Práve čítate

Vypestujte si doma bylinky skôr, ako príde jar

2152  
Zdieľať: 

Vypestujte si doma bylinky skôr, ako príde jar

Čerstvé domáce bylinky sú zhruba od novembra do apríla vzácnym tovarom. Tak to zariadila matka príroda. Sú ale cesty, ako ju oblafnúť a do sýtosti si dopriať chutný a zdravý zelený chlorofyl aj počas chladnejšej polovice roka. Vitajte v úžasnom svete indoor záhradkárčenia!

11. 2. 2024 4 min. čítania Jitka Součková
Vypestujte si doma bylinky skôr, ako príde jar

1. Keď chcete zbierať hneď, kúpte si hotové bylinky v kvetináči a dobre sa o ne postarajte.

Supermarketové bylinky sú krásky na steroidoch. Ako rýchlo vyrástli, tak rýchlo hynú. Taký už je ich osud. Keď ich budete brať ako spotrebný tovar, ktorý zjete a zvyšok vyhodíte, je to vlastne fajn. Ale ak je vám bazalky, mäty alebo pažítky zo samošky predsa len trochu ľúto, môžete sa ich pokúsiť zachrániť

Ako na to? V obchode si vyberte tie najkrajšie a najsilnejšie rastliny. Doma ich vybaľte z fólie, vyklopte z plastového téglika, trs rozdeľte na viac kusov a presaďte do svojich obľúbených kvetináčov. Postavte ich na okno, ideálne na južnú stranu, kde je slnko. V zime je ale šanca na úspech asi len 50 : 50.

Po lepšie bylinky zájdite do záhradkárstva. Aj tam sú síce skleníkové, ale kvalita a vitalita rastlín je neporovnateľná. Keď ide o nákup byliniek, mám jasné preferencie: zlatá medaila pre záhradkárstvo alebo počas sezóny farmársky trh, striebro pre hobby markety a bronz pre bylinky zo supermarketu.

Na čo si dať pozor? Z vlastnej skúsenosti viem, aké ľahké je v záhradkárstve podľahnúť nákupnej horúčke. Preto si najskôr pripravte zoznam byliniek, ktoré skutočne využijete. Záhradníci mávajú fantastické vavríny (bobkový list), majoránku do zemiakovej polievky alebo rôzne druhy mäty do vody a smoothie. Môj objav sezóny: zeler! Vňaťový kučeravý alebo aj stonkový je v kvetináči za oknom šťastný celú zimu.

Máte záhradku? A mohla by som ju vidieť? Ak ste vy, vaša mamina alebo možno kamaráti šťastnými majiteľmi záhrady alebo aspoň balkóna, môžete si domov na zimu priniesť bylinky (trvalky) zvonka. Stačí ich na jeseň vybrať zo zeme, presadiť do vhodnej nádoby a máte zadarmo otužilú pažítku, mätu a medovku, skvelý vietnamský koriander alebo všetky stredomorské bylinky.

Čo musíte vedieť? Ani to neskúšajte s rastlinami, ktoré si zvyknú dopriať obdobie vegetačného pokoja a na zimu sa zaťahujú pod zem ako ligurček alebo vňaťový kučeravý petržlen. A tiež pozor na hnojivo, pridávajte len organické a určené pre bylinky, aby ste potom nemali šalát plný chémie. Bio kvalita je predsa to hlavné, čo od domáceho pestovania očakávame.

2. Keď na prvý zber pokojne počkáte aj pár dní alebo týždňov, pestujte vitamíny z vody.

Najjednoduchšie hydropónie v pohári. Aj keď v sebe nemáte dušu záhradkára, môžete si ľahko zabezpečiť nekonečný prísun byliniek kedykoľvek počas roka. Nepotrebujete žiadnu hlinu, stačí voda a slnko. Znie vám to ako sci-fi? Ale ja neklamem, fakt.

Ako na to? Vyskúšajte osvedčenú metódu odrezkov. Jednoducho odrežte najsilnejšie stonky byliniek a ponorte ich do pohára s vodou. Po pár dňoch až týždňoch pustia korienky a začnú normálne rásť. Skvelo to funguje s bazalkou a mätou, šalviou alebo rozmarínom.

Miniatúrne rastlinky s maximálnou koncentráciou chute a vône. Mikrogreens sú vlastne mikrobylinky a mikrozelenina nabité vitamínmi a antioxidantmi. Zbierame a jeme ich hneď, keď vystrčia prvé lístky, takže sú veľké len asi 3 – 10 cm. Touto cestou sa dajú z vody a semienok vypestovať napríklad krehké lístky šalátov, reďkoviek, cvikly alebo kapucínky.

Čo potrebujete? Pamätáte sa na školské pokusy so žeruchou alebo hráškom v navlhčenej vate? To je jedna možnosť. Lepšie výsledky ale dosiahnete so špeciálnou pestovateľskou miskou. Čiastočne sa to podobá príprave klíčkov, ale mikrogreens sú úplne iná liga, vaše kulinárske výtvory vystrelia až na mesiac!

Najudržateľnejšie pestovanie zo zvyškov. Nejde síce priamo o bylinky, ale aj mladé zelené vňate sú plné vitamínov a chutí. Navyše zužitkujete odrezky zeleniny, ktoré by inak skončili v odpadkovom koši. Príroda bude rada a karma zdarma sa vždy hodí.

Skúsite to? Stačí zrezať vršky alebo spodky zeleniny (tú časť, kde bola vňať alebo korene) a dať ich na tanierik s vodou. Za pár dní zo stredu vyraší jedlá zeleň: z cibule, cesnaku, zeleru buľvového aj stonkového, mrkvy a koreňového petržlenu, póru, rímskeho šalátu…

3. Keď túžite sledovať zázrak zrodenia rastliny a nevadí vám čakať pár mesiacov, začnite od semienka.

Indoor gardening ako hra. Hi-tech záhradkárčenie trochu pripomína rozprávku o dvanástich mesiačikoch. Ako inak si vysvetliť úrodu lesných jahôd, cherry paradajok alebo chilli papričiek v januári a v garsónke? Reč je o rôznych formách „smart gardens“, ktoré dokážu semienka popliesť tak, že rastú a plodia 365 dní v roku.

Prečo? Pretože je to ohromne zábavné, atraktívne a relaxačné. Samotný zber byliniek, ovocia a zeleniny už je potom skôr čerešničkou na torte. Smart domáce políčka fungujú predovšetkým vďaka rastovej LED lampe, ktorá dodáva rastlinkám dostatok svetla, napodobňuje denné spektrum a umožňuje fotosyntézu. K tomu sa automaticky stará o zavlažovanie a dostatok živín. Expertom tak môže byť úplne každý a označenie „cap záhradníkom“ v tomto prípade úplne stráca svoj pôvodný zmysel.

A kde sú semienka? Čudujete sa, že nepíšeme nič o tom, ako si v zime vypestovať bylinky klasickou cestou, pekne od začiatku v sadbovači zo semienok? Vysvetlenie je jednoduché. Vynaložené úsilie plus neistý výsledok rovná sa jedno veľké sklamanie.

V zimných mesiacoch je skrátka na semienka nevhodná teplota a málo svetla. Tak ich nechajte v pokoji spať až do jari. S výsevom na predpestovanie začnite zhruba v marci, aby ste na začiatku mája mohli bylinky presunúť von, za okno alebo na balkón, a potom ich zbierať v ich vrcholnej sezóne od júna do septembra. To je tá pravá záhradníková radosť. Nech sa darí!

Pomocníci pre ľahké kúzlenie v kuchyni

Pomocníci pre ľahké kúzlenie v kuchyni

S novými vychytanými pomocníkmi pôjde varenie aj upratovanie v kuchyni ľahko od ruky.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články