Práve čítate

Jarná dekorácia, ktorú môžete zjesť! Návod na žeruchové škrupinky a nátierku k tomu

1681  
Zdieľať: 

Jarná dekorácia, ktorú môžete zjesť! Návod na žeruchové škrupinky a nátierku k tomu

Skoro každý rok na jar premýšľam, kam zasiať žeruchu, aby to pekne vyzeralo. No a tento rok som na to konečne prišla. Vytvorila som krásnu veľkonočnú dekoráciu, ktorá je naozaj ľahká. Pri výrobe mi veľmi nadšene pomáhal aj môj dvojročný synček. Miluje rozbíjanie vajíčok, takže mal radosť, že ich mohol rozklepnúť hneď päť.

23. 3. 2023 3 min. čítania Magdalena Kader Aghová
Jarná dekorácia, ktorú môžete zjesť! Návod na žeruchové škrupinky a nátierku k tomu

Takže ako už som prezradila, začnite rozklepnutím piatich vajíčok. Snažte sa ich otvoriť presne v polovici, škrupinu nezničte. Z vajíčok si  ráno môžete urobiť omeletu alebo ich využijete pri pečení barančeka. Na naše účely ale potrebujete iba škrupiny a škatuľu na vajíčka. Koľko vajíčok rozklepnete a akú veľkú krabičku použijete, to je len na vás. Ja som mala 5 vajíčok a obal na 10 vajec.

Ako vysadiť škrupiny od vajíčok semienkami žeruchy?

Je to jednoduché a skoro nič na to nepotrebujete!

Semienka žeruchy som dala na 15 minút do vody. Vytvorí sa tak ľahký gél. Každú prázdnu polovicu škrupiny som vystlala vlhkou vatou. Vystlané škrupinky som dala do obalu na vajíčka a vysiala do nich prepláchnutú žeruchu. Pomocou rozprašovača som postriekala semienka (toto som opakovala každé ráno a večer) a na prvé dva dni som ich prikryla igelitovým vreckom. Ak môžete, majte žeruchu prvé dva dni aj v temnom priestore. Úrodu som zbierala asi po 7 dňoch.

Veľkonočné dekorácie, ktoré sa dajú zjesť, mám zo všetkých najradšej. A žerucha je navyše nielen chutná, ale aj zdravá. Vďaka vitamínom (A, B, C a K) a minerálom (horčík, draslík, vápnik, železo) je antioxidantom a dokáže posilniť imunitu. Zároveň pôsobí protizápalovo a má detoxikačné účinky, takže je skvelá pri jarnej očiste. Údajne môže pomôcť aj proti chronickej únave. Pozitívnych účinkov má jednoducho toľko, že by bola škoda žeruchu do svojho jedálnička nezaradiť.

Recept na tvarohovú nátierku s reďkovkou a žeruchou

Ja osobne mám žeruchu najradšej v nátierkach – hodí sa azda úplne všade a môžete si ňou ozvláštniť aj obľúbené klasiky, teda tuniakovú, vajíčkovú, tvarohovú alebo akúkoľvek inú. Dnes mám pre vás recept na tvarohovú nátierku s reďkovkou.

Ingrediencie:

  • 250 g tvarohu
  • 1 zväzok reďkoviek
  • 55 g na kocky nakrájanej morčacej šunky
  • 1 lyžica javorového sirupu
  • 1 vajce na tvrdo
  • 1 – 2 hrste žeruchy
  • Soľ
  • Čierne korenie
  • Čerstvé pečivo na servírovanie

Postup:

  1. Očistite a nastrúhajte reďkovky na hrubo. Osoľte ich, premiešajte a nechajte 15 min. odstáť.
  2. Reďkovky vyžmýkajte od prebytočnej vody – vďaka soli jej pustí celkom veľa.
  3. Vyžmýkané reďkovky premiešajte s tvarohom, nakrájanou šunkou a vajíčkom, žeruchou a javorovým sirupom.
  4. Ochutnajte a v prípade potreby pridajte soľ alebo čierne korenie. Servírujte s obľúbeným pečivom.

Ako sa dá využiť žerucha okrem nátierok?

Okrem nátierok žeruchu môžete použiť ako ozdobu azda akejkoľvek polievky, francúzskeho koláča quiche, zemiakového šalátu, zemiakovej kaše alebo napríklad do šalátov. Žeruchu ale nevarte, tým by ste prišli o jej blahodarné účinky.

Určite odporúčam vyskúšať kombináciu so žihľavovou polievkou. Ako na ňu? Postup je veľmi ľahký – na masle nechajte zosklovatieť cibuľku, potom pridajte prelisovaný cesnak a nechajte ho krátko rozvoňať. Vlejte vývar, pridajte na kocky nakrájané zemiaky a varte pod pokrievkou, kým nezmäknú. Na záver pridajte umyté žihľavy a tyčovým mixérom rozmixujte. Podľa chuti osoľte, okoreňte a zjemnite smotanou. Polievku nalejte do tanierov a ozdobte žeruchou.

Ďalší výborný spôsob servírovania žeruchy je s plnkou. Stvrdnuté rožky nakrájajte na kocky, rovnako ako údené mäso. Oddeľte bielky od žĺtkov. Rožky zalejte vo väčšej mise mliekom a nechajte chvíľu odstáť. Keď sa všetko mlieko vsiakne, vmiešajte žĺtky, údené mäso, maslo, nasekanú pažítku, nasekaný ligurček a nasekané žihľavy. Osoľte, okoreňte a ochuťte muškátovým orieškom. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a opatrne ho vmiešajte k zmesi. Zmes premiestnite do vymazaného pekáča a pečte približne 30 minút na 180 stupňov. Plnku servírujte s kyslou uhorkou a ozdobte ju žeruchou.

Prajem vám dobrú chuť a krásne jarné dni, ktoré sa k nám už nenápadne blížia!

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články