Práve čítate

Vyberte správny pracovný stôl pre školáka

9083  
Zdieľať: 

Vyberte správny pracovný stôl pre školáka

Návrhmi interiérov sa zaoberám už od roku 2011, detské izby sú pre mňa však stále veľkou výzvou aj radosťou. Detský svet je veľmi pestrý a kreativite sa medze nekladú, zároveň tu však platia určité pravidlá, ktoré treba dodržať, aby sa dieťa dobre vyvíjalo a rástlo. Napríklad veľa možno pokaziť aj zle zvolenou farbou.

2. 8. 2017 4 min. čítania Gabriela Nováková
Vyberte správny pracovný stôl pre školáka

Hlavolamom môže byť aj kúpa pracovného stola pre školáka. Pracovné miesto je vždy priamo závislé od veku dieťaťa, jeho výšky, ale aj činností, ktoré bude dieťa na pracovnom mieste vykonávať. Všeobecne možno povedať, že pracovné miesto by malo byť flexibilné a ľahko udržiavateľné. Pracovný stôl by mal byť doplnený systémom na ukladanie písacích a výtvarných potrieb, knižiek a zošitov a magnetickou tabuľou. Pomôcť môžu aj nástenné police alebo mobilné kontajnery so zásuvkami, ktoré sú vďaka svojej variabilite viac flexibilné a často poslúžia aj ako miesto na sedenie pre dozerajúcu osobu, ktorá robí s dieťaťom úlohy.

1

Výška pracovnej dosky

Väčšina pracovných dosiek písacích stolov má výšku 72 až 75 cm. Táto výška je však určená pre dospelú osobu s priemernou výškou 170 cm. Klasické stoličky majú sedadlá zväčša vo výške 45 cm. Dieťa, ktoré ide do prvej triedy, sa výškovo pohybuje medzi 122 až 140 cm a stále rastie. Z toho vyplýva, že optimálnym riešením je kúpiť výškovo nastaviteľný nábytok ‒ nielen stoličku, ale aj pracovný stôl. Výškovo nastaviteľná pracovná doska by sa mala pohybovať v rozmedzí od 56 do 76 cm.

Rozmer pracovnej dosky

Optimálny rozmer pracovnej dosky je 120 x 60 cm, ale počítajme trochu dopredu s tým, že dieťa bude mať pravdepodobne počítač alebo notebook, ktorý zaberie časť pracovnej dosky. Osvedčil sa mi  rozmer 150 x 70 cm a aj viac, ak to priestor dovolí. Samozrejme záleží na aktivitách, ktorým sa dieťa vo  voľnom čase venuje. Ak je napríklad vášnivým modelárom, potrebuje oveľa väčšiu pracovnú plochu. A nezabudnite, že pracovná doska by nemala mať ostré rohy.

Materiál

Ľubovoľný! Ja k tomu dodávam: odolný voči škrabancom a odreninám. Laminát, masív, drevotrieska. Teplý materiál, určite nie sklo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Umístění pracovního stolu

Na umiestnenie pracovného stola sa kladie niekoľko požiadaviek, nie vždy je však možné vyhovieť všetkým naraz. Prvé dve sú podľa mňa zásadné a snažím sa ich dodržať pri každom návrhu detskej izby:

  • Umiestnenie pri okne.
  • Chrbát by nemal byť otočený smerom k dverám.
  • Dieťa by malo vidieť do priestoru a mať prehľad o vstupných dverách, ale nepozerať sa priamo na ne.
  • Každé dieťa sa potrebuje cítiť „v bezpečí“, podľa feng shui a správneho toku pozitívnej energie je vhodné umiestniť stoličku k stene.
  • Na chrbát by nemal mieriť žiadny ostrý roh steny či skrine (ďalší z bodov feng shui).
  • Chaos bráni sústredeniu, veci by mali mať svoje miesto.

Úložné priestory

Pri pracovnom stole by mal byť dostatok úložného priestoru na učebnice, knihy, pastelky a všetko potrebné k rôznym úkonom. Prehľadne a poruke. Kontajner so zásuvkami ‒ najlepšie pojazdný na kolieskach kvôli možnému premiestneniu. Police nad pracovný stôl ‒ v dostatočnej výške, aby dieťa na ne dosiahlo aj v sede. Magnetické alebo korkové nástenky, tabuľové nátery na steny.

Ako vybrať správnu pracovnú stoličku pre dieťa?

Určite odporúčam vyberať ju s dieťaťom. V Bratislave existujú štúdiá, kde majú stoličky vystavené a personál poskytuje odborné informácie. Kým sa vydáte do niektorého z vybraných štúdií, premyslite si vaše požiadavky. Čo by stolička mala spĺňať?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Správna stolička by mala byť:

  • ergonomická
  • výškovo nastaviteľná
  • s opierkami (dieťaťu sa tak lepšie sedí, môže si oprieť ruky)
  • vyrobená z umývateľného materiálu s obnoviteľným čalúnením (uvedomte si, že ak investujete teraz do kvalitnej stoličky, vydrží dieťaťu niekoľko rokov, aj do dospelosti)
  • s nosnosťou viac ako 60 kg (pozor na nosnosť stoličky)
  • s minimálnou výškou sedadla (dieťa musí mať nohy na zemi, prípadne myslite na oporu na nohy, to tiež každá stolička nemá, a ak nemáte výškovo nastaviteľný stôl, táto opora je nevyhnutná, pretože dieťaťu by viseli nohy vo vzduchu)u)

Osvetlenie

Pre pracovné miesto je dôležité kvalitné osvetlenie, prirodzené aj umelé. Pravákovi by malo svetlo prichádzať zľava, ľavákovi sprava. Čo sa umelého osvetlenia týka, voľte LED osvetlenie s bielym svetlom, je prirodzené pre oči. Lampa nesmie oslňovať, to znamená, že svetelný zdroj (žiarovka) nesmie vyčnievať, a výška stolovej lampy by mala byť nad úrovňou očí. Všeobecne platí, že lampa by mala osvetľovať pracovnú plochu z výšky 40 až 50 cm. Keďže za pracovným stolom sa dieťa venuje rôznym činnostiam, je vhodné voliť polohovateľné lampy s rôznou intenzitou osvetlenia.

A ešte jedna rada na záver: pri práci za stolom je dobré, keď je rozsvietené aj ďalšie svetlo. Pri prechode z jasného svetla do tmy sa totiž unavujú oči. Trochu čísel. Pracovňa by mala byť osvetlená 300 až 500 luxmi. Ak teda potrebujem dosiahnuť osvetlenie 500 luxov, musí byť inštalovaný svetelný tok minimálne 500 lúmenov na m2. Počet lúmenov je uvedený na každom zdroji.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články