Práve čítate

Návod na medovníkovú chalúpku a recept na domácu zmes korenia

13260  
Zdieľať: 

Návod na medovníkovú chalúpku a recept na domácu zmes korenia

Bol jeden chudobný otec, ktorý mal dve deti, Janka a Marienku. Presne takto začína všetkým známa rozprávka O medovníkovej chalúpke. My ale dnes nebudeme s deťmi odlamovať medovníky, ale skúsime si doma pripraviť vlastnú medovníkovú chalúpku.

6. 11. 2022 4 min. čítania Romana Böhmová
Návod na medovníkovú chalúpku a recept na domácu zmes korenia

Tvarov, možností zdobenia a receptov na medovníkovú chalúpku je neskutočné množstvo. Takže ak si budete chcieť vytvoriť trošku iný tvar alebo si ju inak nazdobiť, určite popusťte uzdu svojej fantázii a urobte si ju podľa svojich predstáv. Veľa inšpirácie nájdete napríklad na Pintereste.

Medovníková chalúpka vonia Vianocami

Do každej medovníkovej chalúpky patrí perníkové korenie, ktoré sa dá samozrejme kúpiť v obchode. Ak si ale chcete intenzívnu chuť tohto úžasného korenia pripraviť doma, mám pre vás jednoduchý návod.

Na domáce perníkové korenie budete potrebovať:

  • 30 ks klinčekov
  • 20 ks nového korenia
  • 3 – 4 hviezdičky badiánu
  • 5 lyžičiek mletej škorice
  • 1/4 lyžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
  • 1/2 lyžičky mletého koriandra
  • 1/2 lyžičky mletého kardamómu

Postup:

  1. Celé korenie (klinčeky, nové korenie a badián) si nameľte. Ja som použila klasický mixér (blender) a išlo to pekne.
  2. Potom si toto korenie preosejte, aby v ňom neboli väčšie kúsky.
  3. Potom už len pridajte sypké korenie a zmiešajte. Uchovávajte v uzatvorenej nádobe a v tme.

Perníkové korenie v obchodoch sa líši svojou kvalitou. Preto vyberajte naozaj dobre. Ak sa toho ale nebojíte, pusťte sa do prípravy toho domáceho. Uvidíte, ako vás tá opojná vôňa úplne dostane.

Tradícia pre celú rodinu a krásny darček

Do tvorenia medovníkovej chalúpky môžete zapojiť celú rodinu a urobiť z toho vašu vianočnú tradíciu. Deti môžu vykrajovať, mamička môže zdobiť a deti spoločne s oteckom sa môžu zapojiť do lepenia celej chalúpky. Navyše ju môžete pripraviť aj ako darček pre vašich kamarátov alebo blízkych. Myslím, že každá babička bude z takéhoto darčeka úplne nadšená.

Zdobenie zvládnete, aj keď nie ste rodení výtvarníci

Vôbec sa nemusíte báť toho, že medovníkovú chalúpku nezvládnete ozdobiť. Nemusíte vytvárať umelecké diela, stačí sa trochu inšpirovať a uvidíte, že vám to pôjde samo.

Dôležité je mať kvalitný zdobiaci sáčok, dokonca ho zoženie aj s tenkou plastovou trubičkou. Tieto sáčky sú vhodné priamo na zdobenie medovníčkov a uvidíte, že vám to s nimi pôjde ako po masle. Určite sa nenechajte odradiť prvým neúspechom a skúšajte a skúšajte.

Medovníková chalúpka nemusí byť ozdobená len cukrovou polevou, môžete ju dozdobiť napríklad aj lentilkami alebo inými jedlými ozdobami. Deti budú z farebných detailov nadšené.

Do jednotlivých dielov medovníkovej chalúpky môžete vykrojiť aj hviezdičky alebo obdĺžniky, ktoré môžu predstavovať okná alebo dvere. Dovnútra chalúpky totiž môžete dať svetielka a dotvoriť tým tú pravú vianočnú atmosféru.

Recept na medovníkovú chalúpku

Poďme sa pustiť do prípravy! Ja chalúpku pečiem z môjho obľúbeného cesta na klasické medovníky. Množstvo cesta z nasledujúcich ingrediencií vám postačí na jednu menšiu chalúpku.

Ingrediencie na medovníky:

  • 200 g hladkej múky
  • 75 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • 35 g masla
  • 30 g medu
  • 1 lyžička perníkového korenia
  • 1 lyžica kvalitného kakaa
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy

perníková chaloupka

Vytlačte si šablónu


Vytlačte si šablónu, podľa ktorej si môžete vykrojiť jednotlivé diely potrebné na stavbu chalúpky. Nebudete tak potrebovať žiadne špeciálne vykrajovačky.

Postup:

  1. Vytlačte si šablóny na medovníkovú chalúpku na tvrdý (najlepšie lesklý) papier a vystrihnite si ich.
  2. Hladkú múku a práškový cukor si preosejte na dosku. Do stredu si urobte jamku a  do nej dajte celé vajíčko.
  3. Maslo si vložte do kastrólika a na miernom plameni ho rozohrejte. Potom kastról odstavte z ohňa, pridajte do rozpusteného masla med a premiešajte, aby sa vám med rozpustil.
  4. Maslo s medom vylejte na dosku do jamky v múke. Pridajte ešte korenie na medovníky, kakao a jedlú sódu. Zo všetkého vypracujte hladké cesto, ktoré zabaľte do potravinovej fólie a dajte minimálne na jeden deň odpočinúť do chladničky (nebojte sa ho pokojne nechať v chladničke 3-5 dní).
  5. Cesto vyberte z chladničky, dajte si na dosku trochu hladkej múky a vyvaľkajte cesto na hrúbku cca 3 – 4 mm. Rúru si vyhrejte na 160 stupňov.
  6. Pomocou noža a šablón vykrojte požadované tvary a poukladajte ich na plech na papier na pečenie. Zo zvyšného cesta si môžete povykrajovať medovníčky navyše.
  7. Pečte cca 9 – 10 minút. Medovníčky nechajte dôkladne vychladnúť (ideálne je nechať ich odpočinúť do druhého dňa).

S hrúbkou cesta môže pomôcť valček


Na vyvaľkanie cesta môžete použiť valček na cesto s odnímateľnými krúžkami, vďaka ktorým dosiahnete cesto vysoké presne 4 mm.

Ingrediencie na cukrovú polevu:

  • Práškový cukor (jemný alebo preosiaty)
  • Bielky
  • Škrob (zemiakový alebo kukuričný)

Postup:

  1. Cez jemné sitko si pomocou lyžičky pretlačte bielky do misky. Pridajte lyžičku škrobu a postupne pridávajte práškový cukor.
  2. Všetko miešajte metličkou. Musí vám vzniknúť hustejší krém, ktorý keď necháte stiecť z lyžice späť do misky, pekne sa ťahá. Ideálne je si polevu na zdobenie pripraviť vopred a nechať nejaký čas v zatvorenej nádobe odstáť (pokojne v chladničke deň vopred), potom je totiž konzistencia oveľa lepšia.

Zdobíme a zostavujeme chalúpku

Keď máte upečené medovníčky a pripravenú polevu na zdobenie, môžete sa pustiť do dokončenia chalúpky.

Ako na to?

  1. Hotovú polevu si dajte do zdobiaceho sáčku a odstrihnite špičku (chce to naozaj malú dierku). Potom už zdobte jednotlivé diely podľa svojej fantázie.
  2. Ozdobené medovníčky nechajte minimálne 3 hodiny zaschnúť a potom už postupne zlepujte jednotlivé diely k sebe.
  3. Najskôr si k sebe zlepte spodné diely domu, strechu si nechajte až na koniec. Každý bok jednotlivého dielu v mieste spoja zľahka na jemnom strúhadle do uhla 45 stupňov zastrúhajte, aby šiel k ďalšiemu dielu dobre lepiť.
  4. Na boky si naneste cukrovú polevu a spodné štyri diely zlepte. Domček zvonku zaistite z každej strany napríklad pohárom a nechajte zaschnúť minimálne 5 hodín.
  5. Potom prilepte prvú časť strechy a opäť nechajte zaschnúť. Nakoniec pripevnite druhú strechu a tiež ju nechajte zaschnúť.
  6. Hotovú medovníkovú chalúpku môžete ešte dozdobiť podľa svojej fantázie.

Keď bojujete s lepením


Začiatočníci majú niekedy problém zlepiť veľké diely k sebe. Ak s tým tiež bojujete a chalúpka bude slúžiť iba ako dekorácia (nebudete ju konzumovať), môžete použiť aj lepiacu pištoľ.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články