přejíždění mezi kroužky, což nebude těšit ani dítě ani rodiče. Během odpoledne by dítě mělo mít čas na přípravu do školy, na odpočinek a také na nestrukturované hraní, kdy může uplatnit svou fantazii. Samozřejmě že se potřeba odpočinku a samostatných aktivit liší podle věku a osobnosti dítěte, nicméně psychologové uvádějí, že kroužků by nemělo být víc než dva – tři týdně. Když si s ním půjdete dvakrát v týdnu zaplavat, házet míčem na hřiště nebo zajezdit na kole, tak pro něj v mladším školním věku uděláte víc, než když ho povezete přes celé město na čtvrtý a pátý trénink během jednoho týdne.

Zdroj: Flickr.com 

 

Kedy zobrať dieťa z krúžku preč?

Každému z nás sa občas niekam nechce, to je úplne normálne. Ak sa dieťaťu nechce na krúžok zakaždým, treba zistiť, čo za tým väzí. Ubližuje mu tam niekto? Nedarí sa mu podľa jeho predstáv? Dôvody môžu byť rôzne, treba na ne prísť. Porozprávajte sa o tom nielen s dieťaťom, ale aj s vedúcim krúžku. Ak nejde o vyslovene závažný dôvod, treba dieťaťu vysvetliť, že do krúžku sa prihlásilo dobrovoľne, že krúžok je zaplatený na pol roka, a po tú dobu by ho malo navštevovať. Potom si môže vybrať iný krúžok.

Neinvestujte do krúžkov hneď na začiatku veľké sumy. Postupujte umiernene, nech potom kvôli výške investovanej sumy dieťa nenútite v športovom krúžku zotrvať, aj keď tam nie je šťastné. Dieťa si potrebuje na krúžok zvyknúť, po pár týždňoch alebo mesiacoch uvidíte, či je daný šport pre dieťa perspektívny. Veľa športového vybavenia si môžete požičať buď v samotnom športovom klube, alebo od rodičov ostatných detí, alebo kúpiť cez internet v bazáre.

Stále tápete? Tak dieťa otestujte!

Ak váhate a neviete, kde začať, nechajte dieťa otestovať. Existuje program SportAnalytik, ktorý zábavnou formou dieťa otestuje a zistí, na aký šport má talent, ktorý by ho mohol baviť a v ktorom má nádej, že sa v ňom bude zlepšovať. Testovanie prebieha v rámci víkendovej akcie vo väčších mestách (pozri (www.sportanalytik.sk), kde sa zistí fyzická zdatnosť dieťaťa a jeho predpoklady pre konkrétne športy. Rodičia dostanú aj kontakty na vybrané športové kluby a krúžky.

Zdroj: Flickr.com

 

Druhého Šatana nečakejte

Aj keď sa môže stať, že práve vaše dieťa sa v budúcnosti stane olympijským víťazom alebo majstrom sveta, nevyberajte športový krúžok podľa tohto cieľa. Úspešní športovci často hovoria, že vyskúšali viacero športov, príp. že už odmala ich nezaujímalo nič iné než hokejka či tanečné figúry, alebo že sa hľadali, až kým nestretli správneho trénera a až potom začali poriadne trénovať a dostavil sa úspech. Všetko je možné, ale prioritou by malo byť šťastné dieťa, ktoré sa teší na popoludňajšie aktivity. Špičkovými športovcami sa stane len zlomok detí, ostatné sa však aj vďaka športovým krúžkom budú rady hýbať, čo nie je málo. Neklaďte si veľké ciele, nečakajte veľké výkony, radujte sa s dieťaťom, že ho šport baví a že sa v rámci svojich možností snaží zlepšiť.

Nechce chodit nikam?

Ak dieťa žiadny krúžok navštevovať nechce, záleží na tom, ako trávi popoludnia. Ak behá vonku s kamarátmi, kreslí si alebo stavia z lega, či sa s chuťou sa stará o domáce zvieratko, organizovaná aktivita nie je nutná, ak však chce tráviť čas len pri počítači alebo pri televízore, treba ho nenásilnou formou postrčiť k nejakej pohybovej aktivite, nech už je to športový krúžok alebo krúžok v rámci školy, či napríklad skauting.

Lebo krúžky, a nielen tie športové, deťom umožňujú tráviť čas s rovesníkmi, nájsť si svoje miesto v detskom kolektíve, deti tu môžu získať nových kamarátov a v neposlednom rade aj vyniknúť v niečom, čo robia s chuťou, aj keď sa im napríklad v škole nie úplne všetko darí.

 Zdroj: Flickr.com 
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články