Práve čítate

Kávovník vykvitne aj málo skúseným pestovateľom. Ako naň?

6619  
Zdieľať: 

Kávovník vykvitne aj málo skúseným pestovateľom. Ako naň?

Pestovanie kávovníka nie je pre nedočkavcov – aj na plantážach v Afrike alebo Amerike trvá niekoľko rokov, kým začne kvitnúť a plodiť. Odmenou za trpezlivosť vám budú biele kvietky a kávové čerešne.

7. 11. 2019 2 min. čítania Daniela Trakslová
Kávovník vykvitne aj málo skúseným pestovateľom. Ako naň?

Kávovníky som začala pestovať asi pred 5 rokmi. O ich pestovaní som na začiatku nič nevedela, ale ani jeden som za celý čas nezahubila, takže sa do ich pestovania môže pustiť úplne každý. :-) V tom období som skúšala kávu pražiť, preto ma nadchla predstava, že si možno raz vypestujem vlastné zrniečka. Tento rok v júni mi konečne jeden kávovník kvitol a teraz sú na ňom plody (tzv. kávová čerešňa, v ktorej sú dve zrniečka). Hovorí sa, že kávové čerešne chutia rovnako ako naše čerešne. Teším sa, keď dozrejú a budem ich môcť ochutnať.

Pozn. red.: na Tchibo Blog sme radšej odfotili kávovník bez kvetov či plodov, ktorému tak nevadili presuny tam a späť. Foto kvitnúcich kávovníkov si môžete pozrieť napr. tu.

Dôležité je svetlo a správne polievanie

Kávovník nevyžaduje žiadnu špeciálnu starostlivosť. Stačí mu dostatok svetla – ja osobne mám zatiaľ všetky kávovníky na parapete. Časť ich je na východnej strane bytu a časť na západnej. Z vlastnej skúsenosti by som povedala, že kávovníkom na západnej strane sa darí o niečo lepšie.

Dôležité je dať si pozor na polievanie, pretože je to rastlina pomerne citlivá na množstvo vody, a to v oboch prípadoch. Zvesené listy sú pre mňa spoľahlivým ukazovateľom, že je najvyšší čas kávovník poliať. Pokiaľ mu listy žltnú, znamená to, že je naopak preliaty.

Osvedčilo sa mi kávovníky každú jar presadiť do väčších kvetináčov. Kým som ich nechávala v rovnako veľkých, jednoducho nerástli. Tiež by som odporučila dať ich na leto na balkón, aby im bolo príjemne teplo. Len pozor, nie je dobré ich vystavovať priamemu slnku, to by im mohlo spáliť listy.


Pokiaľ kávovník z akéhokoľvek dôvodu listy stratí, tak mu nové narastú iba na nových konároch.

Prvé kvety prídu za tri alebo viac rokov

Kávovník kvitne a plodí, až keď narastie do výšky približne meter, čo býva najskôr za 3 roky. Kvet mu vydrží len pár dní a pokiaľ nie je šanca, že ho opelí včela, je dobré ho opeliť štetčekom, inak pravdepodobne rodiť nebude. Plodom sú kávové čerešne, tie potom zrejú takmer rok (8 až 11 mesiacov).

To znie skvelo. Ako ho získam?

Kávovník sa dá zohnať predpestovaný alebo je možné ho vypestovať z kávového zrniečka. V kávovej čerešni sú dve zrniečka, na ktorých je špeciálna vrstva zvaná pergamen. Zrniečko sa dá naklíčiť len pokiaľ „je čerstvé“ a túto vrstvu na sebe má (neskôr sa ošúpe). Zohnať u nás také zrniečko nie je ľahké, len ak by sa vám ho podarilo vypestovať. Jednoduchšie je teda kúpiť kávovník predpestovaný. Často sa predávajú ako darčeky v hrnčekoch na kávu.

Prajem veľa radosti a trpezlivosti pri pestovaní kávovníkov!

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články