Práve čítate

Správne polievanie = udržateľné záhradkárčenie. Vieme, ako rastlinám dopriať to najlepšie a zároveň šetriť vodou!

1725  
Zdieľať: 

Správne polievanie = udržateľné záhradkárčenie. Vieme, ako rastlinám dopriať to najlepšie a zároveň šetriť vodou!

Dnes polieva nebíčko, zadarmíčko. Keď toto píšem, práve prší ako z krhly. Záhradka sa teší – a ja tiež. Počasie mi práve ušetrilo veľa práce, navyše mi daruje sudy plné dažďovej vody. Na ďalší krát. To sa hodí. Vody nie je nikdy dosť… A to ma inšpirovalo, aby som sa s vami podelila o svoje skúsenosti a praktické tipy, ako pri pestovaní kvetín, ovocia a zeleniny zbytočne neplytvať vodou a ako využiť potenciál každej kvapky na sto percent.

11. 6. 2024 4 min. čítania Jitka Součková
Správne polievanie = udržateľné záhradkárčenie. Vieme, ako rastlinám dopriať to najlepšie a zároveň šetriť vodou!

Dobré dôvody, prečo riešiť udržateľné polievanie

  1. Pocit. Je to správne. A robiť správne veci je jednoducho správne. Na nezaplatenie, stokrát lepšie ako tá najlepšia terapia.
  2. Príroda. Voda je vzácna a s meniacou sa klímou bude stále vzácnejšia. Tak by sme ňou nemali plytvať.
  3. Peniaze. Hlavne ak záhradkárčite „pre srandu králikom“, môžu sa náklady na jednu paradajku z balkóna vyšplhať do astronomických výšin. Hlavne kvôli vode.
  4. Deti. Odmalička sledujú všetko, čo robíte. Choďte im príkladom a naučte ich šetriť vodu aj našu planétu.

Nezáleží na tom, či máte veľa záhonov a sad plný stromov, alebo si doma v kvetináči ofukujete jeden miniatúrny kaktus. V mojich očiach sme všetci záhradkári a udržateľné zavlažovanie rastlín sa týka každého z nás. Rôzne prostredie a spôsob pestovania však vyžadujú odlišné zavlažovacie prístupy, preto som tipy na šetrenie vodou rozdelila do troch kategórií: indoor, balkón/terasa, záhrada. Ideme na to!

Také to domáce polievanie

Pochopte potreby svojich rastlín. Izbové kvety sú veda. Nemajú šancu čerpať výhody sezónneho počasia a v porovnaní s vonkajšími rastlinami sú na nás oveľa závislejšie. Navyše, často sú to pekne rozmaznané a náročné krásky. Jedna potrebuje veľa vody, druhá málo, tretia pije vodu z misky a štvrtá chce rosiť listy… Preto je v prvom rade nutné dať kvetinám presne to, čo im robí dobre.

Izbová teplota pre izbové kvety. A žiadny chlór! Toto už ste určite stokrát počuli, tak len stručne zopakujem, že voda na polievanie by mala byť odstáta. Jednak z nej vyprchá chlór, a tiež sa ohreje, pretože ľadová voda z vodovodu je pre kvetiny šok, to neznášajú.

Dajte napiť koreňom. Existujú v podstate dva hlavné spôsoby polievania izbových kvetín – zhora a zdola. Teda buď krhličkou lejete vodu k stonke, aby postupne presiakla zeminou, alebo kvetináč postavíte do misky s vodou a zemina sa nacucá zospodu. Ja sa stále viac prikláňam k druhému variantu, už preto, že rastliny si berú vlahu cez korene. Keď namočíte kvetináč do lavóra alebo napríklad do pekáča s vodou, máte istotu, že sa ku koreňom určite dostane. Síce je to časovo trochu náročnejšie, ale zase ušetríte, pretože z jednej vody postupne dáte napiť všetkým kvetinám, čo doma máte.

Premýšľajte o každej kvapke. Tiež dávate do nádobky v kávovare vždy čerstvú vodu? A vždy nechávate odtiecť studenú, keď si chcete opláchnuť pohár alebo si umyť ruky? Kde ešte vo vašej domácnosti zbytočne v odpade mizne voda, ktorú by ste pokojne mohli využiť na polievanie? Jednoducho si do kuchyne a/lebo kúpeľne kúpte peknú dizajnovú kanvičku a hneď môžete začať šetriť vodou. Také ľahké to je. Jasné, touto cestou nezbohatnete ani nezachránite svet, ale každá kvapka sa počíta a za ten dobrý pocit to určite stojí.

Zelená balkónová oáza

Poriadne ich nakŕmte. Myslieť si, že jahody rastú len z vody, je začiatočnícky omyl. To isté platí o muškátoch a vlastne aj o listovej a plodovej zelenine alebo o bylinkách. Aby dobre prosperovali, potrebujú výživu, teda kvalitnú zeminu a vhodné hnojivo. Samozrejme, odporúčame vybrať organické bez chémie, hlavne u všetkého, čo sa chystáte jesť. Keď budú rastliny dobre zásobené živinami, uspokoja sa s menšou zálievkou. 

Pozor na slnko. Fyzikálne princípy odparovania vody fungujú aj u vás na balkóne, hlavne ak je orientovaný na južnú stranu. Preto polievajte vždy buď skoro ráno, alebo až čo najneskôr večer. Iba tak rastliny dokážu vodu maximálne využiť. Pozor tiež na vodu na listoch, pretože kvapky na slnku fungujú ako lupa a rastlinu popália. 

Samozavlažovacie kvetináče? Šikovná vychytávka počas dovolenky alebo keď nezvládate pravidelné polievanie. Vodu nalejete do zásobnej nádobky a rastliny si cez korene berú presne toľko vody, koľko potrebujú. Nehrozí preliatie ani plytvanie. Len pozor na to, aby kvetináč nebol na priamom slnku, kde by sa voda mohla začať kaziť z horúčavy. Mimochodom, vedeli ste, že samozavlažovací kvetináč je český vynález z roku 1982.

Nechajte ich zmoknúť. Keď to priestor umožňuje, vystrčte kvetináče na dážď – na zábradlie balkóna alebo na okraj terasy. Dažďová voda je mäkká, bez minerálnych solí, má ideálnu teplotu a navyše je úplne zadarmo. Značka ideál!

Záhradka, čo rastie ako z vody

Biela a šedá voda, recyklujte! Ak máte záhradku priamo pri rodinnom dome, oplatí sa popremýšľať nad možnosťou využitia odpadovej vody. Takzvaná šedá voda zo sprchy, umývadiel, práčok a umývačiek riadu sa vďaka čističke môže zmeniť na vodu bielu, ktorá je na zálievku rastlín dostatočne čistá. Musíme si uvedomiť, že inak kropíme záhony pitnou vodou! Samozrejme, vlastná studňa je výhra v lotérii, teda ak ju máte a je v nej dosť vody aj v lete.

Sudy, sudy, sudy. Skúsení záhradkári vedia, aký poklad to je. Novostavby už majú povinne podzemné nádrže na dažďovú vodu, pri starších domoch a chatách ju chytáme do sudov. Odporúčam kúpiť si navyše jeden veľký, ktorý poslúži ako záložný zásobník, keď je sud pod odkvapom plný. Veko zabráni odparovaniu, voda sa nepokazí a nebude nad ňou roj komárov.

Pod mrakom a bezvetrie. Aj pri záhrade platí, že polievame vtedy, keď sú na to najvhodnejšie podmienky. Teda ráno alebo večer a nikdy na priamom slnku. Ťažkosti spôsobuje aj vietor, pri ktorom pôda rýchlo vysychá. Pohodlným riešením môže byť inštalácia závlahového systému, teda hadica pre kvapôčkovú závlahu záhonov alebo rozstrekovače pre trávniky.

Motyčka, mulč a skúsenosti. Časom sa veľa vecí naučíte, napríklad rozlišovať hlboko koreniace rastliny (napr. paradajky a tekvice), ktoré potrebujú veľa vody, od plytko koreniacich (napr. šaláty, cibule, papriky), ktorým stačí vody menej, ale chcú ju častejšie. Alebo že do prekypreného záhonu sa voda lepšie vsiakne. A že mulč z pokosenej trávy je v horúcom lete hotový zázrak!

Farebný, svieži a čistý domov

Farebný, svieži a čistý domov

Všetko pre letné upratovanie

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články